Avijacija u Bosni i Hercegovini
Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88
- VensanKasel
- Kontakt:
Re: Avijacija u Bosni i Hercegovini
Četiri aerodroma u BiH su tokom protekle godine ostvarila značajan promet putnika. Tako su aerodromi Sarajevo, Mostar, Tuzla i Banja Luka u 2024. godini imali ukupno 2.475.435 putnika.
Sarajevo i Mostar su imali povećanje broja putnika u odnosu na 2023 godinu , dok su Banja Luka i Tuzla imali smanjenje .
Sarajevo i Mostar su imali povećanje broja putnika u odnosu na 2023 godinu , dok su Banja Luka i Tuzla imali smanjenje .
Zadnja izmjena: VensanKasel, dana/u 27 feb 2025, 21:01, ukupno mijenjano 2 puta.
Moja zemlja mala brana velikoj rijeci ludila ...
- VensanKasel
- Kontakt:
SARAJEVO je imalo najviše putnika , u 2024 godini je ostvarilo 1.821.762 putnika .
Taj broj je daleko više putnika nego prošle godine kada je Sarajevo ostvarilo 1.362.007 putnika (33,8% putnika više), te je isto fantastičnih 159,3% putnika iz 2019. (1.143.680). Sarajevo je u 2024. imalo 16.836 operacija i 3.158,7 tona carga .
I ove godine Sarajevo je krenulo baš jako , u januaru je bilo 116.283 putnika, što je daleko više od istog mjeseca 2024. kada je imao 77.454 putnika, odnosno povećanje je ogromnih 50,1%.
Februar će također biti rekordan , oko 136 hiljada sjedišta je bilo ponuđeno .
Od početka aprila kreću nove linije Yaranaira , tako da Sarajevo ove godine ide sigurno preko 2 miliona putnika .
Taj broj je daleko više putnika nego prošle godine kada je Sarajevo ostvarilo 1.362.007 putnika (33,8% putnika više), te je isto fantastičnih 159,3% putnika iz 2019. (1.143.680). Sarajevo je u 2024. imalo 16.836 operacija i 3.158,7 tona carga .
I ove godine Sarajevo je krenulo baš jako , u januaru je bilo 116.283 putnika, što je daleko više od istog mjeseca 2024. kada je imao 77.454 putnika, odnosno povećanje je ogromnih 50,1%.
Februar će također biti rekordan , oko 136 hiljada sjedišta je bilo ponuđeno .
Od početka aprila kreću nove linije Yaranaira , tako da Sarajevo ove godine ide sigurno preko 2 miliona putnika .
Zadnja izmjena: VensanKasel, dana/u 27 feb 2025, 19:43, ukupno mijenjano 1 put.
- VensanKasel
- Kontakt:
Drugi aerodrom po broju putnika u 2024 godini je bila BANJA LUKA .
Banja Luka je imala 399.191 putnika što je za 60 hiljada manje nego 2023 godine ( 460.720 ) , najviše zbog Zwizzaira i njegovih prizemljenih aviona , a što je 266,7% putnika iz 2019. (149.693). Aerodrom je u 2024. imao 4262 operacije, te 25,6 tona carga (1,3 tone u 2023, 5,5 tona u 2019).
Kao i Sarajevo , Banja Luka je krenula odlično u 2025 godini te je u januaru imala 28.210 putnika, što je za 7.728 putnika ili 37,7% više putnika nego u istom mjesecu lani (20.482). Aerodrom je imao 286 operacija, također bitno više nego 2024. kada je imao 214.
Yaranair i Zwizzair su najavili povećanja broja frekvencija je , pa se očekuje bolji rezultat u odnosu na 2024 godinu .
Banja Luka je imala 399.191 putnika što je za 60 hiljada manje nego 2023 godine ( 460.720 ) , najviše zbog Zwizzaira i njegovih prizemljenih aviona , a što je 266,7% putnika iz 2019. (149.693). Aerodrom je u 2024. imao 4262 operacije, te 25,6 tona carga (1,3 tone u 2023, 5,5 tona u 2019).
