Chat - bez politike i ratnih prica

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88

baboedindzeko09
Kontakt:

Re: Chat - bez politike i ratnih prica

Post Postao/la baboedindzeko09 » 24 mar 2025, 16:27

Iduće sedmice djeca ne idu u školu cijeli dan u ponedjeljak.

Admine šta misliš koliko će taj dan što djeca neće nadoknaditi koštati naše obrazovanje, budućnost i nove generacije?
DEVEDESETKA - FORUMAŠ DECENIJE

samoposmatram
Kontakt:

Post Postao/la samoposmatram » 24 mar 2025, 16:52

baboedindzeko09 je napisao/la:
24 mar 2025, 16:27
Iduće sedmice djeca ne idu u školu cijeli dan u ponedjeljak.

Admine šta misliš koliko će taj dan što djeca neće nadoknaditi koštati naše obrazovanje, budućnost i nove generacije?
Kostat ce koliko i ti trenutno kostas.

baboedindzeko09
Kontakt:

Post Postao/la baboedindzeko09 » 24 mar 2025, 16:55

Ja ne koštam ništa. Naše je samo ono što damo.

samoposmatram
Kontakt:

Post Postao/la samoposmatram » 24 mar 2025, 17:23

24 mar 2025, 16:55
Ja ne koštam ništa. Naše je samo ono što damo.
Vazi li to pravilo, ako das nekome da uzme tudje?

admin
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la admin » 24 mar 2025, 17:25

Mislim da nece kostati nista. To je praznik, na pocetku godine isplaniran kao neradni dan, uvrsten u plan i program i nadoknadjen na kraju godine. Naravno da je nadoknadjen. Sve kako treba.

I dalje niko konkretan odgovor, sve nesto hu-ha na foru.

Vidis, ovo ti je po zakonu, planu, istrazivanjima isl:

https://mo.ks.gov.ba/sites/mo.ks.gov.ba ... 5.%20-.pdf

Nigdje ne pise da jedan cijeli mjesec dan traje krace. I to svake godine drugi mjesec, pa onda jedne godine djeca gube jedan dio gradiva, a naredna generacija gubi drugi dio gradiva…

Madal
Kontakt:

Post Postao/la Madal » 24 mar 2025, 17:42

Naravno da djeca izgube sa skracenjem casova, samo sto to nije nesto sto je ogromno i nenadoknadivo ili ce ih kostati u buducnosti. I korona je nosila mnogo vece gubitke u gradivu pa ce djeca opet svojim putem, kojim su i planirali, nakon skole.
A ljudi slabo pamte to je ovde glavni problem
ko te jeb'o godinama **** te opet
-Beogradski sindikat

admin
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la admin » 24 mar 2025, 18:18

Ali iz kojeg razloga djetetu koje ima 4 casa skratis nastavu tako da se zavrsi u 16:20, a iftar u 18:10? Pa da samo dijete pravi iftar stiglo bi sve do 18:00.

Namjerno mu uzimas samo da ga ostetis, ja drugi odgovor ne vidim.

baboedindzeko09
Kontakt:

Post Postao/la baboedindzeko09 » 24 mar 2025, 18:38

Možda ima djece koja putuju? Sa mnom u razredu je bilo bar 7-8 učenika koji su po sat vremena - 45 minuta putovali do škole, a s obzirom na promet i kašnjenje autobusa, znalo se često odužiti i na sat i po.

BosniaBoston
Kontakt:

Post Postao/la BosniaBoston » 24 mar 2025, 18:44

De polako, ja sam agnostik, ali neće nijedno dijete ostat nepismeno jer mjesec dana imaju blago skraćenu nastavu. Veći je skandal što je konj Zahiraga uzurpirao petak na fakultetima pa 95% studenata mora 2 sata čamiti na kafi izmedju predavanja
#Punoljetstvo

"Željo je religija i život. Nije to samo fudbal, već stil življenja i ponašanja. Za mene je to sjesti na most na Malti i popričati o svemu, pa otići na piće.“ - Ivica Osim

VivaLaStella
Kontakt:

