Chat - bez politike i ratnih prica

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88

Arvid
Kontakt:

Re: Chat - bez politike i ratnih prica

Post Postao/la Arvid » 07 feb 2025, 17:15

Kanye :rol:
I found freedom. Losing all hope was freedom.

Mocvara1991
Kontakt:

Post Postao/la Mocvara1991 » 07 feb 2025, 17:29

Svaka cast 👍👍
Dva vijecnika u Bihacu, Emir Mujic i Fikret Bosnic, odrekli se mjesecnih pausala dok traje mandat u korist dva demobilisana borca.

baboedindzeko09
Kontakt:

Post Postao/la baboedindzeko09 » 07 feb 2025, 19:27

Do sad sam u kolima pretežno slušao MIX radio ili Narodni, ali M plus je definitivno bolji od oba, uvijek dobra muzika, nema seljačkih nota plaho. Nisam znao ni da postoji do prije neki dan.
DEVEDESETKA - FORUMAŠ DECENIJE

feniksptica
Kontakt:

Post Postao/la feniksptica » 07 feb 2025, 19:33

K3 najbolji. 87.9 :bih: :bih:
Plavo oko plakalo je.

BOT (ponude u inbox)

Arvid
Kontakt:

Post Postao/la Arvid » 07 feb 2025, 20:33

:rol:

Marsal
Kontakt:

Post Postao/la Marsal » 07 feb 2025, 20:34

Stari jutros se raspekmezio po kući nemoj da bi ko šta kupio do ponedjeljka kad vraća se za 2h nosi punu kesu, kaže prolazio kraj Besta bilo bruku svega na dobroj akciji hahahahaha :rol:

Otac mi je, volim ga poštujem ga al' kakav je kloc danas isp'o
Heroji Grada Zenice = NGG Za Čelik i UG Robijaši 1988

Arvid
Kontakt:

Post Postao/la Arvid » 07 feb 2025, 21:48

Marsal je napisao/la:
07 feb 2025, 20:34
Stari jutros se raspekmezio po kući nemoj da bi ko šta kupio do ponedjeljka kad vraća se za 2h nosi punu kesu, kaže prolazio kraj Besta bilo bruku svega na dobroj akciji hahahahaha :rol:

Otac mi je, volim ga poštujem ga al' kakav je kloc danas isp'o
:rol: :tokralju:

Sheyi
Kontakt:

Post Postao/la Sheyi » 07 feb 2025, 22:02

https://www.facebook.com/share/v/1Ktw53xCYt/

Kad li ce se ovakvi iskorijeniti na nasim cestama...

VensanKasel
Kontakt:

Post Postao/la VensanKasel » 07 feb 2025, 22:13

Sheyi je napisao/la:
07 feb 2025, 22:02

Kada umru .
Moja zemlja mala brana velikoj rijeci ludila ...

LegendKiller
Kontakt:

Post Postao/la LegendKiller » 07 feb 2025, 22:18

baboedindzeko09 je napisao/la:
07 feb 2025, 19:27
Do sad sam u kolima pretežno slušao MIX radio ili Narodni, ali M plus je definitivno bolji od oba, uvijek dobra muzika, nema seljačkih nota plaho. Nisam znao ni da postoji do prije neki dan.
Ja slušam Radio M, bez to plus, taj plus je uglavnom narodna, a na M bude svega pa mi vise lezi. Radio M je inače Peni preuzeo.

MilanMladenovic
Kontakt:

Post Postao/la MilanMladenovic » 07 feb 2025, 22:29

Ma samo "Ze bluetooth device is ready to pell" i onda krekovan tidal :thumbup:
Život je ovde postao nemoguć. Strašno je samo što se ljudi ne bune zbog toga.

leo1946
Kontakt:

Post Postao/la leo1946 » 07 feb 2025, 22:50

Sheyi je napisao/la:
07 feb 2025, 22:02

Dva razreda osnovne, tri zuba u glavi, bogara, zavrce svaku rijec. Tipicna bosanska seljacina zbog koje nevin narod strada, a ovakvi prodju sa ogrebotinom. Ni Bog ih nece
1946-1987

VivaLaStella
Kontakt:

Post Postao/la VivaLaStella » 08 feb 2025, 08:23

LegendKiller je napisao/la:
07 feb 2025, 22:18
baboedindzeko09 je napisao/la:
07 feb 2025, 19:27
Ja slušam Radio M, bez to plus, taj plus je uglavnom narodna, a na M bude svega pa mi vise lezi. Radio M je inače Peni preuzeo.
M cafe za 201X hitove :mrgreen:
Nego doma sjednem, dignem regler, voterpajp i brning rege

