Chat - bez politike i ratnih prica
Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88
Re: Chat - bez politike i ratnih prica
Kod mene pekara poskupila 30% u periodu 2023-2024, a i morali skratiti radno vrijeme jer nemaju radnika dovoljno
- JayCatwright
- Kontakt:
zar kupuju ljudi hljeb u pekari lol
Ko nas je kleo, nije dangubio. "Puče tikva" između bojkotaša tj. organizatora cijele priče. 

Postao/la 19vendetta87 » 14 sep 2024, 22:48
Samo Allah zna koliko smo ja i moja porodica sretni (Sarajevo igralo 2:2 sa Posušjem)
Samo Allah zna koliko smo ja i moja porodica sretni (Sarajevo igralo 2:2 sa Posušjem)
Neba druge neg s poljoprivredom krenut
Svasta.
Ja nekad idem u maloprodaju bijele tehnike kad mi treba hljeb, a nekada kad sam u zurbi jednostavno svratim u gvozdjaru i tamo uzmem posto mi je usput.
Pa dobro, nismo valjda ocekivaki da neki fejsbukas stavi interese zajednice prije svojih, ili te grupe. Sve je interes. Nek oni organiziju i jave nama, to je dosta od njih, i ovo je puno. Neko vidi da je licni interes dobiti sad marku (ili za cijenu propagande da se bingo ne bojkotuje), a neko da dobije 10 za pet godina. Mi koji bojkotujemo gledamo sta mozemo kasnije dobiti po cijenu neke sadasnje zrtve, a to kasnije bude dobro i za druge, a oni koji su oportunisti u svemu gledaju sta mogu napraviti sad, manje vise nevazno je sta ce i kad dobiti drugi. Borba za drzavu je upravo ovaj prvi vid borbe, i ne ocekujes nista marerijalno niti ocekujes da te neko pohvali i ides do kraja ne praveci stranu. Uredjivanje i podizanje kvalitete svog zivota i svoje djece je dovoljna nagrada. A oni koji krenu sa mislju sta bih ja sad mogu usicariti dok ovo traje nikad nista nisu uspjei niti ce takvi pokreti ista napraviti.
- MaroonBjelave
- Kontakt:
sljivo je napisao/la: ↑11 feb 2025, 17:25Pa dobro, nismo valjda ocekivaki da neki fejsbukas stavi interese zajednice prije svojih, ili te grupe. Sve je interes. Nek oni organiziju i jave nama, to je dosta od njih, i ovo je puno. Neko vidi da je licni interes dobiti sad marku (ili za cijenu propagande da se bingo ne bojkotuje), a neko da dobije 10 za pet godina. Mi koji bojkotujemo gledamo sta mozemo kasnije dobiti po cijenu neke sadasnje zrtve, a to kasnije bude dobro i za druge, a oni koji su oportunisti u svemu gledaju sta mogu napraviti sad, manje vise nevazno je sta ce i kad dobiti drugi. Borba za drzavu je upravo ovaj prvi vid borbe, i ne ocekujes nista marerijalno niti ocekujes da te neko pohvali i ides do kraja ne praveci stranu. Uredjivanje i podizanje kvalitete svog zivota i svoje djece je dovoljna nagrada. A oni koji krenu sa mislju sta bih ja sad mogu usicariti dok ovo traje nikad nista nisu uspjei niti ce takvi pokreti ista napraviti.

Postao/la 19vendetta87 » 14 sep 2024, 22:48
-
- Kontakt:
Americki fudbal je realno teski smor od sporta

1946-1987
Realno najinteresantniji sport na svijetu

I found freedom. Losing all hope was freedom.
Ovako mi previse dugo traje ali u filmovima je top

GGMU
A šta vi mislite o Elvani?
24. oktobar 1946 - ostalo je historija. Ostalo je emocija, otrov i lijek, porodica, život, strast
Pitaj @sljive, gleda coj'k svaku tekmu NFLa

Sta je i fudbal po interesantnosti realno? 80% dodavanje, fauli, korneri, auti, valjanje, 15% sanse i 5% golovi. Ovamo svaki play moze biti "zgoditak" napada ili odbrane, s 5 metara ili sa 105 metara

