Kvalifikacije za EUROBASKET 2025

Moderatori/ce: KK_Bosna,CashMan,nerminh74

TripleThreat
Kontakt:

Re: Kvalifikacije za EUROBASKET 2025

Post Postao/la TripleThreat » 26 feb 2025, 16:40

hurem je napisao/la:
26 feb 2025, 09:51
231983 je napisao/la:
26 feb 2025, 09:08
Meni zao Kamenog. Momak je u svim utakmicama bio top, miran, povucen, radi posao.
Sad ce doci Nurk i njega gurnuti u drugi plan. Ako se Garzi skine zvjezdica, nema mu ni 3-4 min po utakmici, ako i toliko.
Ne treba to tako gledati.
U nekom trenutku ti se ukazala prilika da braniš boje svoje zemlje i "gines" za nju zbog pravila koja su takva kakva jesu (u protivnom bi i u kvalifikacijama bio sa smanjenom minutazom).
Treba da bude čast svakom igraču, kao što i jeste, izuzev Sulejmanovicu.
U drugom trenutku dodju bolji od tebe i uzmu ti startnu poziciju, a ti trebaš da budeš zahvalan na ukazanoj prilici i jos vise zapnes da pokažeš da zaslužuješ koju minutu više.
Poptisujem sve što si napisao. Tako bi trebalo da bude. Barem bi meni bilo da sam u poziciji reprezentativca.

Ali eto, vidjeli smo da to nije uvijek slučaj - u situaciji Sulejmanovića, kao što si spomenuo.

Kameni mi ne izgleda da ima takvo razmišljanje, samo da ne proradi ego. Ali eto, opet je više primjera kao što si naveo. Penava je jako dobro igrao u kvalifikacijama za EB 2022., nije dobio ni sekunde na EB pa nikome ni slova nije rekao, nastavio se momak uredno odazivati i stavljati na uslugu reprezentaciji i selektoru. Načelno bi se isto moglo reći i za Sanija, ali Sani svakako nije kvalitet za evropskog, drugačije je to situacija.

U svakom slučaju, napisah već da će na Adisu biti ogroman zadatak ako se riješi i Garzi zvjezdica.

Garza i Nurkić NBA igrači, a hajde Kamenjaša ostavi bez minuta sa onakvom igrom i ogromnim napretkom i za reprezentaciju i za klub.

Na drugoj temi su drugi spominjali da će zbog zgusnutog rasporeda utakmica možda Adis biti primoran da širi rotaciju, mada ne znam koliko je to realno s obzirom da Adis generalno ganja uže rotacije od 8 do 9 ljudi max.

Zato sam i spominjao da će iz tog razloga možda dati Garzi i Nurkići nekoliko minuta zajedno na terenu, ili Garzi i Kamenjašu - kako bi se napravile neke minute i za Kamenog.

CAGarfia
Kontakt:

Post Postao/la CAGarfia » 26 feb 2025, 16:54

Kameni je momčina, takvi kao on će 100% dati za repku pa makar mu jedini zadatak bio mahanje peškirom.

zaostrog
Kontakt:

Post Postao/la zaostrog » 26 feb 2025, 17:23

Pa ima 200 minuta u grupi, može rasporediti minutažu skroz smisleno. Prethodni Eurobasket korištena desetorica, prosjek:
Roberson 32,5
Gegić 9,1
Atić 23,0
Lazić 12,5
Musa 31,9
Vrabac 15,6
Sulejmanović 3,2
Halilović 26,8
Nurkić 29,9
Kamenjaš 19,2

Evo da sad to na bazi pozicija, mada naravno da ne može tako, pogotovo kod nas:
1: Castaneda 25, Gegić 10, Atić 5
2: Atić 20, Lazić 15, Musa 5
3: Musa 25, Vrabac 10, Alibegović 5
4: Alibegović 25, Halilović 15
5: Nurkić 25, Kamenjaš 15

Nikome ovdje nisu loše minutaže, svi iskorišteni. Penava, ako bude tu, normalno da će imati neku mizernu minutažu, vjerujem da mu je ok.
U slučaju Garze ili Sulejmanovića, redukovat će se Halilović prije svega (što je i logično), ispomjerati malo i da se Alibegović na 4 redukuje.
Ako bude Kondića, podijelit će s Castanedom priču, Gegić će dobiti mizernu minutažu (ako ga i bude), što je opet smisleno.

