Chat - bez politike i ratnih prica

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88

nerkolfc
Kontakt:

Re: Chat - bez politike i ratnih prica

Post Postao/la nerkolfc » 24 mar 2025, 20:39

StevieG8 je napisao/la:
24 mar 2025, 20:13
Jel ranije bilo tog skraćivanja časova i sličnih stvari ili se zadnjih godina pojačao uticaj vjerskih zajednica i šejhova na društvenim mrežama?
Ja dok sam isao ne sjecam se da su se skracivali. Iftaris na casu sta ces.

Surreal
Kontakt:

Post Postao/la Surreal » 24 mar 2025, 20:40

Zar neko neironično misli da "šejhovi" imaju baš tako jak utjecaj?
La birra con gli amici vale più di tutto quello che possiedo.

🧡❤️AS Roma ❤️🧡
❤️🤍 FK Sarajevo ❤️🤍
❤️🖤 Ripcity ❤️🖤

U prošlosti sam velike probleme uspešno rešavao bekstvom, ali kuda pobeći od sebe?
Smrt je ništa. Smrt ne boli. Uživaj - to je smisao.

sljivo
Kontakt:

Post Postao/la sljivo » 24 mar 2025, 20:45

nerkolfc je napisao/la:
24 mar 2025, 20:39
StevieG8 je napisao/la:
Jel ranije bilo tog skraćivanja časova i sličnih stvari ili se zadnjih godina pojačao uticaj vjerskih zajednica i šejhova na društvenim mrežama?
Isto, ponesem sendvic i nastavnik/profesor da pet minuta da ga progutamo i zalijemo vodom.

MaroonBjelave
Kontakt:

Post Postao/la MaroonBjelave » 24 mar 2025, 20:50

nerkolfc je napisao/la:
StevieG8 je napisao/la:
Ista stvar i kod mene. Prvi srednje 96 godina, tek rat završio, patriotizam i vjera u punom zamahu i nije bilo skraćenja časova. Od profesora koji se zadesi na času za vrijeme iftara zavisilobhoće li ti dati 5 minuta ili više.

kraljttbvb
Kontakt:

Post Postao/la kraljttbvb » 24 mar 2025, 20:59

Jabroni je napisao/la:
24 mar 2025, 19:20
VivaLaStella je napisao/la:
24 mar 2025, 18:47
Poštujem sve, ali ne kontam što se mora klanjati na radnom mjestu.. Džuma je obavezna, a dnevni namazi se koliko znam mogu naknadno obaviti.
Sve dok nadoknade izgubljeno vrijeme who cares man
Ima kod nas u gradu firma, radnici dogovorili sa vlasnikom da ih pusti svakog petka 2 sata da odu na dzumu (poslije odu i na kafu). Ali zato odrade jednu subotu u mjesecu i nadoknade tih 8 sati koje izgube za 4 petka.

Kad si ti normalan i kad je vlasnik normalan, sve se moze dogovoriti.
Florian Wirtz tells Sports Illustrated: “I'm lucky to have so many excellent clubs right on my doorstep and to now be able to play for one of the best clubs in Germany and Europe”.

kraljttbvb
Kontakt:

Post Postao/la kraljttbvb » 24 mar 2025, 21:01

MaroonBjelave je napisao/la:
24 mar 2025, 20:50
nerkolfc je napisao/la:
StevieG8 je napisao/la:
Ista stvar i kod mene. Prvi srednje 96 godina, tek rat završio, patriotizam i vjera u punom zamahu i nije bilo skraćenja časova. Od profesora koji se zadesi na času za vrijeme iftara zavisilobhoće li ti dati 5 minuta ili više.
Ispade da dok je SDA bila na vlasti, bilo med i mlijeko :rol:

Kako dodje Trojka na vlast, poceli uvoditi serijat u skole :roll:

Kako je krenulo bit ce ko nije osunecen, eto Forte da mu ga pola otkine :mrgreen:
Florian Wirtz tells Sports Illustrated: “I'm lucky to have so many excellent clubs right on my doorstep and to now be able to play for one of the best clubs in Germany and Europe”.

