I u Njemackoj skoli kad sam ja tamo zivio bilo Hitzefrei. I ovdje u Americi se nastava odgodi kad padne veci snijeg.sljivo je napisao/la: ↑29 mar 2025, 15:50Zavisi gdje si zivio, neka nastava je bila u skoli, neka po kucama, negdje pola rata po kucama, pola u skoli. Uglavnom poneta je da se nastava nije prekidala. Meni iz danasnje perspektive zvuci nevjerovatno da su djeca od 9, 10 godina sama isla po granatama u skolu, pa i par kilometara udaljeno. Danas padne 30cm snijega odgadja se nastava.
Chat - bez politike i ratnih prica
Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88
Re: Chat - bez politike i ratnih prica
- kraljttbvb
- Kontakt:
Bar će znati nešto teoretski o tome.jasmin10 je napisao/la: ↑29 mar 2025, 17:15Plan i program tih škola poput CNC operatera je skroz pogrešan.kraljttbvb je napisao/la: ↑29 mar 2025, 16:18Kod nas u srednjoj skoli već godinama postoji poljoprivredna škola. Na citavoj opstini nemamo ni jednu normalnu oranicu da bi se nešto moglo saditi.Unofficialpage je napisao/la: ↑29 mar 2025, 15:34
Korona to jest online nastava je samo ogolila naše školstvo, svi problemi koji imaju su postali vidljivi tokom online nastave. Malo se to zamaskira tokom nastave u učionicama ali realno uništeno je ono odavno. Plan i program se ne mijenja, prakse nema nikako ili skoro malo, najbitnije je da se nabuba teorija a to što nemaju pojma šta su naučili nije bitno. Previše se baziramo na nebitne stvari i u osnovnom i srednjem obrazovanju pokušavamo od svakog da napravimo da zna sve a to je nemoguće jer nije svako dijete nadareno za sve.
A sve zato jer ima par profesora pred penziju koji predaju u toj školi i kojima trebaju casovi da imaju normu.
Tek od ove godine uveden smjer CNC operater, što je trebalo uvesti ima 10 godina. Pored Igmana gdje radi 1300 ljudi, sve okolo manje fabrike kojima takvi operateri trebaju ko suho zlato.
Ispadne da je bolje da djeca budu što manje u školi, bar nešto mogu naučiti sa strane, sa ovim školskim programom teško će sebi hljeba zaraditi...
Ne znam kako ide ali sumnjam da imaju vise od jednog dana prakse.
Sa završenom poljoprivrednom školom i kao poljoprivredni tehničar ići raditi za CNC mašinom je teže nego kad imaš bar neku podlogu iz skole o tim masinama.
Florian Wirtz tells Sports Illustrated: “I'm lucky to have so many excellent clubs right on my doorstep and to now be able to play for one of the best clubs in Germany and Europe”.
- Centre forward
- Kontakt:
Propast našeg obrazovanja je odraz potonuća našeg društva. Roditelji su svakako bitan djelić u tom mozaiku.
05.09.1995 ♥
11-0-0 Rekordmeister
Ratzel Hettner Ritter Meyer Waldseemüller CF Gauss
11-0-0 Rekordmeister
Ratzel Hettner Ritter Meyer Waldseemüller CF Gauss
- LegendKiller
- Kontakt:
Kada kao parametar uzmemo uplaćeni PDV po ostvarenoj krajnjoj potrošnji u KS u KS je uplaćeno oko 1,6 milijardi KM, a procjenjeni povrat prihoda od indirektnih poreza u budžetu KS za 2025. godinu je oko 570 mil. što je tri puta manje. Znači po trenutnom nepravednom Zakonu o pripadnosti javnih prihoda u FBiH u KS se vrati 1/3 uplata PDV-a iz krajnje potrošnje, a čak 2/3 ide drugima koji su lažnim narativom da im Sarajevo nešto uzima umanjili i taj ponder Kantonu Sarajevo.
I sta nam kažu, oni rade a Sarajevo se gradi. Baš bi volio vidjeti gdje je završilo tih 350 miliona, što je od usvajanja izmjena zakona manje uplaćeno KS.
I sta nam kažu, oni rade a Sarajevo se gradi. Baš bi volio vidjeti gdje je završilo tih 350 miliona, što je od usvajanja izmjena zakona manje uplaćeno KS.
