Raonffa je napisao/la: ↑15 jan 2025, 23:40
Brate imaš masu ljudi što sebi ne mogu dopustiti da dobiju otkaz, imaju porodicu, kredite, pičqke materine. Što se tiče prekvalifikacije, to iziskuje određeni vremenski period a često i ozbiljnu finansijsku podlogu, pa ti sad vidi koliko je nekom od 50+ godina jednostavno da se odluči na takav korak.
Kažem namjerno 50+, jer koliko vidim u svom društvu, a i generalno u okolini ove mlađe generacije (između 25 i 35-40 godina) su dosta drugačiji, većina njih ne iebe živu silu i dosta više cijene sebe jer jbg, svjesni su svojih mogućnosti.
Pa to je upravo komunisticko razmisljanje. Nemoj rizika, nemoj truda, ali da mi je bolje. Mi moramo povecati prava radnika, placanje prekovremenih sati, rada vikendom, stimulisati otvaranje obrta, stimulisati prekvalifikaciju za trazena zanimanja i sl. (A nista od toga ne radimo) Uz to sve, opet ce biti tuznih i teskih prica i jbg to je kapitalizam. Ja znam primjera gdje ljudi ne zele promijeniti posao za posao u istoj struci sa boljim uslovima, jer jbg tamo se vise radi (isti broj sati sedmicno ali vise efektivnog rada), nesto veca odgovornost i sl.
Ljudi sirom svijeta imaju kredite, porodice pa opet cesce mijenjaju posao.
Ja imam stosta reci i poslodavcima, sto sam dijelom i spomenuo, samo si se ti uhvatio za ovo oko radnika pa na to i odgovaram.