Chat - bez politike i ratnih prica
Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88
Re: Chat - bez politike i ratnih prica
Svakako teefoni imaju i prednosti i ja bih sad iz ove perspektive volio da sam odrastao na ovim mogućnostima koje daju telefoni. Jbt ja nisam znao šta je iza trebevića, konto amerika. jedini svijet koji mi je postojao je onaj na filmu. Danas dijete od tri godine, otkljucava, prebire po telefonu i pali crtane i pretrazuje. Da ne govorimo o drugim mogućnostima koje telefon pruža.
Vidi, prije svega poenta je da naše obrazovanje ima sigurno većih problema od skraćeni časova u vrijeme Ramazana a tebi je nekako sve po mjeri ispada, samo još da se nastava uklopi sa ovim mjesecom i onda sve štima?
Kažem ti, veći problem je što veliki procenat omladine koja završi srednjoškolsko obrazovanje ne radi u svojoj struci jer tržište rada nema potrebe za istom u toj mjeri. Koja je svrha završiti za mašinskog tehničara a raditi kao konobar jer nemaš posla u struci?
Isto tako i nedostatak praktične nastave je oduvijek problem bio pa neko završi za električara a jedva da utičnicu zna promjeniti.
Predmeti se moraju prilagoditi struci, iz životnog iskustva svi mi znamo da veliki dio toga što se nauči kroz ovo osnovno i srednje obrazovanje izlapi, ostaje ono što ti je u interesnoj grupi i znanje kojim se redovno služiš.
- rio_Ferdy88
- Moderator
- Kontakt:
To mora da su neki maga parapsiholozialemsa je napisao/la: ↑10 mar 2025, 15:39Sve si u pravu, a sta mislis u kojem ce svijetu zivjeti kad odraste? U svijetu ekrana ili? Imas teorije psihologa i ostalih koji djeci namjerno daju sto vise ekrana jer je to svijet u kojem ce zivjeti. Siroka tema, hiljadu zasto hiljadu zato. Ne mozes se u svemu mjeriti po svom odrastanju, tvoj babo je morao ustati da ocu promjeni kanal, tvoj otac je tebi rekao dofati mi taj daljinski, ti sad kazes Alexa promjeni kanal na espn.BaiMai je napisao/la: ↑10 mar 2025, 15:26Imam dvoje, curicu i djecaka, dobiju cratene da gledaju, igirce, svaki dan imaju na igrice pravo sat vremena, stim da se supruga i ja ponudimo da se igramo, covjece ne ljuti se, uno itd. Setnje, parkovi, sve sto ide uz to. Sta mislite sta im je draze?
Apsolutno sam prekinuo svaki kontakt sa ostalim roditeljima gdje je djete vise na telefonu/tabletu, nego li sa svojim ukucanima, jer su ta djeca raspustena. Sto gore neko napisa ne moze da jede bez telefona. Uzasna ponasanja, sad kad moje djete to gleda pomisli da je to uredu, pa nama treba 6 mjeseci da objasnis svojim da je ipak to ne ispravno. Zato prevencija je majka.
Danasnjim roditeljima je njihov rahatluk vazniji od djeteta, sto je zalosno.

Keep the faith and never fear, We'll keep the Red flag flying high, Cuz Man United will Never Die!!!
The greater the challenge the more Glory in overcoming it!
________BOSTON_________
.BRUINS=CELTICS=RED SOX.
..NEW ENGLAND PATRIOTS..
The greater the challenge the more Glory in overcoming it!
________BOSTON_________
.BRUINS=CELTICS=RED SOX.
..NEW ENGLAND PATRIOTS..
Drug za sve ima svoje vrijeme, moja djeca ce imati svemu pristup, ali ce biti i svjesni sta je to i vjeruj mi, uvijek ce im biti draze provest vrijeme u prirodi nego u kuci za ekranom.alemsa je napisao/la: ↑10 mar 2025, 15:39Sve si u pravu, a sta mislis u kojem ce svijetu zivjeti kad odraste? U svijetu ekrana ili? Imas teorije psihologa i ostalih koji djeci namjerno daju sto vise ekrana jer je to svijet u kojem ce zivjeti. Siroka tema, hiljadu zasto hiljadu zato. Ne mozes se u svemu mjeriti po svom odrastanju, tvoj babo je morao ustati da ocu promjeni kanal, tvoj otac je tebi rekao dofati mi taj daljinski, ti sad kazes Alexa promjeni kanal na espn.BaiMai je napisao/la: ↑10 mar 2025, 15:26Imam dvoje, curicu i djecaka, dobiju cratene da gledaju, igirce, svaki dan imaju na igrice pravo sat vremena, stim da se supruga i ja ponudimo da se igramo, covjece ne ljuti se, uno itd. Setnje, parkovi, sve sto ide uz to. Sta mislite sta im je draze?