Kao i Sarajevo , Banja Luka je krenula odlično u 2025 godini te je u januaru imala 28.210 putnika, što je za 7.728 putnika ili 37,7% više putnika nego u istom mjesecu lani (20.482). Aerodrom je imao 286 operacija, također bitno više nego 2024. kada je imao 214.
Yaranair i Zwizzair su najavili povećanja broja frekvencija je , pa se očekuje bolji rezultat u odnosu na 2024 godinu .
- VensanKasel
- Kontakt:
Poziciju broj 3 što se tiče broja putnika za Bosnu i Hercegovinu za 2024 godinu je zauzela Tuzla , sa najvećim padom u odnosu na 2023 godinu skoro 400 hiljada putnika manje
U 2024. Tuzla je ostvarila 207.557 putnika što je tek 35,6% putnika iz 2023. kada je imala 582.798 putnika. Ovo je i 35,0% putnika iz 2019. kada je Tuzla imala 593.050 putnika. U 2024. Tuzla je imala 948 operacija (4008 operacija u 2023) i 1,9 tona carga (14,9 tona u 2023).
Naravno , najveći uticaj na pad broja putnika u odnosu na 2023 godinu je imala odluka Zwizzaira da zatvori bazu i skloni 2 bazirana Airbusa 320 .
Jedno vrijeme je Tuzla imala samo 3 linije sa minimalnim brojem frekvencija .
Malo se bolje popravilo kada su Pegasus i A-Jet krenuli sa letovima za Istanbul i kada je Zwizzair povećao frekvencije .
U 2025 godini Tuzla krenula neznatno bolje pa je tako u januaru imala 20.478 putnika što je nešto više nego u istom mjesecu prošle godine kada je imao 19.171 putnika. Aerodrom je u januaru imao 168 operacija (208 u I/2024), te nije imao carga.
Što se tiče radova na aerodromu , možete pročitati ovdje :
Od 15 juna Zwizzair kreće sa letovima za Beč , četiri puta sedmično .

U 2024. Tuzla je ostvarila 207.557 putnika što je tek 35,6% putnika iz 2023. kada je imala 582.798 putnika. Ovo je i 35,0% putnika iz 2019. kada je Tuzla imala 593.050 putnika. U 2024. Tuzla je imala 948 operacija (4008 operacija u 2023) i 1,9 tona carga (14,9 tona u 2023).
Naravno , najveći uticaj na pad broja putnika u odnosu na 2023 godinu je imala odluka Zwizzaira da zatvori bazu i skloni 2 bazirana Airbusa 320 .
Jedno vrijeme je Tuzla imala samo 3 linije sa minimalnim brojem frekvencija .
Malo se bolje popravilo kada su Pegasus i A-Jet krenuli sa letovima za Istanbul i kada je Zwizzair povećao frekvencije .
U 2025 godini Tuzla krenula neznatno bolje pa je tako u januaru imala 20.478 putnika što je nešto više nego u istom mjesecu prošle godine kada je imao 19.171 putnika. Aerodrom je u januaru imao 168 operacija (208 u I/2024), te nije imao carga.
Što se tiče radova na aerodromu , možete pročitati ovdje :
- VensanKasel
- Kontakt:
Zadnju poziciju je zauzeo Mostar koji je u 2024 godini imao 47.447 putnika (20.525 u 2023), što je povećanje od 131,6%. Ovo je 144,2% putnika iz 2019. (32.866) .
Konačno se Mostar itekako pokrenuo , nakon godina religijskih čartera zbog Međugorja , u 2025 godini iz Mostara će se moći letjeti za Istanbul , Beograd , Zagreb , Minhen , Štutgart , Dizeldorf , Bergamo , Rim , Napulj , Palermo i Bari . Svaka čast direktoru aerodroma Đuzelu , Hrvat koji konačno radi za dobrobit Bosne i Hercegovine .
Najvažnije za Mostar je to što će preko ljeta kompanija Sky Alps imati bazu .
Konačno se Mostar itekako pokrenuo , nakon godina religijskih čartera zbog Međugorja , u 2025 godini iz Mostara će se moći letjeti za Istanbul , Beograd , Zagreb , Minhen , Štutgart , Dizeldorf , Bergamo , Rim , Napulj , Palermo i Bari . Svaka čast direktoru aerodroma Đuzelu , Hrvat koji konačno radi za dobrobit Bosne i Hercegovine .