StevieG8
Kontakt:

Post Postao/la StevieG8 » 24 mar 2025, 21:07

Surreal je napisao/la:
24 mar 2025, 20:40
Nisam sproveo istrazivanje ali mislim da itekako imaju. Mozda ja lupam ali mi djeluje da je znatno veci broj ljudi koji su religiozni i u praksi ne samo deklarativno, posebno medju mladjom populacijom 18-25 godina. Prije 10ak godina o vjeri si mogao cuti u mektebu i nesto malo na vjeronauci a danas imas na svim drustvenim mrezama ogromnu kolicinu sadrzaja koji su uspjesno prilagodili novim generacijama.
Ono sto se meni tu ne svidja je to sto se uz to pojavila i nekakva agresivnost gdje ako javno kazes da se ne slazes s mijesanjem religije i skole ne ginu ti teske uvrede i prijetnje.
"Ta američka razvojna liga... Tamo se ne igra odbrana, tamo se ne trenira, ja stvarno ne znam šta to oni tamo razvijaju"

Arvid
Kontakt:

Post Postao/la Arvid » 24 mar 2025, 21:47

I found freedom. Losing all hope was freedom.

Sage
Kontakt:

Post Postao/la Sage » 24 mar 2025, 21:51

Ja ne znam kako se može gledat na nešto na isti način. Nauka pokreće svijet, upališ vatru imaš toplotu, turbina se okreće imaš struju, itd itd. I ne može bit nečije vjerovanje iznad ovoga što ti nalazi mjesto u društvu i egzistenciju, dal ćeš u trgovinu, sigurnost, proizvodnju il bilo koju sferu društva kad postaneš pravno sposoban. Stavljat nečije uvjerenje, ubijeđenje ispred karike u lancu po meni nije ok. Vjeru trebaš nositi u džepu (ne figurativno), ustaneš ujutru, staviš je u džep, ona je tu, ti znaš, šta neko mora znat šta ti je u džepu i ideš u svijet i kad se vratiš kući, izvadiš je i nastaviš šta hoćeš...a ne stavit je u obe ruke ko da nosiš tepsiju i ideš negdje.
Emancipate yourselves from mental slavery...

Memento Mori...

napoleon72
Kontakt:

Post Postao/la napoleon72 » 24 mar 2025, 22:07

StevieG8 je napisao/la:
24 mar 2025, 21:07
Surreal je napisao/la:
Nisam sproveo istrazivanje ali mislim da itekako imaju. Mozda ja lupam ali mi djeluje da je znatno veci broj ljudi koji su religiozni i u praksi ne samo deklarativno, posebno medju mladjom populacijom 18-25 godina. Prije 10ak godina o vjeri si mogao cuti u mektebu i nesto malo na vjeronauci a danas imas na svim drustvenim mrezama ogromnu kolicinu sadrzaja koji su uspjesno prilagodili novim generacijama.
Ono sto se meni tu ne svidja je to sto se uz to pojavila i nekakva agresivnost gdje ako javno kazes da se ne slazes s mijesanjem religije i skole ne ginu ti teske uvrede i prijetnje.
Nije problem religioznost kao takva, nego upravo ta agresivnost i vehabizam. Prije 10 godina kad odes na namaz, svi klanjaju k'o jedan, jer smo svi ucili iz istih ilmihala i knjiga. Danas razni Pezici i ala Pezici tumace vjeru kako hoce, odes na namaz, od 20 likova 15 ima neku svoju metodu obavljanja molitve. Plus su agresivni, ja samo cekam kad ce se pojavit neka grupa poput Pantera koji ce zavodit serijat ulicama i maltretirat omladinu koja se ljubi po parkovima.
GRMI SA SJEVERA!
1946

90ka deseti heroj Bosne

kraljttbvb
Kontakt:

Post Postao/la kraljttbvb » 24 mar 2025, 22:26

napoleon72 je napisao/la:
24 mar 2025, 22:07
StevieG8 je napisao/la:
24 mar 2025, 21:07
Surreal je napisao/la:
Nije problem religioznost kao takva, nego upravo ta agresivnost i vehabizam. Prije 10 godina kad odes na namaz, svi klanjaju k'o jedan, jer smo svi ucili iz istih ilmihala i knjiga. Danas razni Pezici i ala Pezici tumace vjeru kako hoce, odes na namaz, od 20 likova 15 ima neku svoju metodu obavljanja molitve. Plus su agresivni, ja samo cekam kad ce se pojavit neka grupa poput Pantera koji ce zavodit serijat ulicama i maltretirat omladinu koja se ljubi po parkovima.
Dosta ulazu i u reklamiranje svojih stavova.

Ja neki dan na Google kucam neko pitanje, izbaci mi prvih 10 odgovora Pezic i slični, pa tek onda odgovor iz Preporoda.