Apsolutno sam prekinuo svaki kontakt sa ostalim roditeljima gdje je djete vise na telefonu/tabletu, nego li sa svojim ukucanima, jer su ta djeca raspustena. Sto gore neko napisa ne moze da jede bez telefona. Uzasna ponasanja, sad kad moje djete to gleda pomisli da je to uredu, pa nama treba 6 mjeseci da objasnis svojim da je ipak to ne ispravno. Zato prevencija je majka.
Danasnjim roditeljima je njihov rahatluk vazniji od djeteta, sto je zalosno.
Tehnologija je dobra stvar kad se i ispravno koristi, a ne kao tool da ti djete ne smeta, dajte ba o cemu pricamo. Imam oko sebe ljudi ne progovore 2 sa djetetom, hebo te taj roditelj.
Meni nema nista ljepse nego razgovarati sa svojom curicom da mi isprica kakav je dan bio u skoli, sta je radila, jel bilo nesta zanimljivo. Radim kao freelancer od kuce, imam svo vrijeme ovog svjeta i ima da ga provedem kvalitetno sa porodicom, a ne da ga odvajam od sebe, jer toboze umoran sam od posla.
GGMU
Već sam gore napisao da mi u tome najviše smeta nametanje ideologije. Eto gore vise primjera kako se nastava ne mora skratiti, a opet se skraćuje.chily-rz je napisao/la: ↑10 mar 2025, 15:48Vidi, prije svega poenta je da naše obrazovanje ima sigurno većih problema od skraćeni časova u vrijeme Ramazana a tebi je nekako sve po mjeri ispada, samo još da se nastava uklopi sa ovim mjesecom i onda sve štima?
Kažem ti, veći problem je što veliki procenat omladine koja završi srednjoškolsko obrazovanje ne radi u svojoj struci jer tržište rada nema potrebe za istom u toj mjeri. Koja je svrha završiti za mašinskog tehničara a raditi kao konobar jer nemaš posla u struci?
Isto tako i nedostatak praktične nastave je oduvijek problem bio pa neko završi za električara a jedva da utičnicu zna promjeniti.
Predmeti se moraju prilagoditi struci, iz životnog iskustva svi mi znamo da veliki dio toga što se nauči kroz ovo osnovno i srednje obrazovanje izlapi, ostaje ono što ti je u interesnoj grupi i znanje kojim se redovno služiš.
Drugo, ako smeta meni koji sam ravnodušan, kako je vjernicima drugih vjera? A furamo se na multietnicnost. Time me izjednačavaju sa onima s kim nikad ne želim biti jednak i s kim nisam jednak i to mi se apsolutno ne dopada.
Trece, jedan problem ne isključuje drugi.
Slažem se da je problem u hiperprodukciji kadrova koji nam ne trebaju, a to je opet problem sto se nismo prolagodjavali. Imamo manjak jednih kadrova i višak drugih i u obrazovanju. Šta ces sad pozatvarati sve masinske škole i u njima otvoriti konobarske?
To je kompleksna tema i prilično teška, ali opet mislim da prvo trebamo shvatiti da nam je bitno da idemo u školu. Naredni korak, kad dodjemo, je da pricamo o tome kakva ke škola. Mi umjesto da rješavamo drugi korak, mi smo i onaj prvi pokvarili.
Vidi, pretpostavljam da si ti neko ko želi da živi u demokratskom društvu i ako je već tako onda bi po principu manjina se trebala prilagoditi većini a ne obrnuto. Dakle, po meni ako većina roditelja želi da se skrati nastava u vrijeme Ramazana onda je to stav većine i zakon bi se morao prilagoditi istoj.admin je napisao/la: ↑10 mar 2025, 15:53Već sam gore napisao da mi u tome najviše smeta nametanje ideologije. Eto gore vise primjera kako se nastava ne mora skratiti, a opet se skraćuje.chily-rz je napisao/la: ↑10 mar 2025, 15:48Vidi, prije svega poenta je da naše obrazovanje ima sigurno većih problema od skraćeni časova u vrijeme Ramazana a tebi je nekako sve po mjeri ispada, samo još da se nastava uklopi sa ovim mjesecom i onda sve štima?