Post Postao/la VivaLaStella » 24 mar 2025, 18:47

Poštujem sve, ali ne kontam što se mora klanjati na radnom mjestu.. Džuma je obavezna, a dnevni namazi se koliko znam mogu naknadno obaviti.
Nego doma sjednem, dignem regler, voterpajp i brning rege

L'art pour l'art.
SS.ba liga | ⚫🔴 Mislish United #17

nerkolfc
Kontakt:

Post Postao/la nerkolfc » 24 mar 2025, 18:52

VivaLaStella je napisao/la:
24 mar 2025, 18:47
Poštujem sve, ali ne kontam što se mora klanjati na radnom mjestu.. Džuma je obavezna, a dnevni namazi se koliko znam mogu naknadno obaviti.
Ne mogu van svog vremena, ali to je 3 minute mozes kako hoces odraditi.

admin
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la admin » 24 mar 2025, 18:59

24 mar 2025, 18:38
Možda ima djece koja putuju? Sa mnom u razredu je bilo bar 7-8 učenika koji su po sat vremena - 45 minuta putovali do škole, a s obzirom na promet i kašnjenje autobusa, znalo se često odužiti i na sat i po.
Pa ne govorim o skoli u Vozuci, vec o strogom centru Sarajeva.

Znaci babo je odlucio upisati dijete u centru iako zivi na Dobrinji (Mozda mu je usput lakse radi posla ili ima neki svoj licni razlog) i sad sva djeca u skoli moraju imati kracu nastavu jer ce mozda njemu jednom trebati sat i po do kuce, a posti i bas mora da iftari tacno kad pukne top?

I to je fer?

U Sarajevu ima sasvim dovoljno mjesta u skolama da je svakom 15 minuta sasvim dovoljno, bar na gradskom podrucju. Ako je neko odabrao dalju skolu radi licnih razloga, ne bi to trebalo da utice na ostale na nacin da im se skrati nastava.

Nekako mi to ne zvuci bas uvjerljivo kao neki dobar razlog za skracenje

Maroon1946
Kontakt:

Post Postao/la Maroon1946 » 24 mar 2025, 19:05

Ne mogu, jedino ako fizički ne možeš klanjati nije ti dobro ili tako nešto. Zaborav ili san su također opravdani mada to nije nešto što se često dešava. Klanjaš u određeno vrijeme na čistom mjestu. Dužan si klanjati farz koji ti realno ne može oduzeti više od 5 minuta. Za nekog ko radi od 08-16 znači trebaš klanjati podne i ikindiju; max 10 minuta mada je često i kraće.

baboedindzeko09
Kontakt:

Post Postao/la baboedindzeko09 » 24 mar 2025, 19:13

admin je napisao/la:
24 mar 2025, 18:59

Znaci babo je odlucio upisati dijete u centru iako zivi na Dobrinji (Mozda mu je usput lakse radi posla ili ima neki svoj licni razlog) i sad sva djeca u skoli moraju imati kracu nastavu jer ce mozda njemu jednom trebati sat i po do kuce, a posti i bas mora da iftari tacno kad pukne top?

I to je fer?

U Sarajevu ima sasvim dovoljno mjesta u skolama da je svakom 15 minuta sasvim dovoljno, bar na gradskom podrucju. Ako je neko odabrao dalju skolu radi licnih razloga, ne bi to trebalo da utice na ostale na nacin da im se skrati nastava.

Pa i ja tebi govorim o školi(ama) u strogom centru Tuzle, srednjim školama. Osnovne škole neću komentarisati.

Roditelji imaju pravo djecu da upisuju gdje god hoće, neće im niko ograničavati, pogotovo kada su u pitanju srednje škole gdje je logično da se, naročito djeca sa vrhunskim uspjehom u osnovnoj, upisuju u najbolje gimnazije, medicinske škole ili gdje već oni (djeca, roditelji) hoće.

Broj djece koja su "sa strane" u srednjim školama, evo konkretno u Tuzli, je dosta veliki broj u svakoj, tako da po meni ima logike da se nastava skrati za sat - sat i po da bi im se izašlo u susret, kako bi stigli na iftar. Za KS ne znam konkretno, ali isto tako vjerujem da ima dosta djece iz raznih dijelova kantona u srednjim školama u "strogom centru" Sarajeva.

