Chat - bez politike i ratnih prica

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88

gozila55
Kontakt:

Re: Chat - bez politike i ratnih prica

Post Postao/la gozila55 » 16 jan 2025, 14:26

Wanderson je napisao/la:
16 jan 2025, 10:11
Jutro Federacijo ni danas penzije ne idu gore, ali zato:

Pored premijera, federalnih ministara, za više stotina KM osnovne plaće će biti povećane i zastupnicima i delegatima Predsjednici klubova u domovima Parlamenta FBiH imaju koeficijent 8,20 i njihova osnovna plaća će iznositi 3.936 KM. U 2024. godini je iznosila 3.485 KM. Time je povećana za 451 KM

:bih: :bih:
pa tome se raduju forumasi :clap: :clap: :clap: :clap: :clap:

Shategabri
Kontakt:

Post Postao/la Shategabri » 16 jan 2025, 14:28

Džabe spinujete, vi gazde ste u talu sa tim političarima.
Dok ste se neosnovano bogatili, šutili ste.
Sad eto ide harač državi i veće plate političarima, bla bla.
Najbolje da se sve preko koverte završava, to bi vam odgovaralo.
Koševo Zapad

gozila55
Kontakt:

Post Postao/la gozila55 » 16 jan 2025, 14:30

stvar je vrlo jednostavna,dovoljno je samo prepisat zakone iz regije,pogotovo iz crne gore gdje su nameti samo 17%. zdravstveno se placa iz PDV-a.crnogorci pametni,samo nasi debili ne znaju ni prepisat.tim zakonom crna gora je eliminisala crnu i sivu ekonomiju,svi su uredno prijavljeni i lova se okrece.svi zadovljni.
a vi se idalje radujte vojinu i niksicu kojim ce se povecat plata za 500 KM koju ce te vi opet finansirat.

gozila55
Kontakt:

Post Postao/la gozila55 » 16 jan 2025, 14:32

Vlasnik Violete je fino objasnio

https://www.****/vijesti/bih ... i-1012787/
Primjer Crne Gore
Petar Ćorluka, vlasnik tvornice “Violeta”, smatra da bi za Federaciju BiH najbolje rješenje bilo da porez na dohodak bude kao u Crnoj Gori, 17 posto, a da se za početak on spusti bar na postotak koji imaju RS, Hrvatska i Srbija.

- Trebamo gledati šta nam rade susjedi, ne smijemo biti skuplji nego Republika Srpska, Srbija, Hrvatska, posebno Crna Gora. U svim zemljama u okruženju nameti su puno manji, pa se onda radnicima može više novca isplaćivati, kaže za Oslobođenje Ćorluka.

Ističe kako povećanje minimalca ne pogađa njegovu firmu, te da su oni profitabilni, ali da treba gledati na one firme koje nemaju mogućnost da budu tako profitabilne.

- Treba se prilagoditi i ne dozvoliti da nam radnici idu u susjedne zemlje, nego da iz susjednih zemalja dolaze kod nas raditi, a to će biti moguće samo ako je ambijent povoljan. Dakle, politika treba napraviti dobar ambijent u državi, da nam dolaze iz susjednih zemalja i da ovdje plaćaju obaveze, da nema motiva za sivu ekonomiju. Ako su niska davanja, onda će svi radnici biti prijavljeni i onda će imati viška novca, ističe Ćorluka, te smatra da bi nekoliko procenata trebalo povećati PDV, pa da se iz PDV-a plaća socijalno, navodeći primjer iz Crne Gore.

- U Crnoj Gori je samo 17 posto namet na plaće, a kod nas 76 posto. Možete misliti koliko su naši radnici opterećeni, jer oni preko svojih leđa moraju sve to platiti. U Crnoj Gori imaju 17 posto, imaju pune budžete jer svi plaćaju, a ako svi plaćaju, onda to nije malo. Treba motivirati da svi plaćaju, ne batinom i prisilom. Evo primjera, napravite akciju u nekoj trgovini, svi idu tamo i kupuju. Znači, država mora napraviti akciju, da se svi prijave i svi plaćaju, a onda će svima biti dovoljno, naglašava Ćorluka.

Na pitanje koja bi opcija u Federaciji BiH bila najpovoljnija u ovom trenutku, Ćorluka odgovara da bi za početak bilo dobro da porez bude bar kao u RS-u, Hrvatskoj i Srbiji, ali da treba težiti modelu Crne Gore, jer je on najbolji.

- Da se neka davanja, poput zdravstvenog, dignu na PDV, pa da plaćaju svi potrošači, a ne samo zaposleni, konstatuje Ćorluka.

gozila55
Kontakt:

Post Postao/la gozila55 » 16 jan 2025, 14:36

tako malo se naucite o ekonomiji,sa ovakvim nakaradnim uredbama ti nisi konkurentan u regiji ,a pogotovo nisi konkurentan u evropi i svijetu.nece ti doc niko investirat,sta ti mislis da si jedini na svijetu.ebe se investitore za nama,odose u crnu goru .