Drugo, jedan problem ne isključuje drugi.
Slažem se da je problem u hiperprodukciji kadrova koji nam ne trebaju, a to je opet problem sto se nismo prolagodjavali. Imamo manjak jednih kadrova i višak drugih i u obrazovanju. Šta ces sad pozatvarati sve masinske škole i u njima otvoriti konobarske?
To je kompleksna tema i prilično teška, ali opet mislim da prvo trebamo shvatiti da nam je bitno da idemo u školu. Naredni korak, kad dodjemo, je da pricamo o tome kakva ke škola. Mi umjesto da rješavamo drugi korak, mi smo i onaj prvi pokvarili.
- Unofficialpage
- Moderator
- Kontakt:
Najbitnije je imati mjeru. Kako god, živimo u 21. vijeku, u eri moderne tehnologije i uskratiti djeci pristup tome je ravno samoubistvu. Kasnije je to dijete postane informatički nepismeno i uvijek, nekako, kaska, u odnosu na ostale. Dijete bi trebalo da ima pristup mobitelima, tabletima, televizorima, laptopima i sl. jer tako će da nauči da koristi to a ne da kasnije dođe i nema pojma kako da upali uređaj a kamoli da koristi još.
Imamo dvije krajnosti, gdje roditelji ili skroz zabrane ili dopuste sve živo. I jedno i drugo je pogrešno i oboje bih nazvao lijenošću roditelja. Mada postoji i neznanje, gdje roditelji nisu dovoljno informatički pismeni da djetetu omogući pravilan način korištenja tih uređaja pa najlakše bude ili ne daj nikako ili dozvoli sve.
Imamo dvije krajnosti, gdje roditelji ili skroz zabrane ili dopuste sve živo. I jedno i drugo je pogrešno i oboje bih nazvao lijenošću roditelja. Mada postoji i neznanje, gdje roditelji nisu dovoljno informatički pismeni da djetetu omogući pravilan način korištenja tih uređaja pa najlakše bude ili ne daj nikako ili dozvoli sve.
Momak je inače legenda, mislim na Sea!
Damir Dzumhur!!!!
Roger Federer the Best!!!!!!!
Damir Dzumhur!!!!
Roger Federer the Best!!!!!!!
Ne mora znaciti da su u pravu ni ovi za a ni ovi protiv. Moralne vrijednosti nemaju vremenski limit, nemoj drogu, nemoj krasti, nemoj ovo ono. No, neke stvari tehnologije, ne mozes nuzno forsirati svoje jer ti nisi tako odrasto, i odma stavljas predvid da je zlo (sto ne kazem da nije). Ja sam morao otic kod tebe kuci da igramo fife jedan protiv drugog i usput se druzimo, ovi danas stave slusalice pricaju kao da su jedan pored drugog i sutaju, jos im bolje ne mora se stidi da ode u wc ili ako je gladan ili nesto. I sad ono koliko ih kaze djeci "daj nabio si te slusalice u sobi si", a ne bi imao nista protiv da mu jaran dodje da igraju, jer je ovo drugo kao druze serio_Ferdy88 je napisao/la: ↑10 mar 2025, 15:52To mora da su neki maga parapsiholozialemsa je napisao/la: ↑10 mar 2025, 15:39Sve si u pravu, a sta mislis u kojem ce svijetu zivjeti kad odraste? U svijetu ekrana ili? Imas teorije psihologa i ostalih koji djeci namjerno daju sto vise ekrana jer je to svijet u kojem ce zivjeti. Siroka tema, hiljadu zasto hiljadu zato. Ne mozes se u svemu mjeriti po svom odrastanju, tvoj babo je morao ustati da ocu promjeni kanal, tvoj otac je tebi rekao dofati mi taj daljinski, ti sad kazes Alexa promjeni kanal na espn.BaiMai je napisao/la: ↑10 mar 2025, 15:26Imam dvoje, curicu i djecaka, dobiju cratene da gledaju, igirce, svaki dan imaju na igrice pravo sat vremena, stim da se supruga i ja ponudimo da se igramo, covjece ne ljuti se, uno itd. Setnje, parkovi, sve sto ide uz to. Sta mislite sta im je draze?