Jeste al teoriju zaboravis za par mjeseci. Tanko je to be prakse.kraljttbvb je napisao/la: ↑29 mar 2025, 17:31Bar će znati nešto teoretski o tome.jasmin10 je napisao/la: ↑29 mar 2025, 17:15Plan i program tih škola poput CNC operatera je skroz pogrešan.kraljttbvb je napisao/la: ↑29 mar 2025, 16:18
Kod nas u srednjoj skoli već godinama postoji poljoprivredna škola. Na citavoj opstini nemamo ni jednu normalnu oranicu da bi se nešto moglo saditi.
A sve zato jer ima par profesora pred penziju koji predaju u toj školi i kojima trebaju casovi da imaju normu.
Tek od ove godine uveden smjer CNC operater, što je trebalo uvesti ima 10 godina. Pored Igmana gdje radi 1300 ljudi, sve okolo manje fabrike kojima takvi operateri trebaju ko suho zlato.
Ispadne da je bolje da djeca budu što manje u školi, bar nešto mogu naučiti sa strane, sa ovim školskim programom teško će sebi hljeba zaraditi...
Sa završenom poljoprivrednom školom i kao poljoprivredni tehničar ići raditi za CNC mašinom je teže nego kad imaš bar neku podlogu iz skole o tim masinama.
A realno u pravu si. Kao sto i sam kažeš, samo Igman zapošljava toliki broj ljudi. Plus imate surtec i još neke firme koje vidim zapošljavaju operatere.kraljttbvb je napisao/la: ↑29 mar 2025, 17:31Bar će znati nešto teoretski o tome.jasmin10 je napisao/la: ↑29 mar 2025, 17:15Plan i program tih škola poput CNC operatera je skroz pogrešan.kraljttbvb je napisao/la: ↑29 mar 2025, 16:18
Kod nas u srednjoj skoli već godinama postoji poljoprivredna škola. Na citavoj opstini nemamo ni jednu normalnu oranicu da bi se nešto moglo saditi.
Čestitke braći i sestrama koji su ostali ustrajani 29 dana i koju su pobijedili sami sebe.
Uživajmo.
Uživajmo.
Pricate o mladima i studentima koji su se digli protestvovati samo jednom “konkretno” u zadnjih 10 godina, i to da traze bezuslovni prelazak na iducu godinu 
Ko ne pamti bilo nekad u periodu pandemije, dal prva dal druga godina.

Ko ne pamti bilo nekad u periodu pandemije, dal prva dal druga godina.
I found freedom. Losing all hope was freedom.
- relativizam
- Kontakt:
Završi se i ovaj ramazan, da nam svima Allah dragi primi post i treba se zahvaliti što ustajemo živi i zdraviMrPink je napisao/la: ↑28 mar 2025, 23:54Nije lahko.Preko dana radiš i postiš, a navečer botuješ.relativizam je napisao/la: ↑28 mar 2025, 23:48Tacno ,teže bilo ovaj ramazan nego onaj kad je iftar oko 8,9
Mjesec nenaspavan kao zombi
Ali ovaj admin ne odustaje izgleda ,pola mjeseca o školi priča i banje sve čija mu se priča ne svidja
Grijeh je zaliti se. Nemojte to raditi.relativizam je napisao/la: ↑28 mar 2025, 23:48Tacno ,teže bilo ovaj ramazan nego onaj kad je iftar oko 8,9
Mjesec nenaspavan kao zombi

Vala bas. Ko hoce, naucit ce i preko online nastave i u skoli/fakultetu. Onaj ko nece, mozes mu dati i privatnog profesora samo za njega, dzaba mu kad nece ni otvoriti knjigu.
Puno love sam potrošio na piće, žene i auta. Ostatak sam spiskao.
G.B.
"Bruka i sramota. Dovidjenja" - Igor Kristic
Rona i Leao - Mjauuu 🐈
Devedesetka - 👏👏
Velid Spaho - Dobro je
G.B.