Jabroni
Kontakt:

Post Postao/la Jabroni » 24 mar 2025, 19:20

Sve dok nadoknade izgubljeno vrijeme who cares man

admin
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la admin » 24 mar 2025, 19:25

24 mar 2025, 19:13
admin je napisao/la:
24 mar 2025, 18:59

I to je fer?

Pa i ja tebi govorim o školi(ama) u strogom centru Tuzle, srednjim školama. Osnovne škole neću komentarisati.

Roditelji imaju pravo djecu da upisuju gdje god hoće, neće im niko ograničavati, pogotovo kada su u pitanju srednje škole gdje je logično da se, naročito djeca sa vrhunskim uspjehom u osnovnoj, upisuju u najbolje gimnazije, medicinske škole ili gdje već oni (djeca, roditelji) hoće.

Broj djece koja su "sa strane" u srednjim školama, evo konkretno u Tuzli, je dosta veliki broj u svakoj, tako da po meni ima logike da se nastava skrati za sat - sat i po da bi im se izašlo u susret, kako bi stigli na iftar. Za KS ne znam konkretno, ali isto tako vjerujem da ima dosta djece iz raznih dijelova kantona u srednjim školama u "strogom centru" Sarajeva.
Ti jabuke ja kruske…

Ok, hajde da ne ulazimo u opravdanost skracenja dok ne shvatimo motive.

Ok, srednjoj moras skratiti jer ima djaka pjesaka, a ima i vise casova.

Ali sto skracujes u osnovnoj djeci koja imaju 4 casa i zavrse dva sata prije iftara?

Da napomenem da odluke o skracenju donose direktori skola i mogu sami odrediti kako I koliko skracuje (jer je ustanovljeno da je protuzakonito da ministarstvo skrati) i svaka skola ima pravila koja su razlicita i vrijede samo na nivou te skole.

Kad to skontas, bude ti jasno da motiv nije ‘da se stigne na iftar, a ima ih koji putuju iz daleka’ I onda shvatis da je to sve veoma pogresno. E sad ti odabrao da ces komentarisati samo skole koje ti se uklapaju u narativ, a ono sto ti se ne uklapa, to ces ignorisati… i onda ti sve zvuci logicno.

StevieG8
Kontakt:

Post Postao/la StevieG8 » 24 mar 2025, 20:13

Jel ranije bilo tog skraćivanja časova i sličnih stvari ili se zadnjih godina pojačao uticaj vjerskih zajednica i šejhova na društvenim mrežama?
"Ta američka razvojna liga... Tamo se ne igra odbrana, tamo se ne trenira, ja stvarno ne znam šta to oni tamo razvijaju"

feniksptica
Kontakt:

Post Postao/la feniksptica » 24 mar 2025, 20:37

Pogrešno gledate na stvar..

Kakav nam je obrazovni program samo čine uslugu djeci...15 minuta manje da im ubijaju kreativnost i predaju program iz komunističkog sistema.
Plavo oko plakalo je.

BOT (ponude u inbox)

sljivo
Kontakt:

Post Postao/la sljivo » 24 mar 2025, 20:37

Nevjerovatno zvuci da su djeca od 10 pa vise godina u Sarajevu, '94. god. isli u skolu, i to kilometar ili dva daleko, bukvalno po granatama. Imali su nastavu, kakvu god ali su je imali. Toliko se cijenila skola. Danas, padne kisa odgodi se nastava. Ne moraju nista naucit, ni jedni ni drugi, al poruka je bitna.

admin
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la admin » 24 mar 2025, 20:37

Pa dok je ramazan bio ljeti, nije imalo uticaja. Sad kako je skratilo, vidi se koliko su šejhovi uticali na nas u zadnjih 3@ godina.

Mislim da se svakih 30tak godina okrene?

Ja išao pod granatama, na konzervi ikara u ledenu učionicu, roditeljima nije na um palo da kažu da treba da se skrati čas… sad sinčić mora iftariti na vrijeme, ogladniće… to je razlika koji smo napravili u zadnjih 30 godina.

Odgovori

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 8 gostiju.