Ovo je sraz dvije ekipe sa solidnim potencijalom i ozbiljnim pomanjkanjem kvaliteta i forme u ovom trenutku sada. Vjerovatno će, bilo koja da se nađe u baražu, biti jedna od najboljih opcija za sve reprezentacije. Posmatrano s našeg aspekta, a prije nego što dođemo do igračkom kadra, imamo tri problema. Prvi je činjenica da su Rumuni, bez obzira na nominalnu kvalitetu igrača, uvijek vrlo kompaktni i nabrijani. Ako postoji ekipa gdje je taj ekipni duh puno iznad individualnog, ali decenijama, to je Rumunija. Drugo je činjenica da i oni ovo vide kao super šansu. Ali treće, i najvažnije, jeste to što se igra u prilično gadnoj atmosferi sa jako puno ljudi. Vrlo jednostavno, možete li zamisliti da ova naša ekipa dobije utakmicu u takvoj atmosferi i okolnostima? Ovu možda ne može niko zamisliti da glatko dobije bilo koga, ali zapravo je teško zamisliti i našu najjaču ekipu od prije 10-ak godina da dobija ovakve utakmice. Jednostavno, raspali bismo se pod pritiskom i dobro je pitanje jesmo li ikoga mi ikad dobili u nabrijanoj atmosferi? I te neke fine gostujuće pobjede su ostvarivane kada je na tribinama bilo hiljade naših navijača ili atmosfera domaćih i nije bila čemu (Belgija, Danska i sl.).
Ako se posmatra individualni kvalitet ili forma, oni nisu i ne mogu biti tri koplja iznad nas. Zapravo, to je vrlo ujednačeno.
Golmani: Florin Nita je u godinama, a nije nikad bio neka super klasa. Nije to ni Moldovan, mada sigurno ima više kvaliteta u njemu. Naravno, nije ni Vasilj, ali brani na ubjedljivo najjačem nivou od svih. Stoga, u pet deka sve.
Odbrana: Kolašinac je standardan u Atalanti, nije svjetska klasa, ali igra na dobrom nivou. Dedić ima možda najveći kvalitet, ali od prelaska u Marseille se traži. Barišić je individualno treće najjače ime, super forma u Baselu i još uvijek pozitivan smjer razvoja. S druge strane je najveća zvijezda Andrei Rațiu (Rayo), iskusni Chipchiu i Banku, obojica iz domaćeg prvenstva. Ja bih čak rekao da su ove naše "najveće zvijezde" dobro ozbiljnije ovdje. Drugi garnizon kod nas su Katić, iz Plymoutha, Muharemović iz Sassuola i Gazibegović (Koln). Dakle, drugoligaši

Kod Rumuna, to su Burca (UAE), Adrian Rus (Piza) i Deian Sorescu (Gaziantep). U biti, vrlo slično, da bih ja čak ove naše ocijenio boljim opet. Ono što ostane iza toga je kod nas dno dna, a kod Rumuna samo bezveze

Dakle, poimenično i formom, bez obzira na silnu drugu ligu, ja bih rekao da je naša odbrana bolja.
Vezni red: Ovdje naravno nemamo šanse nikakve i tu ćemo vjerovatno poslije tražiti uzroke poraza

Ovo je najbitniji dio ekipe. Iako Stanciu igra u Arabiji i ne može meda, vrlo dobar igrač (kao nekad naš Misimović). Marin je sreća na klupi u Cagliariju, ali je to opet ok igrač. Ianis Hagi također nije loš nivo, a priču treba zatvoriti sa Dennisom Manom (Parma) koji im je u ovom sastavu možda i najjači igrač. I u biti, tek kad se svi ovi isključe, mi negdje dođemo u egal po igračima s njima

Tu je vjerovatno Gigović jedini koji nešto iskače nivoom na kojem igra, ali na kraju neće ni igrati

Da stvar bude gora, čak i kad uparim ono što njima ostane i sve što mi imamo, opet bih prije birao njihovo.
Napad: Ovdje nema sumnje da smo žestoko jači. I Džeko i Demirović bi bili udarni igrači kod Rumuna, a vjerovatno bi i Baždar ozbiljno konkurisao za prvu postavu. Čak i ovi nepozvani (Tabaković) bi tamo bili opcija.
Sve u svemu, ključ je u veznom redu i u tome da naši bekovi neutrališu njihova krila, odakle su najopasniji. Onda preostaje neka rovovska bitka na sredini terena, bar bi bilo dobro uvući ih u rastrzanu utakmicu i divljaštvo na sredini terena. Naša odbrana bi trebala biti u stanju da nema puno problema s njihovim napadačima, ali je pitanje te igre iz veznog reda, iz dubine. Po meni, Dedić i Kolašinac prije svih moraju biti vrhunski, odraditi taj svoj dio posla. Za naprijed, ključ bi mogao fakat biti Memić ili bilo ko ko može potegnuti iz drugog plana, jer će oni sve da usmjere na Džeku/Demirovića (a naš vezni svakako neće moći distribuirati loptu njima).
I na kraju bih rekao da je ovo prilično lahka utakmica za pripremu, barem ovako odokativno posmatrano. Jasno je šta su naše slabosti, šta su rumunske, šta su naše snage, šta su rumunske. Mi znamo da nama probleme mogu praviti Stanciu, Mann, Hagi, Mitriță, oni znaju da naš vezni red ne može nauditi nikome i da samo trebaju zatvoriti tok lopte ka naprijed.
Moja prognoza: 1-0 uz nelošu igru naših i dosta željenja, jer smo mogli bolje proći
Portiv Kipra mrtva laganica s minimum 3-0, jer protiv njih čak i naš vezni red može kreirati nešto