Chat - bez politike i ratnih prica

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88

PopravnaToljaga
Kontakt:

Re: Chat - bez politike i ratnih prica

Post Postao/la PopravnaToljaga » 09 jan 2025, 14:51

VensanKasel je napisao/la:
09 jan 2025, 09:51

Radite kolega i ti , kolegi preko noći se digne ona stvar ili dobije bolju ponudu . Kolega je sutra prva smjena , ti si druga . Javi ti kolega ja dajem otkaz , ne radim više .
Ti sutra čitav dan radiš i tako danima dok ne dođe neko drugi .
To idalje nije moj problem,ako je firma veća naći će brzo riješenje u kadru koji ima, ako je firma manja neka gazda malo uleti, ne mora sjediti po vazdan. Nije na meni da mislim niti želim da se opterećujem time ko će me zamjeniti sutra kada odem, svi su zamjenjiva roba, Ronaldo je otišao iz Reala, pa su opet našli zamjenu i osvajaju Ligu prvaka. I taj kolega će otići sutradan isti dan kada odradi dvije uzastopne smjene,vlasnik neka mislim ne mora radnik, nije plaćen da misli.

U praksi se ova stvar dešava malo rijeđe ,ali je apsolutno opravdana jer 99,99% poslodavaca ne ispunjava zakonske obaveze prema radniku kao ni one iz ugovora koji su sami sastavili(regres, godišnji 20 dana , 2 dana odmora u sedmici je si osiguran na 40h radnih sati ,a radiš 6 dana) i sa te strane si moralno čista kada odmah odeš , jer je poslodavac X puta prije tvog odlaska prekršio ugovor.
Kod dobrih poslodavaca treba odraditi otkazni-

Također dalje u praksi se dešava kontra stvar mnogo češće, imaš ugovor na tri mjeseca gazda ti kaže samo zadnji dan da ne moraš više dolaziti i tjt ne interesuje ga imaš li kredit i kako ćeš se dalje snaći.

L-Train
Kontakt:

Post Postao/la L-Train » 09 jan 2025, 14:53

admin je napisao/la:
09 jan 2025, 13:46
mma_hz je napisao/la:
09 jan 2025, 13:30
admin je napisao/la:
09 jan 2025, 13:24

Tebra, ako si sa 600 km minimalca sebi kupovao neki skupi hljeb a ima i jeftiniji, onda ti treba smanjiti minimalac a ne povećati.

Nema jeftinije za one koji su na minimalcu, oni već sad kupuju sve najjeftinije. O tome i govorim, gazda će lako spustiti malo standard jer ima prostora. Radnik na minimalcu ne može spustiti standard a da mu dobitak bude u tome sto je vise uplaćeno doprinosa na njegovo ime.
Jeste samo ce sad radnik imati milju da kupuje sve najeftinije tako da ce mu ostati malo i da uredi kucu,priusti sebi i djeci nesto.

Sto se tice povecanja cijena,to je vec bilo u planu da se odmah podigne poslije nove godine bez obzira na novi minimalac.

Eto iz firme klas kazu da moraju poskupiti hljeb vec zbog rasta cijena goriva,struje i drugih sirovina.Znaci vec je bilo spremno dugo prije minimalca da poskupi.

Inace sve sto ce ti poskupiti bice otprilike do 150 maraka max sto si trosio u toku mjeseca.A minimalac se podigao za 350.Znaci opet ti ostane 200 vise svaki mjesec.

A da ne govorimo sto ce ti penzija biti veca automatski,naknade za porodilje,djeciji doplatci,naknade za roditelja koji je u svojstvu njegovatelja itd.
Eto pod uslovom da ne rastu cijene zbog ovoga, ostane vise para onom ko je radio na minimalcu bez koverte.

Onom ko je imao kovertu pa je sad vise nema, nego dobija sve na banku, po tvojoj matematici život je skuplji za 150 km, a plata ista.

Čini mi se da je vise ovih drugih.

Gledajući prosječnu platu u FBiH koja koliko-toliko raste svake godine, može se zaključiti da gazdurine ipak podižu plate bar po malo. Logicno, ove godine će se to povećanje prebaciti na doprinose, a radniku šipak. Nije bas dobro sve posmatrati kroz prizmu čistačice.
Od ranog jutra dominiras :kafa:
Okusi strah, bol, mrznju i barut
i zivi u toj nadi da ce sutra ipak svanut,
na sekund nosi teret mojih rana
dok grad ti sapce pricu jezikom oziljaka.

MilanMladenovic
Kontakt:

Post Postao/la MilanMladenovic » 09 jan 2025, 15:02

Život je ovde postao nemoguć. Strašno je samo što se ljudi ne bune zbog toga.

alemsa
Kontakt:

Post Postao/la alemsa » 09 jan 2025, 15:09

avenija je napisao/la:
09 jan 2025, 14:48
Pitanje za nekog od forumaša iz dijaspore.
Da li moze napisati cijene ovih 5 namirnica u državi/gradu/marketu gdje živi. Da uporedim trenutne cijene kod nas i EU.