Tako da kad neko hoće da pročita nešto o vjeri, posebno ovi što tek ulaze u istu, prvo dobije mišljenje ovih bradonja i sličnih projekata...

kraljttbvb
Kontakt:

Post Postao/la kraljttbvb » 24 mar 2025, 22:34

Sage je napisao/la:
24 mar 2025, 21:51
Ja ne znam kako se može gledat na nešto na isti način. Nauka pokreće svijet, upališ vatru imaš toplotu, turbina se okreće imaš struju, itd itd. I ne može bit nečije vjerovanje iznad ovoga što ti nalazi mjesto u društvu i egzistenciju, dal ćeš u trgovinu, sigurnost, proizvodnju il bilo koju sferu društva kad postaneš pravno sposoban. Stavljat nečije uvjerenje, ubijeđenje ispred karike u lancu po meni nije ok. Vjeru trebaš nositi u džepu (ne figurativno), ustaneš ujutru, staviš je u džep, ona je tu, ti znaš, šta neko mora znat šta ti je u džepu i ideš u svijet i kad se vratiš kući, izvadiš je i nastaviš šta hoćeš...a ne stavit je u obe ruke ko da nosiš tepsiju i ideš negdje.
Vecina ljudi će se složiti sa tobom.

Evo ja prvi ne vidim svrhu skraćivanja casova. Svi smo išli u školu i sjecamo se da smo imali 5 minuta od profesora da se iftarimo vodom i da pojedemo sendvic. Gledam kod nas srednjoškolci na velikom odmoru od 15 minuta dodju u dzamiju koja je blizu škole i klanjaju ikindiju. Znaci potroše svoje vrijeme od odmora i ne mora ih neki profesor puštati sa časa.

Druga stvar je sto je ovo skraćivanje casova očito pokušaj dobijanja političkih poena, da se malo ulizu vjernicima. Za to nije kriva vjera, već ljudi koji hoće preko vjere da dobiju sto vise glasova na izborima...

Sage
Kontakt:

Post Postao/la Sage » 24 mar 2025, 22:43

kraljttbvb je napisao/la:
24 mar 2025, 22:34
Sage je napisao/la:
24 mar 2025, 21:51
Vecina ljudi će se složiti sa tobom.

Evo ja prvi ne vidim svrhu skraćivanja casova. Svi smo išli u školu i sjecamo se da smo imali 5 minuta od profesora da se iftarimo vodom i da pojedemo sendvic. Gledam kod nas srednjoškolci na velikom odmoru od 15 minuta dodju u dzamiju koja je blizu škole i klanjaju ikindiju. Znaci potroše svoje vrijeme od odmora i ne mora ih neki profesor puštati sa časa.

Druga stvar je sto je ovo skraćivanje casova očito pokušaj dobijanja političkih poena, da se malo ulizu vjernicima. Za to nije kriva vjera, već ljudi koji hoće preko vjere da dobiju sto vise glasova na izborima...
Ja govorim uopšteno, od onog parkiranja do tih 15 min i ostalo. Bolje da su tih 15 minuta, ako su i skraćeni, kako roditelje okupili pa ih učili bontonu, počev da nije slovo O prvo slovo abecede, pa do poštivanja i praktikovanja normi da se hoda po trotoaru, ne prelazi ulica na crvenom(čuvaš sebe i druge), ne baca smeće kroz prozor, ne pljuje po ulici il nos otresa. Ima se posla radit na narodu kolko hoćeš.
Emancipate yourselves from mental slavery...

Memento Mori...

sljivo
Kontakt:

Post Postao/la sljivo » 24 mar 2025, 23:27

Jedan od problema današnjeg društva je taj da su popularne stvari počele da usmjeravaju društvo. Popularno ne znači nužno i tačno, najčešće i nije. Ono što nije tačno će kad tad izgubiti bitku sa realnošću, kao što je uvijek kroz historiju tako bilo. Tako da smo danas svjedoci raznih pokreta u društvu, cancel, woke, revizionizam, "alternativizam"... koji na ovaj i onaj način potkopavaju ili uzdrmavaju institucije koje grade društvo. Osoba sa svojim slobodnim izražavanjem i glasom na tviteru nikad ne može biti zamjena za instituciju. Konstantnim isplivavanjem populanih ali pseudo/zavjeraških... teorija o pojavama na svijetu kod ljudi se postepeno uvlači ideja o upitnosti ispravnosti institucija, naučnih, obrazovnih ili političkih pa onda dobijemo rezultat da jedna škola može i sa smanjenim časovima ili da su političke ili pravne insticucije najčešće mjesta organiziranja porobljavanja masa, itd.