Pendulum
Kontakt:

Post Postao/la Pendulum » 16 jan 2025, 14:41

Zamisli ti taj kapacitet "gazde" koji napravi profil na sportskom forumu da bi botovao (čitaj kukao) kako su doprinosi najveći na svijetu.

Evo i gore u tekstu piše kao 76% (odakle samo dolaze do ovih cifri, show :urnebes: ) a to je laž. Doprinosi su oko 42%. :bih: :bih:
Postao/la 19vendetta87 » 14 sep 2024, 22:48

Samo Allah zna koliko smo ja i moja porodica sretni (Sarajevo igralo 2:2 sa Posušjem)

Shategabri
Kontakt:

Post Postao/la Shategabri » 16 jan 2025, 14:45

Bitno je koliko je porez na dobit, idealna dimna bomba, vidi koliko dajem državi za radnika, a ovamo ću se i dalje neosnovano bogatiti.
Koševo Zapad

Jabroni
Kontakt:

Post Postao/la Jabroni » 16 jan 2025, 14:46

Hoće li sendvič u februaru biti isti ili će malo salame da odvade

gozila55
Kontakt:

Post Postao/la gozila55 » 16 jan 2025, 14:50

Jabroni je napisao/la:
16 jan 2025, 14:46
Hoće li sendvič u februaru biti isti ili će malo salame da odvade
dace vam sdp dobre sendvice,jace nego od sda

gozila55
Kontakt:

Post Postao/la gozila55 » 16 jan 2025, 14:54

Shategabri je napisao/la:
16 jan 2025, 14:45
Bitno je koliko je porez na dobit, idealna dimna bomba, vidi koliko dajem državi za radnika, a ovamo ću se i dalje neosnovano bogatiti.
jest pravo se bogatim,vozam porse i ferari,ljetujem na maldivima..... prava ste djeca,negdje culi,neko im rekao i odmah svi privrednici su nekakve gazdurine i tajkuni,.veze vi nemate,da mi vas je samo vidit kad bi vi krenuli da se bavite privatnim biznisom .ovako napamet nesto lupat je najlakse.sa takvom omladinom ova zemlja ne moze naprijed.ostanite navijaci svojih stranaka i partija.bice vam bolje :bih:

xaviesta
Kontakt:

Post Postao/la xaviesta » 16 jan 2025, 14:57

Vratite nam numana
Don't hate what you don't understand.

feniksptica
Kontakt:

Post Postao/la feniksptica » 16 jan 2025, 14:59

Hvala adminu za opciju gnjavator.

U znak zahvalnosti necu više koristit BRAVE
Plavo oko plakalo je.

BOT (ponude u inbox)

gozila55
Kontakt:

Post Postao/la gozila55 » 16 jan 2025, 15:11

Jel ovo mozda forum sjeverne Koreje?

ljevak
Kontakt:

Post Postao/la ljevak » 16 jan 2025, 15:13

Pendulum je napisao/la:
16 jan 2025, 14:41
Zamisli ti taj kapacitet "gazde" koji napravi profil na sportskom forumu da bi botovao (čitaj kukao) kako su doprinosi najveći na svijetu.

Evo i gore u tekstu piše kao 76% (odakle samo dolaze do ovih cifri, show :urnebes: ) a to je laž. Doprinosi su oko 42%. :bih: :bih:
garant sto na 1000 uplate dodatno uplati 743,82.

Shategabri
Kontakt:

Post Postao/la Shategabri » 16 jan 2025, 15:23

gozila55 je napisao/la:
16 jan 2025, 14:54
jest pravo se bogatim,vozam porse i ferari,ljetujem na maldivima..... prava ste djeca,negdje culi,neko im rekao i odmah svi privrednici su nekakve gazdurine i tajkuni,.veze vi nemate,da mi vas je samo vidit kad bi vi krenuli da se bavite privatnim biznisom .ovako napamet nesto lupat je najlakse.sa takvom omladinom ova zemlja ne moze naprijed.ostanite navijaci svojih stranaka i partija.bice vam bolje :bih:
Ne znam, nemam uvid u tvoje poslovanje, ali ovi što najviše galame i što se eksponiraju, to sve nešto prijavilo po jedno, dvoje, a radi mu po 50 ljudi ili su sve neki minimalci, pa i on sam, a milione valja.
Nismo mi nigdje čuli, sami se pokazuju, razumljivo i zašto. Niko se ne odriče miliona tek tako.

Ne navijam ja ni za kakvu stranku, srećom ne ovisim o politici niti mi treba iz bilo kojeg razloga.