I u biti, imali smo i onaj kvalifikacijski turnir za OI koji vam naslućuje to. Nurkić je tamo u prosjeku imao 27, Musa 31, Atić 27, Garza 23. Gegiću je našao 18, Haliloviću 13-14, Alibegoviću samo 13, a Laziću čak 25. Kamenjaša je sveo na manje od 9 u tri utakmice (dalje ga nije koristio), ovo ostalo nevažno. Ali, ovdje se rotacija svela na bukvalno 7 igrača od polufinala. Gegić neće imati ovu minutažu, Lazićevih 25 će isto spustiti, Alibegoviću će dati više, a i Kamenom u odsustvu Garze. S dolaskom Garze, normalno da to nije toliko. I također, neće Halilović imati više od 10 minuta u prosjeku, ko god tu bio, a gore sam mu stavio 15 :D

MrPink
Kontakt:

Post Postao/la MrPink » 26 feb 2025, 18:23

Treba anti-bot pitanja staviti za ovu temu. Npr. ime nekih naših reprezentativaca i koje pozicije igraju. Malo da se isfiltrira.

Ghuraba
Kontakt:

Post Postao/la Ghuraba » 26 feb 2025, 18:58

MrPink je napisao/la:
26 feb 2025, 18:23
Treba anti-bot pitanja staviti za ovu temu. Npr. ime nekih naših reprezentativaca i koje pozicije igraju. Malo da se isfiltrira.
Bukvalno. Jos romane pisu, kalkulacije nekakve predocavaju, komentarisu sve moguce i nemoguce, a onda u rosteru od 12 igraca stave haman 7 visokih, pa u prvu petorku ubace 3 centra, pa kad ih redaju po pozicijama Lazica im je bek itd. :facepalm:

kovacic
Kontakt:

Post Postao/la kovacic » 27 feb 2025, 12:44

Latvija potvrdila partnerstvo sa Estonijom tako da grupu sigurno ne igramo tamo.

Mercedes1
Kontakt:

Post Postao/la Mercedes1 » 27 feb 2025, 12:48

Šteta zbog nesposobnosti,nezainteresovanosti i još koječega ali uz malo volje na EP je mogla da ide ekipa u kojoj bi bili: Nurkić,Garza,Kamenjaš,Sulejmanović,Halilović,Biberović,Musa,Kondić,Kastaneda,Gegić i još poneki.
Da ostavimo po strani Matkovića kojeg je neko prodao za lični interes.
Ova ekipa ne bi bila ekipa za medalju ali bi u jednoj utakmici mogla da dobije ama baš svakog pa čak i one najjače Srbiju ,Francusku,Njemačku...
Ekipa koja bi eventualno uz malo sreće mogla i do 1/4 finala EP.
Ovako,dati sve od sebe da se prođe grupa što bi bio fantastičan uspjeh s obzirom na sve neuspjehe na prošlim takmičenjima a poslije šta bude-bude.

zaostrog
Kontakt:

Post Postao/la zaostrog » 27 feb 2025, 13:05

kovacic je napisao/la:
27 feb 2025, 12:44
Latvija potvrdila partnerstvo sa Estonijom tako da grupu sigurno ne igramo tamo.
Mislim da su Finci sigurni za Šveđane, kao što sam i pisao. Dakle, ne možemo u te grupe.
Ostaje nam Kipar-Grčka ili Poljska s nekim (ja pretpostavljam Litvanija ili Njemačka).

DamirT
Kontakt:

Post Postao/la DamirT » 27 feb 2025, 13:08

Finci uzeli Litvaniju.
Puno love sam potrošio na piće, žene i auta. Ostatak sam spiskao.
G.B.

"Bruka i sramota. Dovidjenja" - Igor Kristic

Rona i Leao - Mjauuu 🐈

Devedesetka - 👏👏

Velid Spaho - Dobro je

19vendetta87
Kontakt:

Post Postao/la 19vendetta87 » 27 feb 2025, 13:18

Poljska je prejaka za nas, nayebali smo ako upadnemo u grupu s njima.
Jos rade na dovođenju Podziemskog iz Warriorsa u reprezentaciju.
👉 Almedin Ziljkić - Ubica BORD mitomana i botova 😎

DamirT
Kontakt:

Post Postao/la DamirT » 27 feb 2025, 13:24

Jedino ova grupa od Zaostroga sa Grckom i Kiprom. Poljake bi volio da izbjegnemo jer su nezgodni kuci, plus bi ih sudije mogle nekad pogurati, kao sto su u finalu onog turnira za OI.

Nisu nas izmasakrirali, ali sasvim dovoljno ih pogurali da nas izbace.