Najvažnije za Mostar je to što će preko ljeta kompanija Sky Alps imati bazu .
- VensanKasel
- Kontakt:
Vršilac dužnosti generalnog direktora Aerodroma Sarajevo Sanin Ramezić rekao je da Ryanair razmatra stacioniranje jednog aviona u glavnom gradu Bosne i Hercegovine i otvaranje baze u tom gradu sljedeće godine. Ryanair je naveo da je ukidanje aerodromske [odlazne] takse ključno za njegove strateške planove, uključujući uspostavljanje nove baze u Sarajevu 2026. godine. To zavisi od ukidanja ovih taksi na aerodromima u Bosni i Hercegovini. Pokretanje ove baze značajno bi koristilo različitim sektorima, unapređujući rad aerodroma, jačajući turizam i stvarajući nove mogućnosti zapošljavanja. U zajedničkim naporima sa drugim aerodromima, predložili smo suspenziju ove takse 2025. godine. Ova inicijativa ima za cilj da održi konkurentnost svih aerodroma u zemlji, postavljajući temelje za održivi rast i transportne i turističke industrije, koji su ključni za ekonomski razvoj svake nacije.
Bosna i Hercegovina bi za dvije sedmice trebala ponovo uvesti taksu od 1,5 eura po putniku koji odlazi. Porez je suspendovan na godinu dana 2024. u pokušaju da se poveća povezanost zemlje. Ryanair je nedavno primijetio: „Ukinite poreze i omogućite nam ozbiljne razgovore o uspostavljanju baze. Porezi su prvi uslov za uspostavljanje baze. Ne možemo ni započeti razgovore ako porezi ostanu”. Budžetski prijevoznik će ove ljetne sezone uvesti pet novih linija iz Sarajeva i povećati frekvencije na postojećim uslugama, čime će se udvostručiti rad. Imat će jedanaest linija iz grada i procjenjuje se da će generirati preko 400.000 putnika godišnje.
Glavni komercijalni direktor Ryanaira, Jason McGuinness, rekao je krajem prošle godine: „Malo sam zabrinut zbog ponovnog uvođenja poreza ovdje u Bosni i Hercegovini. Razvoj događaja o kojem se razgovaralo za Sarajevo neće biti moguć ako ta odluka ostane. Kada pogledamo kako raspoređujemo resurse, raspoređujemo ih tamo gdje su naši troškovi najniži. Mislim da ovaj aerodrom [Sarajevo] želi biti konkurentan, ali je u nepovoljnijem položaju u odnosu na Dubrovnik, Zadar ili druga mjesta gdje nema taksi. To je glavni nedostatak. Na primjer, Mađarska je ukinula zrakoplovne takse. Zašto bismo bazirali avion ovdje ako ga možemo bazirati u Budimpešti?”
Bosna i Hercegovina bi za dvije sedmice trebala ponovo uvesti taksu od 1,5 eura po putniku koji odlazi. Porez je suspendovan na godinu dana 2024. u pokušaju da se poveća povezanost zemlje. Ryanair je nedavno primijetio: „Ukinite poreze i omogućite nam ozbiljne razgovore o uspostavljanju baze. Porezi su prvi uslov za uspostavljanje baze. Ne možemo ni započeti razgovore ako porezi ostanu”. Budžetski prijevoznik će ove ljetne sezone uvesti pet novih linija iz Sarajeva i povećati frekvencije na postojećim uslugama, čime će se udvostručiti rad. Imat će jedanaest linija iz grada i procjenjuje se da će generirati preko 400.000 putnika godišnje.