L'art pour l'art.
SS.ba liga | ⚫🔴 Mislish United #17

admin
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la admin » 08 feb 2025, 08:39

sljivo je napisao/la:
07 feb 2025, 13:23
Ako ne uspije ovaj bojkot to ce biti najbolji opis naseg mentaliteta: predaja nakon prve kritike, loseg rezultata ili necije manipulacije. Efekat "baho topalbecirevic", prvi poraz odmah mijenjaj savez, trenera i cekaj druge kvale. Previse emocija unosimo u sve i onda prva teskoca prc.
...
Jos sam uzeo par hljebova neki dan, rekoh da imam do pon, i eno mi se osusili, morat cu poparu pravit :)
Može li mi iko objasniti na koji način si time nastetio prodajnom lancu u kojem si prije par dana potrošio novac koji bi inace potrošio danas?

Osim sto si im malo popravio likvidnost pa novac dobiju unaprijed ja ne mogu da skontam druge efekte tog bojkota

sljivo
Kontakt:

Post Postao/la sljivo » 08 feb 2025, 09:36

Rekao sam prije da to i nisu efekti koji se traze niti ce takvih efekata biti jer potraznju ne mozes ugusiti. A moze se podici svijest o tim temama i problemima a onda ako teba ici i dalje, recimo da se bojkotuje samo jedan lanac i to na duze, pa da vidimo onda sta je za ko spreman.
Onda, salje se poruka vlasti da nesto ucine, jer ako vide da je vecina buducih glasova za tu igru i oni ce je poceti igrati. Najgore je ne raditi nista, a ocigledno pojedini lobiji to zele. Sto se tice cijena, cijene mozda i moraju biti visoke, ali marze ne moraju i ne smiju. Neko ko se na krizama nasao bogatiti mimo prosjeka taj mora biti zaustavljen, a to je mislim problem koji niko nije zaustavio, radna snaga, energenti i sirovine su skupljali a rast i povecanje marzi niko nije pratio po tome vec se u svako poskupljenje ugradjivao sa dodatnom zaradom.To se mora nekako iskontrolisati. Ne znam sta drugo da obican covjek da uradi, da blokira rad i puteve pa da se nesto pocne desavati, jer ocigledno da su vlasti i poslodavci davno odustali od brige za narod, osim kad ih posmatraju kao resurs za zaradu.

admin
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la admin » 08 feb 2025, 09:55

Ne mislim da će ljudi biti zadovoljni kad se marža u tržnom centrima smanji. Ako trošiš mjesečno 1000 km u Bingu, njegova marža koja je daleko iznad prosjeka je 80Km. Eto nek je prepolovi, uštedio si 40 KM, to nije neka razlika. Da ne kažem da većina ljudi nema 1000 km da potroši u Bingu, znaci pricamo o nekih 10-20 maraka mjesečno ili tri kutije cigara u mjesecu sto u biti svako može sam sebi uštedjeti ako želi i bez Binga i bojkota.

Da ne kažem da je i uz tu najveću maržu Bingo opet većinom jeftiniji od drugih, sto samo znaci da ima bolji poslovni model, vlastitu robnu marku, proizvodne pogone, a cijenom prati one koji mnogo gore rade jer samo preprodaju uvoznu robu.

Naš problem na žalost nije u toj velikoj marži, iako je velika, već u visokim cijenama zato sto sve sto kupujemo uvozimo, ne stimulisemo poljoprivredu ili bilo kakvu proizvodnju već je čak destimulisemo. Imamo strašno visok PDV na osnovne životne namirnice, visoke namete na rad jer finansiramo ogroman administrativni aparat… tako sa ne vjerujem u neke pomake kroz fokus na visoke marže u tržnim centrima (iako jesu visoke). Vise mi se to čini kao neka koska koja nam ke bačena da se odvrati pažnja od stvarnih problema.

Npr. Puter skoči sa 3 na 8 maraka i mi pricamo kako vlasnici prodajnih lanaca divljaju sa cijenama i bogate se a njima marža ogromnih 8%. Ako je ranije imao 1% (a nije) u te tri marke i povećao na 8% to je 3,21 Km. A ko je uzeo onih dodatnih 4,79?

sljivo
Kontakt:

Post Postao/la sljivo » 08 feb 2025, 10:08

A sta moze narod da uradi mimo ovoga, da ustane i ode podavi sve u vladi? Opravdano su zabrinuti. Potrosavka korpa u 10 godina je porasla sa 2k na 3k maraka a najniza plata sa 450 na 620, bez ovog zadnjeg, dok prosjecna plata sa 900 na 1350 KM. Troskovi bjeze od prihoda, od onaj ko je na ovim nizim prihodnim brojevima on ode u qrc. Onda izadje nova platna struktura za politicare i trgovinski lanci izbace izvjestaj sa vise milionskim dobicima, uz iznadprosjecne neto marze. Ne branim da bilo ko zaradjuje na nama, a zabranjujem da se ekstra zaradjuje na nama.
Generalno nesto ne stima. Ili neko sverca po ljudima ili je to stvarno posljedica odnosa u svijetu i naseg uredjenja, ako je ovo drugo onda nisam u pravu i propast cu sa istim tim ljudima koji misle kao ja. Svakako, nasa je jedina opcija da nesto pokusamo napraviti, pa bilo da ispadne dobro ili lose. Najgore je sjedit i cekat da te nesto pojede.