Kipar nema teorije da toliko unaprijedi igru, pa da budu neka prijetnja. Tu kad bi nas zapala npr Spanija, uz Grcku, pa i iz cetvrtog pota Izrael, realno bi se mogli nadati prolazu. Zaboravio sam ko je u trecem sesiru.
Puno love sam potrošio na piće, žene i auta. Ostatak sam spiskao.
G.B.

"Bruka i sramota. Dovidjenja" - Igor Kristic

Rona i Leao - Mjauuu 🐈

Devedesetka - 👏👏

Velid Spaho - Dobro je

zaostrog
Kontakt:

Post Postao/la zaostrog » 27 feb 2025, 13:26

DamirT je napisao/la:
27 feb 2025, 13:08
Finci uzeli Litvaniju.
E to bi vjerovatno valjalo izbjeći. Fince već očima ne mogu smisliti u utakmicama s nama, a i vala su jači od Poljske. Ako su svi tu, Markanen je igračina, Sasu Salin isto. Jantunen je fin nivo, Nkamhoua će isporučiti vazda nešto ok, ovaj Valtonen bar po statistici isto solidan, pa i Maxhuni.

S druge strane Poljaci, koga uopšte imaju pa ih hvalite? :D Ponitka povrijeđen, Bog zna kakav će biti do Eurobasketa. Igra li Slaughter uopšte više za reprezentaciju? Sokolowski je ok igrač, koristan. I eto Sochan kojeg vuku iz Spursa. Sve ostalo bi trebalo da je razuman nivo kojem čak ova naša ekipa iz Francuske može parirati. Možda i nisu loša opcija za dobiti.

Daj da Poljska bira neke levate i da tu upadnemo. A i raji najbolje za ići u Wroclaw :D Ta grupa Grčka i Kipar mi bezveze, jer iz zadnjeg šešira ćemo svakako dobiti nekog koga pobjeđujemo (jedino Britanija mina). Doduše, možda nije loše i kad bi grupa s kojom se križamo bila što mrljavija (tipa sa Slovencima) pa da možemo i dalje neke nade gajiti.

Drape
Kontakt:

Post Postao/la Drape » 27 feb 2025, 14:02

Mi smo jedina reprezentacija protiv koje je pokušaj Litvanaca da igraju sa dva centra zajedno funkcionisao.

Velizar
Kontakt:

Post Postao/la Velizar » 27 feb 2025, 15:41

19vendetta87 je napisao/la:
27 feb 2025, 13:18
Poljska je prejaka za nas, nayebali smo ako upadnemo u grupu s njima.
Jos rade na dovođenju Podziemskog iz Warriorsa u reprezentaciju.
Mani se jakih rijeci. Reci da je poljska "prejaka" za nas je uvreda za nase momke. Ta neka negativna iskustva sa turnira kvalifikacije su lazni argument. Nije to vise ista reprezentacija, a i Adis se spametovao.

Ghuraba
Kontakt:

Post Postao/la Ghuraba » 27 feb 2025, 16:18

Litvanci su protiv nas mogli igrati s dva centra jer smo i mi igrali s dva centra, a nas drugi (Halilovic ili Kamenjas) je po svemu losiji od Sabonisa. Miki i Kameni su bezopasni 3 metra od kosa i totalno drugacija prica bi bila da smo tad imali ovakvog Alibegovica.

Za nas bi ogromna stvar bila da se ukloni ta zvjezdica Garzi, jer u tom slucaju ne bismo morali gledati Nurkica i kad ga nista ne ide i kad je mrtav umoran (realne su sanse da ce igrati s viskom kilograma i u ne bas zavidnoj kondiciji). U tom slucaju bi Juka, Amar i Luka preuzeli minutazu na sebe, a za Mikija i Kamenog bi ostalo malo ili nista. Halilovicu je to zadnje prvenstveno i mislim da se bez obzira na sve ne bi bunio za minutazu, a Kamenjas ce njegovim odlaskom dobiti koju minutu vise na prvenstvima (u kvalifikacijama nam je svakako glavni igrac). U slucaju da Garze ne bude, onda Penava uskace umjesto njega u roster. Alibegovic i Halilovic ce dijeliti minute na 4, a Nurkic i Kamenjas na 5. U nekim bas iznimnim situacijama, Halilovic ce malo uskociti na 5, a Penava na 4 (kad Adis odluci da mu da koju minutu). U dolazak Sulejmanovica ne vjerujem.