Glavni komercijalni direktor Ryanaira, Jason McGuinness, rekao je krajem prošle godine: „Malo sam zabrinut zbog ponovnog uvođenja poreza ovdje u Bosni i Hercegovini. Razvoj događaja o kojem se razgovaralo za Sarajevo neće biti moguć ako ta odluka ostane. Kada pogledamo kako raspoređujemo resurse, raspoređujemo ih tamo gdje su naši troškovi najniži. Mislim da ovaj aerodrom [Sarajevo] želi biti konkurentan, ali je u nepovoljnijem položaju u odnosu na Dubrovnik, Zadar ili druga mjesta gdje nema taksi. To je glavni nedostatak. Na primjer, Mađarska je ukinula zrakoplovne takse. Zašto bismo bazirali avion ovdje ako ga možemo bazirati u Budimpešti?”
- VensanKasel
- Kontakt:
Aerodrom Sarajevo ima 309.750 planiranih sjedišta na tržištu u junu, što predstavlja povećanje od 19,9% u odnosu na 2024. godinu. Ryanair, koji povećava svoj kapacitet za 155% u odnosu na prethodnu godinu, najveći je prijevoznik sa 14,6% sjedišta, a slijedi ga Pegasus Airlines sa 11,3%.
Ako Yaranair nastavi sa ekspanzijom , za 3-4 godine idemo na 3 miliona .
E sad đe terminal ???
Ako Yaranair nastavi sa ekspanzijom , za 3-4 godine idemo na 3 miliona .
E sad đe terminal ???
Nakon više od dvije godine pauze, avio-kompanija Wizz Air se zvanično vraća bazu sa dva bazna aviona na Međunarodni aerodrom Tuzla, što će rezultirati sa čak osam novih linija, potvrđeno je večeras za ****.
Već ranije je poznato da će od 15. juna biti obnovljena linija Tuzla – Beč, koja će saobraćati četiri puta sedmično. Sada je poznato i da će, zahvaljujući subvencijama iz budžeta Tuzlanskog kantona, Wizz Air od septembra uspostaviti i nove linije za: Hamburg, Frankfurt-Hahn, Pariz, Keln, Malme, Geteborg, Berlin i Brisel.
Puno love sam potrošio na piće, žene i auta. Ostatak sam spiskao.
G.B.
"Bruka i sramota. Dovidjenja" - Igor Kristic
Rona i Leao - Mjauuu 🐈
Devedesetka - 👏👏
Velid Spaho - Dobro je
G.B.
Rona i Leao - Mjauuu 🐈
Devedesetka - 👏👏
Velid Spaho - Dobro je
Napisao sam prije par mjeseci da ce se dignuti aerodrom Tuzla,samo ovo je tek pocetak..
Samo da pametno odrade sad,da se ne shebu kao sa Lumiwingsom ..

Samo da pametno odrade sad,da se ne shebu kao sa Lumiwingsom ..
PORAZ ZABOLI SRECA UTIHNE,AL VJERA U TEBE NIKAD NE PRESTAJE !!!
- VensanKasel
- Kontakt:
Zwizzair ne leti za Keln , to je vjerovatno greška . Berlin je upitan zbog preskupi taksi .DamirT je napisao/la: ↑08 jun 2025, 22:39Nakon više od dvije godine pauze, avio-kompanija Wizz Air se zvanično vraća bazu sa dva bazna aviona na Međunarodni aerodrom Tuzla, što će rezultirati sa čak osam novih linija, potvrđeno je večeras za ****.
Već ranije je poznato da će od 15. juna biti obnovljena linija Tuzla – Beč, koja će saobraćati četiri puta sedmično. Sada je poznato i da će, zahvaljujući subvencijama iz budžeta Tuzlanskog kantona, Wizz Air od septembra uspostaviti i nove linije za: Hamburg, Frankfurt-Hahn, Pariz, Keln, Malme, Geteborg, Berlin i Brisel.
Pariz i Brisel iznenađenje , ali i neka ih da nisu sve linije klasične dijasporske .
- VensanKasel
- Kontakt:
Pa svi su očekivali da Zwizzair opet vrati bazu kada im se počnu vraćati prizemljeni avioni .
Yebali su oni samo putnike sa Lumijem , fino su se rastalili između sebe

E sad , treba oprezno za Zwizzairom u Bosni i Hercegovini lete dok traju subvencije , moraju se nekako zaštiti da im se ne desi zatvoranje baze nakon isteka subvencija , kao i Sarajevu što se desilo .
