To je upravo najveci problemrelativizam je napisao/la: ↑28 mar 2025, 23:48Tacno ,teže bilo ovaj ramazan nego onaj kad je iftar oko 8,9
Mjesec nenaspavan kao zombi

Jos 13 sati

Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88
To je upravo najveci problemrelativizam je napisao/la: ↑28 mar 2025, 23:48Tacno ,teže bilo ovaj ramazan nego onaj kad je iftar oko 8,9
Mjesec nenaspavan kao zombi
Casovi u gimnaziji trajali su 40 min, sedmi cas je bio uvijek fiksiran na 30 min.kraljttbvb je napisao/la: ↑29 mar 2025, 00:44Sta bi da su vam casovi u skoli skraćeni, kako bi onda predeverali ramazan![]()
Kako je tek nama koji smo u ratu izgubili 4-5 godina!napoleon72 je napisao/la: ↑29 mar 2025, 11:03Nista nije unistilo skolstvo kao korona i online nastava. U mojoj struci, svi diplomanti koji dolaze od korone pa ovamo imaju uzasnu podlogu, kao da nismo iste fakultete zavrsili. I evo 3 godine poslije kraja pandemije i povratka u normalu to stanje se nije nikad vratilo na staro.
Sto se tiče skole, u ratu ništa nije bilo skraćeno (bar u Sarajevu), islo se pod granatama, bez grijanja, hrane i struje… i opet niko nije kukao i moljakao da mu se nešto olakša. Nastava se odvijala sasvim normalno, posebno iza ‘93 sto i jeste bila naša velika pobjeda.GG3 je napisao/la: ↑29 mar 2025, 11:35Kako je tek nama koji smo u ratu izgubili 4-5 godina!napoleon72 je napisao/la: ↑29 mar 2025, 11:03Nista nije unistilo skolstvo kao korona i online nastava. U mojoj struci, svi diplomanti koji dolaze od korone pa ovamo imaju uzasnu podlogu, kao da nismo iste fakultete zavrsili. I evo 3 godine poslije kraja pandemije i povratka u normalu to stanje se nije nikad vratilo na staro.
Apsolutno se slažem, ja sam proveo 2.5 godine u online režimu i stava sam da ga treba zakonski zabraniti. Ne mogu ti opisati frustraciju koju sam osjećao jer mi ne dozvoljavaju na faks, a sve ostalo normalno radi. Istovremeno gledaš kako u civilizovanom svijetu prvo otvaraju škole, kao i pasivnost tvoje raje/kolega, te ti ogorčenost eksponencijalno raste. Taj period mi je otvorio oči i motivirao me da učim njemački, kako bih se mogao uz Božiju pomoć ispaliti vani na master i nikad se više ne vratiti.napoleon72 je napisao/la: ↑29 mar 2025, 11:03Nista nije unistilo skolstvo kao korona i online nastava. U mojoj struci, svi diplomanti koji dolaze od korone pa ovamo imaju uzasnu podlogu, kao da nismo iste fakultete zavrsili. I evo 3 godine poslije kraja pandemije i povratka u normalu to stanje se nije nikad vratilo na staro.
U moj "vakat" sramota bila ici na zanat, tamo su bili oni sto ne "uce".admin je napisao/la: ↑29 mar 2025, 10:55To je dvosjekli mac. Vise neobrazovanih i tupavih koji misle da im škola ne treba i da je potpuno svejedno koliko traje - manja je konkurencija za svaki posao, veće su šanse za uspjeh šta god covjek radio.
S druge strane, cijelo društvo propada i manji je ukupni protok novca u državi.
Za pojedinca, veći komad malog kolača ili mali komad velikog kolača? Tesko je znati šta je bolje. Za cjelokupno društvo… dovoljno je malo okrenuti se oko sebe i sve će se samo kazati
Istina, meni sestra isla u ratu posto je 4 godine starija, stara i ja je vodili na nastavu. Ja kreno u prvi razred '96, u Trecoj osnovnoj skoli na Ilidzi nismo imali stolove u ucionici nego samo stolice. Jos pola skole bilo izgorilo jer kako su oni napustali palili su objekte, pa negdje do kraja '97 ili pocetak '98 se tek renovirala, i to bas bila izgorila sala pa su fizicko imali napolju.admin je napisao/la: ↑29 mar 2025, 12:33
Sto se tiče skole, u ratu ništa nije bilo skraćeno (bar u Sarajevu), islo se pod granatama, bez grijanja, hrane i struje… i opet niko nije kukao i moljakao da mu se nešto olakša. Nastava se odvijala sasvim normalno, posebno iza ‘93 sto i jeste bila naša velika pobjeda.
Sjećam se u decembru izadjemo svi na svakom odmoru pred školu, da se ugrijemo.
A nije trajalo 5 godina, tako da je tih 5 godina izgubio samo onaj ko je sam to odabrao.
Ja ne znam je li ti zivis u Bosni ili zivis u Australiji pa trolas i lozis, ali pricas kao da ne zivis ovdje, kao da zivis u nekom paralelnom svemiru.admin je napisao/la: ↑29 mar 2025, 10:55To je dvosjekli mac. Vise neobrazovanih i tupavih koji misle da im škola ne treba i da je potpuno svejedno koliko traje - manja je konkurencija za svaki posao, veće su šanse za uspjeh šta god covjek radio.
S druge strane, cijelo društvo propada i manji je ukupni protok novca u državi.