Najbolje osmisljeni sport i format sto se tice zanimljivosti, odnosno prosjeka zanimljivosti. Igraju 5 mjeseci, 20tak tekmi, svaka na noz, i oni koji ganjaju pikove ne vidis da igraju preko qrca, jer su divizijska rivastva takva i namjesteno je da igraju trecinu tekmi izmedju sebe. Kakav god da je rezultat blizu su, 20 razlike na pol ne znaci nista. Jos su nas ameri pogledali pa nam u nasem prime time daju po 10 tekmi. Kakvih ludila, poteza i wtf situacija i zavrsnica moze dati jedna tekma, vise nego 10 fudbalskih tekmi. Naravno to se ne moze poredit sa nasim fudbalom jer je on dio nase kulture i sa puno vise emocija mi to pratimo, ali jedan na jedan sto se tice tekmi tesko da nas fudbal moze ponuditi stvari prosjecno gledano kao sto moze nfl.
- PopravnaToljaga
- Kontakt:
Dok vode sveti rat protiv privrednika u KS i FBIH i dok cijene osnovnih životnih namirnica divljaju bez ikakvih mjera za zaustavljanje tog divljanja, Trojka u KS iz džepova građana uzima preko 4 miliona KM za svoje savjetnike!
Upravo je Skupština Kantona Sarajevo usvojila izmjene Zakona o državnoj službi i ponovo uvela savjetnike u KS, a koje je SDA nekada prije 10-tak godina ukinula u KS.
Od danas u Kantonu Sarajevo, Premijer, svaki ministar, načelnik i gradonačelnik, imaju pravo na po 2 savjetnika.
To je ukupno 46 savjetnika.
Koeficijent za obračun plate je 6.4, a koji se zatim množi sa osnovicom.
Da bi se plate uskladile sa Uredbom o minimalnoj plati, a i da bi se ispoštovali opravdani zahtjevi državnih službenika i namještenika, osnovica u KS morat će biti najmanje 425 KM u ovoj godini.
Osnovice su u svim općinama dosta veće, ali radi lakšeg računanja ukratko ću izračunati koliko košta ovaj zakon:
Neka je osnovica 425 × koeficijent 6.4 =
2.720KM neto + cca 70% nameta i doprinosa u iznosu od 1.904KM = 4.624 KM bruto.
Ukoliko na to dodamo 10% minulog rada, a pretpostavlja se da će na mjesto savjetnika doći ljudi sa barem 20 godina radnog iskustva, onda se trošak po savjetniku povećava na 5.086KM.
Na to trebamo dodati i troškove toplog obroka u iznosu od preko 300KM, ali neka bude da je 300KM, dolazimo do iznosa od 5.386 KM.
Eh, sada, da izračunamo ukupan trošak.
26 savjetnika u Vladi KS + 20 savjetnika u jedinicama lokalne samouprave = 46 savjetnika
46 × 5386KM = 247.756KM mjesečno
247.756 × 12 mjeseci = 2.973.072 KM
Na to, ukoliko dodamo za svakog od njih 46 troškove prijevoza ili korištenja službenog auta i vozača, mobilnog telefona, putovanja, reprezentacije i drugih davanja, možemo doći, bez ikakvih problema, da ne pretjerujemo, do iznosa od preko 4 miliona KM godišnje.
Željeli su da isto pravo na 2 savjetnika propišu i za Predsjedavajućeg Skupštine Okerića i predsjedavajuće OV, ali smo ih u tome spriječili u javnoj raspravi, prije svega zahvaljujući činjenici da je resorna ministrica bila djelimično racionalna.
Osim toga, od danas žalba državnih službenika ne odlaže izvršenje Rješenja, što znači da će se državna služba dodatno deprofesionalizirati i politizirati, te da će prilikom prijema novih državnih službenika biti dodatno olakšan prijem stranačkih poslušnika i aktivista.
Na to sve sindikat, nažalost, šuti, što je nevjerojatno i što je još jedan od dokaza političkog pritiska kakvom su sindikati izloženi u KS...

Inače danas gledajući ,koliko su STR radnje nayebali to je malo realno , ako imas radnika ,moras stvorit vladi FBiH1700 KM za njega (ili dvije ), istovremeno ti ta ista Vlada ne dozvoljava da radiš 4 dana u mjesecu

Zna znanjesljivo je napisao/la: ↑11 feb 2025, 18:47Najbolje osmisljeni sport i format sto se tice zanimljivosti, odnosno prosjeka zanimljivosti. Igraju 5 mjeseci, 20tak tekmi, svaka na noz, i oni koji ganjaju pikove ne vidis da igraju preko qrca, jer su divizijska rivastva takva i namjesteno je da igraju trecinu tekmi izmedju sebe. Kakav god da je rezultat blizu su, 20 razlike na pol ne znaci nista. Jos su nas ameri pogledali pa nam u nasem prime time daju po 10 tekmi. Kakvih ludila, poteza i wtf situacija i zavrsnica moze dati jedna tekma, vise nego 10 fudbalskih tekmi. Naravno to se ne moze poredit sa nasim fudbalom jer je on dio nase kulture i sa puno vise emocija mi to pratimo, ali jedan na jedan sto se tice tekmi tesko da nas fudbal moze ponuditi stvari prosjecno gledano kao sto moze nfl.

Jos ako presele Jaguarse u London, a suska se o tome, posebno jer ce vecinu tekmi igrati u Londonu (slijedece sezone cini mi se ili one tamo), eto izjednacit ce se finale LP i SB po gledanosti

Trenutno korisnika/ca: ArtemisFowl, Bing [Bot], jasmin10 i 23 gosta.