Ovog je, da se razumijemo, bilo i prije, ali nikad nije bilo da masa vođena emocijama ili ličnim prohtjevima direktno utiče na upravljanjem društvom.
Danas društvo ne glasa za političku opciju koja ima već oformljen pravac i ideologiju, koja je prošla stoljeća revizije, već društvo direktno pravi političke pravce bazirano na ideologijama koje su najzastupljenije i najpopularnije. To je put u propast. Možda to ne doživimo za našeg života ali nekad neko hoće. U takvom društvu se razvijaju ideje klasnog društva, isključivosti, segregacije, nacionalizma, rasizma... koji onda proizvode polaraizaciju a koja nikad i neće nikad biti sredstvo progresa već samo destrukcije.

QUARTERBACK
Kontakt:

Post Postao/la QUARTERBACK » 24 mar 2025, 23:34

nek dodju vucic i vulin i sprijece nas da uhapsimo dodika eto nek dodju da vidimo to :mrgreen:

akisarajevo92
Kontakt:

Post Postao/la akisarajevo92 » 24 mar 2025, 23:41

QUARTERBACK je napisao/la:
24 mar 2025, 23:34
nek dodju vucic i vulin i sprijece nas da uhapsimo dodika eto nek dodju da vidimo to :mrgreen:

treba nam Helez i Dodik Face to Face, cisto showa radi, na sta bi to licilo :rol:
Don't believe the hype.

AshburtonG
Kontakt:

Post Postao/la AshburtonG » 24 mar 2025, 23:42

Meni te sejhove uglavnom po socijalnim mrezama dijeli ekipa sa provjerenim IQ ispod 100, djevojke koje su se izresetale ili resetaju kao pikado i teski kriminalci. Jos nisam naisao na normalnog covjeka koji se poistovjecuje s tim stavovima.

QUARTERBACK
Kontakt:

Post Postao/la QUARTERBACK » 24 mar 2025, 23:45

akisarajevo92 je napisao/la:
24 mar 2025, 23:41
QUARTERBACK je napisao/la:
24 mar 2025, 23:34

treba nam Helez i Dodik Face to Face, cisto showa radi, na sta bi to licilo :rol:
iz provjerenih izvora ti mogu reci da je na par sastanaka znao odbrusiti dodiku ostro i da se dodo usutio ko picic kakav i jes :mrgreen:

ArtemisFowl
Kontakt:

Post Postao/la ArtemisFowl » 25 mar 2025, 07:10

alemsa je napisao/la:
24 mar 2025, 13:14
Asteriks je napisao/la:
24 mar 2025, 12:47
U Njemačkoj, recimo, postoji praksa prilagođavanja radnog okruženja vjerskim potrebama, poput molitvenih soba u velikim kompanijama ili na aerodromima. Mnogi to vide kao pozitivan korak prema prilagodbi i produktivnosti. Znam naše raje što striktno radi na aerodromu u Minchenu i mogu potvrditi ovo.
A dobro coj'k zivi u sekularnom drustvu, i njegovo misljenje ili ateizam ne utice na okolinu, dok vjerski obicaju uticu na njeg, s toga i djeluje ovako "frustrirajuce", s te strane ga razumijem ali i on mora shvatiti da se u nekim aspektima mora prilgadoti apsolutnoj vecini. Da su 95% ateisti a 5% vjernici, vjerovatno bi vjernici morali raditi na bajram. U Texasu do nedavno nisi mogao uzeti pive do podne zbog crkve, znam da je meni bilo ono, posebno dok sam bio mladji dok smo se iskupljali da gledamo NFL, tekma pocela a ja u prodavnici i dok dodjem kuci propusti pola cetvrtine, a zestoko ne mozes uzeti nedeljom uopste, ali sta uzmi subotom ili cekaj ponedeljak i to je to.
U kakvom ti shupku svijeta živiš :urnebes:

napoleon72
Kontakt:

Post Postao/la napoleon72 » 25 mar 2025, 08:26

Policijski službenici SIPA-e jutros su u Banjoj Luci izveli operativnu akciju i uhapsili jednu osobu koja se sumnjiči za pranje novca.
Na području Banje Luke od jutros su izvršena dva pretresa prostorija, kao i jedne osumnjičene osobe.

Akcija je provedena po naredbi Suda BiH na zahtjev Tužilaštva BiH, a SIPA-i su asistirali službenici MUP-a Republike Srpske.

Akciju sprovode inspektori Finansijsko-obavještajnog odjela uz podršku Kriminalističko-obavještajnog odjela Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

Tokom dana se očekuju detalji ove akcije.
Sad ce AvAv da nas ubijedi da je i ovo bila samo "manja asistencija", al ne znam kako mu se u narativ uklapa MUP RS, valjda su trebali da se medjusobno porokaju gore?
GRMI SA SJEVERA!
1946

90ka deseti heroj Bosne

Odgovori

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: Quartararo i 6 gostiju.