Za pojedinca, veći komad malog kolača ili mali komad velikog kolača? Tesko je znati šta je bolje. Za cjelokupno društvo… dovoljno je malo okrenuti se oko sebe i sve će se samo kazati
Pritisnuli dugme za valove kao na termama na Elidzi
Korona to jest online nastava je samo ogolila naše školstvo, svi problemi koji imaju su postali vidljivi tokom online nastave. Malo se to zamaskira tokom nastave u učionicama ali realno uništeno je ono odavno. Plan i program se ne mijenja, prakse nema nikako ili skoro malo, najbitnije je da se nabuba teorija a to što nemaju pojma šta su naučili nije bitno. Previše se baziramo na nebitne stvari i u osnovnom i srednjem obrazovanju pokušavamo od svakog da napravimo da zna sve a to je nemoguće jer nije svako dijete nadareno za sve.napoleon72 je napisao/la: ↑29 mar 2025, 11:03Nista nije unistilo skolstvo kao korona i online nastava. U mojoj struci, svi diplomanti koji dolaze od korone pa ovamo imaju uzasnu podlogu, kao da nismo iste fakultete zavrsili. I evo 3 godine poslije kraja pandemije i povratka u normalu to stanje se nije nikad vratilo na staro.
Moguce da je u gradovima bilo lakse, jer su skoro svi ucitelji/nastavnici bili iz gradova i tu su bili! Ja licno od 92 do 95 Nisam krocio u skolu, nastava se odvijala po nekim kucama, bez Knjiga i sa jednim nastavnikom. Kasnije mi se to odrazilo na zivot mnogo puta…admin je napisao/la: ↑29 mar 2025, 12:33Sto se tiče skole, u ratu ništa nije bilo skraćeno (bar u Sarajevu), islo se pod granatama, bez grijanja, hrane i struje… i opet niko nije kukao i moljakao da mu se nešto olakša. Nastava se odvijala sasvim normalno, posebno iza ‘93 sto i jeste bila naša velika pobjeda.GG3 je napisao/la: ↑29 mar 2025, 11:35Kako je tek nama koji smo u ratu izgubili 4-5 godina!napoleon72 je napisao/la: ↑29 mar 2025, 11:03Nista nije unistilo skolstvo kao korona i online nastava. U mojoj struci, svi diplomanti koji dolaze od korone pa ovamo imaju uzasnu podlogu, kao da nismo iste fakultete zavrsili. I evo 3 godine poslije kraja pandemije i povratka u normalu to stanje se nije nikad vratilo na staro.
Sjećam se u decembru izadjemo svi na svakom odmoru pred školu, da se ugrijemo.
A nije trajalo 5 godina, tako da je tih 5 godina izgubio samo onaj ko je sam to odabrao.
Kod nas u srednjoj skoli već godinama postoji poljoprivredna škola. Na citavoj opstini nemamo ni jednu normalnu oranicu da bi se nešto moglo saditi.Unofficialpage je napisao/la: ↑29 mar 2025, 15:34Korona to jest online nastava je samo ogolila naše školstvo, svi problemi koji imaju su postali vidljivi tokom online nastave. Malo se to zamaskira tokom nastave u učionicama ali realno uništeno je ono odavno. Plan i program se ne mijenja, prakse nema nikako ili skoro malo, najbitnije je da se nabuba teorija a to što nemaju pojma šta su naučili nije bitno. Previše se baziramo na nebitne stvari i u osnovnom i srednjem obrazovanju pokušavamo od svakog da napravimo da zna sve a to je nemoguće jer nije svako dijete nadareno za sve.napoleon72 je napisao/la: ↑29 mar 2025, 11:03Nista nije unistilo skolstvo kao korona i online nastava. U mojoj struci, svi diplomanti koji dolaze od korone pa ovamo imaju uzasnu podlogu, kao da nismo iste fakultete zavrsili. I evo 3 godine poslije kraja pandemije i povratka u normalu to stanje se nije nikad vratilo na staro.
Plan i program tih škola poput CNC operatera je skroz pogrešan.kraljttbvb je napisao/la: ↑29 mar 2025, 16:18Kod nas u srednjoj skoli već godinama postoji poljoprivredna škola. Na citavoj opstini nemamo ni jednu normalnu oranicu da bi se nešto moglo saditi.Unofficialpage je napisao/la: ↑29 mar 2025, 15:34Korona to jest online nastava je samo ogolila naše školstvo, svi problemi koji imaju su postali vidljivi tokom online nastave. Malo se to zamaskira tokom nastave u učionicama ali realno uništeno je ono odavno. Plan i program se ne mijenja, prakse nema nikako ili skoro malo, najbitnije je da se nabuba teorija a to što nemaju pojma šta su naučili nije bitno. Previše se baziramo na nebitne stvari i u osnovnom i srednjem obrazovanju pokušavamo od svakog da napravimo da zna sve a to je nemoguće jer nije svako dijete nadareno za sve.napoleon72 je napisao/la: ↑29 mar 2025, 11:03Nista nije unistilo skolstvo kao korona i online nastava. U mojoj struci, svi diplomanti koji dolaze od korone pa ovamo imaju uzasnu podlogu, kao da nismo iste fakultete zavrsili. I evo 3 godine poslije kraja pandemije i povratka u normalu to stanje se nije nikad vratilo na staro.
A sve zato jer ima par profesora pred penziju koji predaju u toj školi i kojima trebaju casovi da imaju normu.
Tek od ove godine uveden smjer CNC operater, što je trebalo uvesti ima 10 godina. Pored Igmana gdje radi 1300 ljudi, sve okolo manje fabrike kojima takvi operateri trebaju ko suho zlato.
Ispadne da je bolje da djeca budu što manje u školi, bar nešto mogu naučiti sa strane, sa ovim školskim programom teško će sebi hljeba zaraditi...
Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 4 gosta.