U Sarajevu kada završi ljetni red letjenja prekidaju sa linijom za London , mada očekivano da ih je Yaranair potukao na toj liniji . Nije pomoglo što je letio A321 sa 239 sjedišta , ali Zwizzair UK ima samo taj tip aviona .
U Tuzli će biti stacioniran A320 , mislim sa 189 sjedišta .
Ostajemo da vidimo šta će biti , jer Tuzli će ovaj put biti puno teže nego prije , glavni konkurent Banja Luka ima Yaranair i Zwizzair , Sarajevo ima Yaranair . Prije je Tuzla jedina imala niskobudžetnog prevoznika , sada je drastično drugačije .
Neka nam je sa srećom !!!
Bice stacionirana dva bazna aviona,ali moje misljenje je da su trebali uvesti jos neku niskobudzetnu aviokompaniju,a ne sve predati u ruke Wizzu..
Ova odluka najvise ce "ostetiti" za putnike Banja Luka,jer su zadnje dvije godine kako je Wizz zatvorio bazu u Tuzli,oni pokupili sav kajmak,a sada ce biti "po pola"..
Ugovor ce biti potpisan na 3-4 godine,ne znam tacno,ali fulali su ljetnu sezonu,mislim da pocetak letova na ove destinacije ide od jeseni,ako se sta drasticno ne promjeni..
Iznenadjujuce linije za mene su Pariz i Brisel,sad koliko ce biti odrzivo ne znam,ali neka probaju,mada ce najvise profitirati od linija za "dijasporu",mada bi ja izbacio ove dvije linije,a ubacio Nirnberg i Keln,ali ko smo mi da odlucujemo..
Imas sad oko 11-12 linija sa Wizzom,Ajet i Pegasus za Istanbul i ta neka konekcija sa Pegasusom za Istanbulom,pa onda presjedaj za Hanover,Abu Dabi itd pompezno najavili kao da se otvorila linija za Abu Dabi i ostale top destinacije
Ova odluka najvise ce "ostetiti" za putnike Banja Luka,jer su zadnje dvije godine kako je Wizz zatvorio bazu u Tuzli,oni pokupili sav kajmak,a sada ce biti "po pola"..
Ugovor ce biti potpisan na 3-4 godine,ne znam tacno,ali fulali su ljetnu sezonu,mislim da pocetak letova na ove destinacije ide od jeseni,ako se sta drasticno ne promjeni..
Iznenadjujuce linije za mene su Pariz i Brisel,sad koliko ce biti odrzivo ne znam,ali neka probaju,mada ce najvise profitirati od linija za "dijasporu",mada bi ja izbacio ove dvije linije,a ubacio Nirnberg i Keln,ali ko smo mi da odlucujemo..
Imas sad oko 11-12 linija sa Wizzom,Ajet i Pegasus za Istanbul i ta neka konekcija sa Pegasusom za Istanbulom,pa onda presjedaj za Hanover,Abu Dabi itd pompezno najavili kao da se otvorila linija za Abu Dabi i ostale top destinacije

- kraljttbvb
- Kontakt:
Što prije spojiti Zenicu i Tuzlu autoputem ili napraviti brzu cestu Sa - Tz i onda bi mogao kombinovati linije između aerodromâ u Sa i Tz.
Što nema u Sa, ubaciš u Tuzlu i obrnuto.
Kad bi se moglo za sat i pol doći od jednog do drugog aerodroma, to ti dodje ko jedan aerodrom...
Što nema u Sa, ubaciš u Tuzlu i obrnuto.
Kad bi se moglo za sat i pol doći od jednog do drugog aerodroma, to ti dodje ko jedan aerodrom...
Florian Wirtz tells Sports Illustrated: “I'm lucky to have so many excellent clubs right on my doorstep and to now be able to play for one of the best clubs in Germany and Europe”.
- kraljttbvb
- Kontakt:
Evo Forto cita forum i sta ja pisem na forumuMinistar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Edin Forto kazao je da trasa budućeg autoputa Sarajevo - Beograd mora ići kroz Tuzlu i Brčko distrikt.