"Bruka i sramota. Dovidjenja" - Igor Kristic
Rona i Leao - Mjauuu 🐈
Devedesetka - 👏👏
Velid Spaho - Dobro je
League winners
Yugoslavia - ★★
Bosnia&Herzegovina - ★★★★★
Cup winners
Bosnia&Herzegovina - ★★★★★★★
London Paris Rome London Berlin
1992 2006 2009 2011 2015
Yugoslavia - ★★
Bosnia&Herzegovina - ★★★★★
Cup winners
Bosnia&Herzegovina - ★★★★★★★
London Paris Rome London Berlin
1992 2006 2009 2011 2015
Živim u Sarajevu u realnom svijetu, ne u svijetu uhljebljenja u državnoj administraciji. Ali potpuno je svejedno, Mozda zelim iz Sarajeva preseliti u Australiju pa ce mi za to trebati skola, da djeca imaju stipendije da studiraju i obrazovanje da kad odu u Australiju ne budu CNC operateri vec doktori ili inzinjeri. Naravno da mi smeta kad neko to opstruira da bi se nastava uspjela zavrsiti dva sata prije iftara.kraljttbvb je napisao/la: ↑29 mar 2025, 14:00Ja ne znam je li ti zivis u Bosni ili zivis u Australiji pa trolas i lozis, ali pricas kao da ne zivis ovdje, kao da zivis u nekom paralelnom svemiru.admin je napisao/la: ↑29 mar 2025, 10:55To je dvosjekli mac. Vise neobrazovanih i tupavih koji misle da im škola ne treba i da je potpuno svejedno koliko traje - manja je konkurencija za svaki posao, veće su šanse za uspjeh šta god covjek radio.
S druge strane, cijelo društvo propada i manji je ukupni protok novca u državi.
Za pojedinca, veći komad malog kolača ili mali komad velikog kolača? Tesko je znati šta je bolje. Za cjelokupno društvo… dovoljno je malo okrenuti se oko sebe i sve će se samo kazati
O kakvom obrazovanju pricamo, kad je vecina ljudi zaposlena preko stele i sa faklutetima iz Travnika, Viteza, Busovace?
Odgovorno tvrdim da samo budale zavrsavaju drzavne fakultete i misle da ce bolje proci sa boljim obrazovanjem. Ovdje ne mislim na medicinu, informatiku, elektrotehniku, nego na pravo, ekonomiju, politicke nauke...
U citavoj drzavi su najbolje prosli stranacki pusiqrci, koji su dobili posao preko stele, pa tek onda donijeli diplomu sa nekog bezveze fakulteta.
Ne kontam ti ovu pricu o skracivanju casova i kao nekom zakidanju djece. Ti sto naucis svoje dijete kuci, to ce i ponijeti u svijet. Isto kao sto su i mene moji ucili da ustanem u tramvaju starijima, da ne bacam papire po ulici, da se normalno ponasam. Da nisam isao na kurs i da sam ostao na znanju engleskog jezika sto sam naucio u skoli, ne bih mogao casu vode i komad hljeba upitati kad odem negdje vani. A ko biva imao neku dobru ocjenu iz engleskog jezika.
Ova tvoja prica o uspjehu u skoli i kasnijem blagostanju u zivotu je realna negdje vani, u uredjenim drustvima. Kod nas gdje je pola ministara zavrsilo za nastavnika tjelesnog odgoja, a vode drzavu, je cista utopija...
A I u dijelu države u kojem zivim, u sektoru koji sve finansira, ne zapošljava se preko stele, a i ako se zaposli, treba ti znanje i radna navika da taj posao zadržiš. Plate u državnim firmama su svakako najčešće prilična mizerija tako da i odgovaraju neznanju koje sa sobom donosiš. Plata u državnoj firmi ili administraciji je dobra samo ako je poredis sa količinom nerada koji je zaista preplaćen.
Drugo je ako ti poredis platu radnika u skladištu i recimo uhljeba u administraciji Željeznica FBiH, pa je super a ne treba ti ni pamet ni škola ni za jedno ni za drugo.
Ti ako nisi ništa naučio u školi, možda je do tebe? Mozda nisi bio kapacitet Ili se nisi trudio u osnovnoj, pa si upisao losu srednju gdje svakako nisi mogao nista nauciti?
Without a moral compass, the human mind will justify anything.
-
- Kontakt:
Olga Ravasi kandidatkinja za ambasadoricu usa u BiH. E yeba li su u Sa jeza.
Koja provala Vancea na Grenlandu 
U Dodikovom stilu

U Dodikovom stilu

I found freedom. Losing all hope was freedom.
- OldTownDistrict
- Kontakt:
Retorika i sistem isti, putin, erdogan, vucic, dodik, orban, trump, desnicari eu, bakir, dodik, covic…
....sve drugo će proći!
- VensanKasel
- Kontakt:
U Bingu na Ilidži na stolovima nema pepeljara , ali svi puše i umjesto pepeljara konobari/ce donose tacne od šoljica za kafu da se otresa pepeo

Moja zemlja mala brana velikoj rijeci ludila ...