Danasnjim roditeljima je njihov rahatluk vazniji od djeteta, sto je zalosno.![]()
- JayCatwright
- Kontakt:
Nemoj me j3bat da mislis da je isto kad odes kod rođaka pa citavu noc igras PESa i kad od kuce igraju jedan preko drugog
Jesam neko ko želi da živo u demokratskom društvu. Ali demokratsko društvo nije ono u kojem se manjina prilagodjava većini. To nije demokratija, već totalitarni sistem. U demokratiji i manjine imaju prava.chily-rz je napisao/la: ↑10 mar 2025, 16:00Vidi, pretpostavljam da si ti neko ko želi da živi u demokratskom društvu i ako je već tako onda bi po principu manjina se trebala prilagoditi većini a ne obrnuto. Dakle, po meni ako većina roditelja želi da se skrati nastava u vrijeme Ramazana onda je to stav većine i zakon bi se morao prilagoditi istoj.admin je napisao/la: ↑10 mar 2025, 15:53Već sam gore napisao da mi u tome najviše smeta nametanje ideologije. Eto gore vise primjera kako se nastava ne mora skratiti, a opet se skraćuje.chily-rz je napisao/la: ↑10 mar 2025, 15:48
Vidi, prije svega poenta je da naše obrazovanje ima sigurno većih problema od skraćeni časova u vrijeme Ramazana a tebi je nekako sve po mjeri ispada, samo još da se nastava uklopi sa ovim mjesecom i onda sve štima?
Drugo, jedan problem ne isključuje drugi.
Naravno da bi većina roditelja htjela da se svoj djeci podjele petice, i hajmo ih podijeliti? Ili svi hoće po 1000 maraka da se podijeli, hajmo provaliti u trezor narodne banke o svakom po milju?
Ne ide to tako.
Ali evo i da ide. Slažem se, promijeni zakon, skrati obim gradiva ili skrati raspuste, i nek se posti ramazan, ako je zakon takav nek se ne ide u školu nikako. Ja bih se složio, vise nego sa ovim.
Ali posto zakon nije promijenjen i neće biti promijenjen, onda ne možeš ni ovo raditi. Jer ovo je potpuno isto kao ono sto Dodik radi. Ne odgovara mu zakon i on odluci da ga neće poštovati i da je on u pravu a ne zakon. Gdje to može?
Ma suto sam i to, rentas plejku prije pa koliko mozes izdrzati jer jebga moras iskoristiti vrijeme. Ali suto sam online prije 10 godina, u onom "party" nas bude po 8 pricamo zezamo se, Ibrahim Sehic sto je branio za Zeljo je suto s nama, pa turnir odradimo jedan protiv drugog, isto extra.JayCatwright je napisao/la: ↑10 mar 2025, 16:07Nemoj me j3bat da mislis da je isto kad odes kod rođaka pa citavu noc igras PESa i kad od kuce igraju jedan preko drugog
Adnan Mravac isto suto s nama, on ti je zet od ovog @carla na forumu (ne pise vise/nije aktivan).
Zadnja izmjena: alemsa, dana/u 10 mar 2025, 17:07, ukupno mijenjano 1 put.
Slažem se ja s tobom da je zakon taj koji treba regulisati društvo ali problem je što političari zakone kroje mimo volje naroda. Niko od nas ne podržava rast od 13% na plate političarima i službenicima ali je on svejedno tu.
Ne znam, evo ti mi reci dali je pošteno u školi gdje će od 200 roditelja njih 180 reci da je za skraćenu nastavu insistirati na zakonu koji to ne dozvoljava? Tvoje dijete će na tom primjeru naučiti da demokratija nije vladavina naroda nego zakona koje je neko izglasao u ime naroda što je možda i ok, nek se odmah upozna sa sistemom i svim njegovim manama i propustima.
Ne znam, evo ti mi reci dali je pošteno u školi gdje će od 200 roditelja njih 180 reci da je za skraćenu nastavu insistirati na zakonu koji to ne dozvoljava? Tvoje dijete će na tom primjeru naučiti da demokratija nije vladavina naroda nego zakona koje je neko izglasao u ime naroda što je možda i ok, nek se odmah upozna sa sistemom i svim njegovim manama i propustima.