Po njegovim riječima, to nije stvar emocija, nego racionalnog planiranja u interesu svih građana Bosne i Hercegovine.
Istaknuo je da su Tuzlanski kanton i Brčko distrikt mnogoljudne regije sa snažnom industrijskom bazom, te da "nastavak izolacije Tuzle i Brčkog nije opcija", javlja Fena.
- Volimo Višegrad i podržat ćemo unapređenje ceste prema tom dijelu Bosne i Hercegovine, koja mora biti infrastrukturno povezana cjelovito i ravnomjerno. Bosna i Hercegovina sama donosi strateške odluke o svojoj saobraćajnoj mreži, uz uvažavanje unutrašnjih potreba.

Florian Wirtz tells Sports Illustrated: “I'm lucky to have so many excellent clubs right on my doorstep and to now be able to play for one of the best clubs in Germany and Europe”.
- VensanKasel
- Kontakt:
Danas bi na aerodromu Sarajevo mogao još jedan rekord biti oboren, 80 komercijalnih letova od kojih je čak 22 sa Airbus A321 

- kraljttbvb
- Kontakt:
Uspostavljena je prvi put direktna avionska linija između Kaira i Sarajeva, saopćio je Međunarodni aerodrom Sarajevo gdje su danas svečano dočekani prvi putnici nakon čarter leta iz Kaira.
Let je realizovala aviokompanija Petroleum Air Services u saradnji s turističkom agencijom Tishoury Tours i incoming agencijom MTS iz Crne Gore.

Od decembra ove godine Tuzlanski aerodrom postaje ponovo domaćin baze aviokompanije Wizz Air. Prvi let iz nove baze planiran je za 12. decembar, kada će avioni ove kompanije poletjeti prema njemačkom Kelnu.
Putnici iz Tuzle moći će putovati i na druge evropske destinacije poput Malmea, Hamburga, Kelna, Mastrihta, Pariza, Frankfurta, Geteborga i Berlina. Uz postojeće linije, Wizz Air uvodi i novu destinaciju – Larnaku na Kipru, s početkom od marta 2026. godine.
Puno love sam potrošio na piće, žene i auta. Ostatak sam spiskao.
G.B.
Rona i Leao - Mjauuu 🐈
Devedesetka - 👏👏
Velid Spaho - Dobro je
G.B.
Rona i Leao - Mjauuu 🐈
Devedesetka - 👏👏
Velid Spaho - Dobro je
- rio_Ferdy88
- Moderator
- Kontakt:
Larnaka mi je iznenadjenje, Berlin svakako fali odavno.
Keep the faith and never fear, We'll keep the Red flag flying high, Cuz Man United will Never Die!!!
The greater the challenge the more Glory in overcoming it!
________BOSTON_________
.BRUINS=CELTICS=RED SOX.
..NEW ENGLAND PATRIOTS..
The greater the challenge the more Glory in overcoming it!
________BOSTON_________
.BRUINS=CELTICS=RED SOX.
..NEW ENGLAND PATRIOTS..
Meni je samo cudno sto su citav aerodrom dali Wizzu da radi na njemu,trebali su makar uvesti jos jednu do dvije aviokompanije radi konkurencije,ovako mi sve smrdi da ce ovi uzeti subvencije i ako nestane para da ce se lagano pokupiti sa aerodroma,jos nisu potpisali nikakav ugovor,vec ide prica da ce se Wizz zadrzati dugo godina 

- VensanKasel
- Kontakt:
Jesi vidio da ide A321neo sa 239 sjedišta ?harry_90 je napisao/la: ↑19 avg 2025, 15:31Meni je samo cudno sto su citav aerodrom dali Wizzu da radi na njemu,trebali su makar uvesti jos jednu do dvije aviokompanije radi konkurencije,ovako mi sve smrdi da ce ovi uzeti subvencije i ako nestane para da ce se lagano pokupiti sa aerodroma,jos nisu potpisali nikakav ugovor,vec ide prica da ce se Wizz zadrzati dugo godina![]()
Ma Zwizzair u zadnje 3 godine nije normalan , ludilo poteza imaju .
Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 34 gosta.