- kraljttbvb
- Kontakt:
Dvije cure zajedno završile fakultet. Obe završile za učiteljice. Jednoj babo i majka sredili da odmah počne da radi. Druga dugo bila na birou, na kraju završila u kladionici.admin je napisao/la: ↑29 mar 2025, 18:37Živim u Sarajevu u realnom svijetu, ne u svijetu uhljebljenja u državnoj administraciji. Ali potpuno je svejedno, Mozda zelim iz Sarajeva preseliti u Australiju pa ce mi za to trebati skola, da djeca imaju stipendije da studiraju i obrazovanje da kad odu u Australiju ne budu CNC operateri vec doktori ili inzinjeri. Naravno da mi smeta kad neko to opstruira da bi se nastava uspjela zavrsiti dva sata prije iftara.kraljttbvb je napisao/la: ↑29 mar 2025, 14:00Ja ne znam je li ti zivis u Bosni ili zivis u Australiji pa trolas i lozis, ali pricas kao da ne zivis ovdje, kao da zivis u nekom paralelnom svemiru.admin je napisao/la: ↑29 mar 2025, 10:55To je dvosjekli mac. Vise neobrazovanih i tupavih koji misle da im škola ne treba i da je potpuno svejedno koliko traje - manja je konkurencija za svaki posao, veće su šanse za uspjeh šta god covjek radio.
S druge strane, cijelo društvo propada i manji je ukupni protok novca u državi.
Za pojedinca, veći komad malog kolača ili mali komad velikog kolača? Tesko je znati šta je bolje. Za cjelokupno društvo… dovoljno je malo okrenuti se oko sebe i sve će se samo kazati
O kakvom obrazovanju pricamo, kad je vecina ljudi zaposlena preko stele i sa faklutetima iz Travnika, Viteza, Busovace?
Odgovorno tvrdim da samo budale zavrsavaju drzavne fakultete i misle da ce bolje proci sa boljim obrazovanjem. Ovdje ne mislim na medicinu, informatiku, elektrotehniku, nego na pravo, ekonomiju, politicke nauke...
U citavoj drzavi su najbolje prosli stranacki pusiqrci, koji su dobili posao preko stele, pa tek onda donijeli diplomu sa nekog bezveze fakulteta.
Ne kontam ti ovu pricu o skracivanju casova i kao nekom zakidanju djece. Ti sto naucis svoje dijete kuci, to ce i ponijeti u svijet. Isto kao sto su i mene moji ucili da ustanem u tramvaju starijima, da ne bacam papire po ulici, da se normalno ponasam. Da nisam isao na kurs i da sam ostao na znanju engleskog jezika sto sam naucio u skoli, ne bih mogao casu vode i komad hljeba upitati kad odem negdje vani. A ko biva imao neku dobru ocjenu iz engleskog jezika.
Ova tvoja prica o uspjehu u skoli i kasnijem blagostanju u zivotu je realna negdje vani, u uredjenim drustvima. Kod nas gdje je pola ministara zavrsilo za nastavnika tjelesnog odgoja, a vode drzavu, je cista utopija...
A I u dijelu države u kojem zivim, u sektoru koji sve finansira, ne zapošljava se preko stele, a i ako se zaposli, treba ti znanje i radna navika da taj posao zadržiš. Plate u državnim firmama su svakako najčešće prilična mizerija tako da i odgovaraju neznanju koje sa sobom donosiš. Plata u državnoj firmi ili administraciji je dobra samo ako je poredis sa količinom nerada koji je zaista preplaćen.
Drugo je ako ti poredis platu radnika u skladištu i recimo uhljeba u administraciji Željeznica FBiH, pa je super a ne treba ti ni pamet ni škola ni za jedno ni za drugo.
Ti ako nisi ništa naučio u školi, možda je do tebe? Mozda nisi bio kapacitet Ili se nisi trudio u osnovnoj, pa si upisao losu srednju gdje svakako nisi mogao nista nauciti?
Ali možemo mi i spinovati kao što ti radiš, pa pričati da je ova slabo učila i da zato nema posla, pa mora kucati tikete za bingo i cuke, umjesto da uči djecu slova i brojeve.
Florian Wirtz tells Sports Illustrated: “I'm lucky to have so many excellent clubs right on my doorstep and to now be able to play for one of the best clubs in Germany and Europe”.
Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 19 gostiju.