Sigurno da nam neće biti bolje sa kombinacijom ovakvih političara i poduzetnika.
Ne zna se ko želi više da uzjaše običnog čovjeka.
Koševo Zapad

gozila55
Kontakt:

Post Postao/la gozila55 » 16 jan 2025, 15:26

16 jan 2025, 15:23
gozila55 je napisao/la:
Ne znam, nemam uvid u tvoje poslovanje, ali ovi što najviše galame i što se eksponiraju, to sve nešto prijavilo po jedno, dvoje, a radi mu po 50 ljudi ili su sve neki minimalci, pa i on sam, a milione valja.
Nismo mi nigdje čuli, sami se pokazuju, razumljivo i zašto. Niko se ne odriče miliona tek tako.

Ne navijam ja ni za kakvu stranku, srećom ne ovisim o politici niti mi treba iz bilo kojeg razloga.

Sigurno da nam neće biti bolje sa kombinacijom ovakvih političara i poduzetnika.
ovom uredbom samo ce politicarima bit jos bolje,radnik ce sad primat manje,ta 1000 na danasnjim cijenama nece mu nista pomoc.

Shategabri
Kontakt:

Post Postao/la Shategabri » 16 jan 2025, 15:33

gozila55 je napisao/la:
16 jan 2025, 15:26
gozila55 je napisao/la:

ovom uredbom samo ce politicarima bit jos bolje,radnik ce sad primat manje,ta 1000 na danasnjim cijenama nece mu nista pomoc.
Znači: političari dobili, vi ćete naći načina da i vi dobijete, a radnik pushiona?!
Rekoh već, ova galama je dimna. Odličan način da se zamažu oči.

Hiljada mu nije pomagala ni prije 31.12., znaš li zašto?
Zato što se nije moglo živjeti s tim parama, pogotovo ako je imao porodicu.
Nije da ste se nešto brinuli o tome.

Uredba nije dobra samo što je naprečac i što nije primjenjen kompletan set fiskalnih promjena.
Ovako, samo su vam dolili ulje na vatru. Naložićete radnika i libo vas neka stvar.
Koševo Zapad

Pendulum
Kontakt:

Post Postao/la Pendulum » 16 jan 2025, 15:50

16 jan 2025, 15:33
gozila55 je napisao/la:

Znači: političari dobili, vi ćete naći načina da i vi dobijete, a radnik pushiona?!

Uredba nije dobra samo što je naprečac i što nije primjenjen kompletan set fiskalnih promjena.
Ovako, samo su vam dolili ulje na vatru. Naložićete radnika i libo vas neka stvar.
Ovo je suština cijele priče.

Pozivaju se kao na "brigu o radniku" a zadnjih 25 godina (obični) radnik tretiran kao zadnji sloj društva i kao šuga. Sad im država udarila malo na "bogatstvo i zaradu" - kukaj pomagaj, otkaze ćemo dijeliti, zatvarati biznise i šta sve ne.

Onaj poziva na "bosansko proljeće i 30 hiljada ljudi na ulice". :facepalm:
Postao/la 19vendetta87 » 14 sep 2024, 22:48

Samo Allah zna koliko smo ja i moja porodica sretni (Sarajevo igralo 2:2 sa Posušjem)

Vjeverica777
Kontakt:

Post Postao/la Vjeverica777 » 16 jan 2025, 17:00

Pendulum je napisao/la:
16 jan 2025, 15:50
16 jan 2025, 15:33
gozila55 je napisao/la:

Ovo je suština cijele priče.

Pozivaju se kao na "brigu o radniku" a zadnjih 25 godina (obični) radnik tretiran kao zadnji sloj društva i kao šuga. Sad im država udarila malo na "bogatstvo i zaradu" - kukaj pomagaj, otkaze ćemo dijeliti, zatvarati biznise i šta sve ne.

Onaj poziva na "bosansko proljeće i 30 hiljada ljudi na ulice". :facepalm:
Pa godinama su placali doprinose po 200 maraka jer je minimalac bio smiješan i svi su koristili minimalnu plaću od 400 maraka i na njih uplaćivali doprinose , nisu ni marku više davali. Upravo na tome su i stekli crne pare, a sad im došlo u glavu hej možda ću morati prodati jedan apartman. Kako dalje, otkazi, bla ,bla.

feniksptica
Kontakt:

Post Postao/la feniksptica » 16 jan 2025, 17:03

Sad jedan poduzetnik tekstilna industrija se žali..a nije pogodje ovim mjerama ...

Jos mu šifra djelatnosti ne dopušta prodaju HTZ opreme al tu šuti. Tad je država dobra kad zažmiri malo da može zaradit :urnebes:
Plavo oko plakalo je.

BOT (ponude u inbox)

Odgovori

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: invincible1921, Jabroni i 12 gostiju.