- RollingPaper
- Kontakt:
Nisam vidio naciju da više brine za demokratiju od Bošnjaka. Da se Bogdom toliko brinu za demokratiju u Banja Luci i Mostaru, pa i Beogradu i Zagrebu, gdje bi nam kraj bio.
..
Zadnja izmjena: alemsa, dana/u 10 mar 2025, 18:12, ukupno mijenjano 1 put.
U svakom slučaju bih bio za to da se poštuje zakon i da učim djecu da treba da ga i oni poštuju. Naravno da sam za vladavinu zakona a ne vladavinu rulje (ti umjesto ‘rulja’ kažeš ‘većina naroda’, ali to je bas to)chily-rz je napisao/la: ↑10 mar 2025, 16:20Slažem se ja s tobom da je zakon taj koji treba regulisati društvo ali problem je što političari zakone kroje mimo volje naroda. Niko od nas ne podržava rast od 13% na plate političarima i službenicima ali je on svejedno tu.
Ako zakon ne valja, imaju procedure, institucije kroz koje se zakoni mijenjaju, pa nek ga većina promijeni.
Pitaj malo i ruralnim sredinama u BiH sta misle da li treba ženu išamarat ako ne sluša. Hoćemo li uvesti da može šamaranje, ipak je većina za to… pa onda kažeš ‘joj poludilo sve, udavio lik zenu’. Nije uvijek najbolje ono sto većina hoće, treba nekad neko i o posljedicama razmišljati.
alemovi upisi na ovoj temi su kao ono što nam političari stalno pričaju. Niko drugi nije u pravu, on sve zna i u sve se razumije, a priča mu na nivou osobe koja je završila četiri razreda osnovne škole i to jedva ("libo te", "ha ya", "ofiraće ga" i slično).
Nisam ti ja kriv bruda sto si imao lose djetinstvo pa sad mrzis sve oko sebe. Potrazi pomoc strucnih lica.SetoKaiba je napisao/la: ↑10 mar 2025, 16:40alemovi upisi na ovoj temi su kao ono što nam političari stalno pričaju. Niko drugi nije u pravu, on sve zna i u sve se razumije, a priča mu na nivou osobe koja je završila četiri razreda osnovne škole i to jedva ("libo te", "ha ya", "ofiraće ga" i slično).
Sto sam ti toliko zanimljiv pa se kacis na moje upise, ne znam pisati ni pricati, zaobidjes me jebte ni u dzep ni iz dzepa mi. Zivio ti meni nek ti je sretno.
Pa ne znam šta da ti kažem onda, podnesi tužbu prema školi i nastavnicima koji odbijaju da rade po zakonu.admin je napisao/la: ↑10 mar 2025, 16:38U svakom slučaju bih bio za to da se poštuje zakon i da učim djecu da treba da ga i oni poštuju.chily-rz je napisao/la: ↑10 mar 2025, 16:20Slažem se ja s tobom da je zakon taj koji treba regulisati društvo ali problem je što političari zakone kroje mimo volje naroda. Niko od nas ne podržava rast od 13% na plate političarima i službenicima ali je on svejedno tu.
Da se razumijemo i ja sam za poštivanje zakona ali sam i za to da kad se donose zakoni poštuje volja građana.
Za sad ću samo svoju djecu učiti da su to sve poluobrazovani debili, to mi je dovoljno u ovom trenutku i to i radim.
Ne mislim na nastavnike, već na ove sto agitiraju za skracenje.
Zamisli zadnji u Evropi po obrazovanju prema svakom mogućem istraživanju i onda ministarstvo obrazovanja uvede mjesec dana u kojem onemogućimo normalno odvijanje nastave i djeci govorimo da škola nije bitna…
Pa moraš bas biti debil.
Ne mislim na nastavnike, već na ove sto agitiraju za skracenje.
Zamisli zadnji u Evropi po obrazovanju prema svakom mogućem istraživanju i onda ministarstvo obrazovanja uvede mjesec dana u kojem onemogućimo normalno odvijanje nastave i djeci govorimo da škola nije bitna…
Pa moraš bas biti debil.
Nauči ga da je članak na ovom portalu dobar onoliko koliko je čitan i da nije bitno koliko je neko truda, volje, znanja i zalaganja uložio u njega nego koliko će ga ljudi pročitati.
Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 5 gostiju.