Sto se tice Kondica, imam utisak da je Bekir po pitanju njega u fazonu: "Mozes biti tu od narednog ciklusa, a nikako da sad uzmes mjesto momcima koji su teskom mukom izborili ovo prvenstvo." Medjutim, mi od vanjske linije imamo 6 igraca koji su dali neki doprinos ovom plasmanu (Atic, Gegic, Musa, Lazic, Vrabac + Amerikanac koji mora biti tu), tako da tu ostaje jedno upraznjeno mjesto. Da li ce to biti Campara ili Ilic, koji realno nista nisu doprinijeli, ili ce upravo tu uskociti Kondic - ostaje da vidimo. Moguce je i da ga je Aziz ovim uklanjanjem sa skracenog spiska zelio testirati, kako bi vidio da li ce ga to izrevoltirati, pa da ponovo odluci da se ne odazove. U prevodu, sta ce mi igrac u kojeg se ne mogu pouzdati.

bordobijeli
Kontakt:

Post Postao/la bordobijeli » 27 feb 2025, 18:58

Od ovih jacih volio bi Špance nisu oni vise kao kad su bili braca Gasol ,Navaro,Rudy i drustvo . Izrael takodje dobar zrijeb . Vjerujrm da moze ovaj nas tim proci prvi krug a onda osmina filala jedna utakmica tu je sve moguce .

lumani
Kontakt:

Post Postao/la lumani » 27 feb 2025, 19:19

bordobijeli je napisao/la:
27 feb 2025, 18:58
Od ovih jacih volio bi Špance nisu oni vise kao kad su bili braca Gasol ,Navaro,Rudy i drustvo . Izrael takodje dobar zrijeb . Vjerujrm da moze ovaj nas tim proci prvi krug a onda osmina filala jedna utakmica tu je sve moguce .
Zar su braca Gasol igraali na zadnjem Eb :mrgreen:

bordobijeli
Kontakt:

Post Postao/la bordobijeli » 27 feb 2025, 19:27

lumani je napisao/la:
27 feb 2025, 19:19
bordobijeli je napisao/la:
27 feb 2025, 18:58
Zar su braca Gasol igraali na zadnjem Eb :mrgreen:
Ma nisu al ova posljednja takmicenja SP i OI u padu glavni igraci Lull u godinama ,Brizuela ,Abrines po meni dosta ispod nivoa kojeg su imali .

Vaya
Kontakt:

Post Postao/la Vaya » 28 feb 2025, 08:17

Ja da sam na Adisovom mjestu, kada se potvrdi i produze ugovori njemu, strucnom stabu i Dzevdi odradio mozda jednu mangupsku stvar za EB...
Posto je sa njim radio i saradjivao dugo, uzeo bih i ako ne bi bio na volonterskoj osnovi (jer mu para sigurno vise ne treba u zivotu), ali i ako bi trazio nesto, potpisao bih ugovor sa Bosom Tanjevicem na 2-3 mjeseca kao savjetnikom u strucnom stabu, da bude sa ovom ekipom na klupi, te da prodje pripreme i EB sa ovom ekipom...

Mislim da bi sigurno mogao pomoci cijeloj ekipi, a da bi Adis jos dodatno dobio na samopouzdanju kao selektor...

Prodje mi EB 2015 kroz glavu i Izrael, jest da to njima nije imalo koristi, ali oni su imali kombinaciju selektora Edelsteina, te Pini Getshona koji je galamio sa strane na njega kada je neke glupe odluke donosio i ispravljao ga... :mrgreen:

relativizam
Kontakt:

Post Postao/la relativizam » 28 feb 2025, 08:51

Vaya je napisao/la:
28 feb 2025, 08:17
Ja da sam na Adisovom mjestu, kada se potvrdi i produze ugovori njemu, strucnom stabu i Dzevdi odradio mozda jednu mangupsku stvar za EB...
Posto je sa njim radio i saradjivao dugo, uzeo bih i ako ne bi bio na volonterskoj osnovi (jer mu para sigurno vise ne treba u zivotu), ali i ako bi trazio nesto, potpisao bih ugovor sa Bosom Tanjevicem na 2-3 mjeseca kao savjetnikom u strucnom stabu, da bude sa ovom ekipom na klupi, te da prodje pripreme i EB sa ovom ekipom...

Mislim da bi sigurno mogao pomoci cijeloj ekipi, a da bi Adis jos dodatno dobio na samopouzdanju kao selektor...

Prodje mi EB 2015 kroz glavu i Izrael, jest da to njima nije imalo koristi, ali oni su imali kombinaciju selektora Edelsteina, te Pini Getshona koji je galamio sa strane na njega kada je neke glupe odluke donosio i ispravljao ga... :mrgreen:
tacno mi suza hoce na oci

Odgovori

Natrag na “Košarkaška reprezentacija BiH”

Trenutno korisnika/ca: 231983 i 19 gostiju.