VensanKasel
Kontakt:

Post Postao/la VensanKasel » 08 feb 2025, 10:22

admin je napisao/la:
08 feb 2025, 09:55
Ne mislim da će ljudi biti zadovoljni kad se marža u tržnom centrima smanji. Ako trošiš mjesečno 1000 km u Bingu, njegova marža koja je daleko iznad prosjeka je 80Km. Eto nek je prepolovi, uštedio si 40 KM, to nije neka razlika. Da ne kažem da većina ljudi nema 1000 km da potroši u Bingu, znaci pricamo o nekih 10-20 maraka mjesečno ili tri kutije cigara u mjesecu sto u biti svako može sam sebi uštedjeti ako želi i bez Binga i bojkota.

Da ne kažem da je i uz tu najveću maržu Bingo opet većinom jeftiniji od drugih, sto samo znaci da ima bolji poslovni model, vlastitu robnu marku, proizvodne pogone, a cijenom prati one koji mnogo gore rade jer samo preprodaju uvoznu robu.

Naš problem na žalost nije u toj velikoj marži, iako je velika, već u visokim cijenama zato sto sve sto kupujemo uvozimo, ne stimulisemo poljoprivredu ili bilo kakvu proizvodnju već je čak destimulisemo. Imamo strašno visok PDV na osnovne životne namirnice, visoke namete na rad jer finansiramo ogroman administrativni aparat… tako sa ne vjerujem u neke pomake kroz fokus na visoke marže u tržnim centrima (iako jesu visoke). Vise mi se to čini kao neka koska koja nam ke bačena da se odvrati pažnja od stvarnih problema.

Npr. Puter skoči sa 3 na 8 maraka i mi pricamo kako vlasnici prodajnih lanaca divljaju sa cijenama i bogate se a njima marža ogromnih 8%. Ako je ranije imao 1% (a nije) u te tri marke i povećao na 8% to je 3,21 Km. A ko je uzeo onih dodatnih 4,79?
Pisao sam ovdje prije par dana , kompanija u kojoj radim i poređenje kako su cijene vozila prije korone i sada duplo skočile , gume , servisi i održavanja sve skočilo 30% a mi ostavili iste cijene najma , stalnim klijentima čak i smanjili cijene . Rezultat ? Nikad jači , svake godine po dva puta dižemo plate plus bonusi , zaposlili 3 nova radnika , svima bolje uključujući i vlasnika .
Javio se i kolega @taba77 , isto potvrdio za njegovu firmu .

Poenta je ? Nas nije pravio gladan qrac , njih itekako jeste .
Moja zemlja mala brana velikoj rijeci ludila ...

MarcoBorriello
Kontakt:

Post Postao/la MarcoBorriello » 08 feb 2025, 10:26

Naš problem je vlast koju boli kuratz šta god da se desi. A i zašto bi ih bolio kad on sebi digne platu sa 4200 na 5000 i niko ništa na to? I sad se raspravljaju ko je od njih sebi digao platu za 500 a ko za 600. :urnebes:

Slatinash_7
Kontakt:

Post Postao/la Slatinash_7 » 08 feb 2025, 10:37

Cilj bojkota po meni jeste da se ne kupuju "glupost" taj dan dva u marketu i da se na taj način pošalje poruka..marže na pojedine proizvode su ogromne, admin kad priča o puteru uzima finalnu maržu dobiti firme što mozda nije realno..mozda od tog poskupljenja od 5KM on uzme 4,jer mu je marža na tom proizvodu 70%..druga stvar,ne bojkotuju se samo marketi, bojkot bi trebao ići i klošarima koji drže ultra skupe kafiće kojima je nabavna cijena kafe skočila 20% (i to možda) a on je meni diže 30% i tu uzima dodatnih 10% na ionako ogromnu maržu koju ima..bojkot je i za pekare kojima je brašno iste/slične cijene kao prošle godine a kifla poskupila 50%,to nije normalno!
Slatina Bog i batina

Fukare Slatina i Modra blatina

Odgovori

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: lol89 i 7 gostiju.