1 kg pileći file.
1 litar Coca Cola.
1 litar ulja.
1 kg brašna.
1 kg faširanog mesa/junetina.
$9 kila
2 litra $2.30
Najjeftinije $2.40 litar i pol
$2.37 2.26kg
$7 kila govedjeg fasiranog mesa

MaroonBjelave
Kontakt:

Post Postao/la MaroonBjelave » 09 jan 2025, 15:11

avenija je napisao/la:
Da li moze napisati cijene ovih 5 namirnica u državi/gradu/marketu gdje živi. Da uporedim trenutne cijene kod nas i EU.

1 kg pileći file.
1 litar Coca Cola.
1 litar ulja.
1 kg brašna.
Piletina 7
Coca cola 2.12 2l
Ulje 1.49
Brašno 0.85 tip 400, 550
Fasirano kod Arapa, Turaka 10e

DamirT
Kontakt:

Post Postao/la DamirT » 09 jan 2025, 15:12

A maslac? :kafa:
Puno love sam potrošio na piće, žene i auta. Ostatak sam spiskao.
G.B.

"Bruka i sramota. Dovidjenja" - Igor Kristic

Rona i Leao - Mjauuu 🐈

Devedesetka - 👏👏

Velid Spaho - Dobro je

Arvid
Kontakt:

Post Postao/la Arvid » 09 jan 2025, 15:34

Jabroni je napisao/la:
09 jan 2025, 13:51
ja sad iz knjižare, pala cijena koverata, bar nešto
:rol:
I found freedom. Losing all hope was freedom.

Arvid
Kontakt:

Post Postao/la Arvid » 09 jan 2025, 15:36

alemsa je napisao/la:
09 jan 2025, 15:09
avenija je napisao/la:

1 kg pileći file.
1 litar Coca Cola.
1 litar ulja.
1 kg brašna.
$9 kila
2 litra $2.30
$2.37 2.26kg
Jel istina da je kod meksikanaca najjeftinija klopa

Arvid
Kontakt:

Post Postao/la Arvid » 09 jan 2025, 15:40

Jbt kmečite o doprinosima a Deen i garavi morali napustiti dom samo sa kaladontom u pvc kesici

Sage
Kontakt:

Post Postao/la Sage » 09 jan 2025, 15:43

Arvid je napisao/la:
09 jan 2025, 15:40
Jbt kmečite o doprinosima a Deen i garavi morali napustiti dom samo sa kaladontom u pvc kesici
Jbg vazelin osto...
Emancipate yourselves from mental slavery...

Memento Mori...

Jabroni
Kontakt:

Post Postao/la Jabroni » 09 jan 2025, 15:53

lijepo smo mogli ovdje diskutovati o devetom januaru a vi tamo o nekim doprinosima hoćete pričat

Virtu4l
Kontakt:

Post Postao/la Virtu4l » 09 jan 2025, 15:55

admin je napisao/la:
09 jan 2025, 13:46
Gledajući prosječnu platu u FBiH koja koliko-toliko raste svake godine, može se zaključiti da gazdurine ipak podižu plate bar po malo. Logicno, ove godine će se to povećanje prebaciti na doprinose, a radniku šipak. Nije bas dobro sve posmatrati kroz prizmu čistačice.
Ovo je žaba koja se morala prva progutati jer je najveća.

Da, povećanje će se prebaciti na doprinose, a doprinosi idu u penzioni i zdravstveni fond koji će biti bogatiji i samim tim će omogućiti povećanje penzija i kvalitetnije zdravstvo. Naravno, ako se bude trošilo kako treba.

Fokus je samo na minimalcu što je i logično jer se tu lome koplja oko politike i glasačkog tijela. Međutim ovo je velika reforma i povećanje minimalca je samo jedan dio ovog seta zakona. Jedan od tih zakona je i onaj o manjim doprinosima, koji naravno niko ne spominje jer nije interesantan politički.

Evo recimo izvoznici će dobiti uslove i subvencije kakve nikad u istoriji nisu imali, itd, itd. Ovo se jednostavno mora pregurati, sigurno da će biti trzavica i određenih neusklađenosti, ali to će se rješavati u hodu, posebno kad stupi na snagu novi zakon o fiskalizaciji.

2025. godina će biti takva, ali to je neophodno.
Sretan rođendan, predsjedniče!
Voli te tvoje Sarajevo.

harden
Kontakt:

Post Postao/la harden » 09 jan 2025, 16:05

Arvid je napisao/la:
09 jan 2025, 13:23
Svake godine priča o nečemu što će nas dugoročno sјebati. Za mjesec niko o ovome neće pričati. Ko i o pušenju, neradnoj nedjelji, akcizama, pdv-u itd.
:bow:

Koliko je narod strah bilo kakvih promjena ocm :crazy:
" moj Isak i bla bla pitanje kako može bit njegovo dijete ona crnoj gori on engleskoj dva mijeseca nije bila snjim da rodi 2 mijeseca ranije možda grešim reko sam mu de ti proveri DNK "

harden
Kontakt:

Post Postao/la harden » 09 jan 2025, 16:11

Najbolja stvar u svemu ovome je sto more naroda misli da su manji doprinosi da bi radnik dobijao vise para :rol:
" moj Isak i bla bla pitanje kako može bit njegovo dijete ona crnoj gori on engleskoj dva mijeseca nije bila snjim da rodi 2 mijeseca ranije možda grešim reko sam mu de ti proveri DNK "

Muumii
Kontakt:

Post Postao/la Muumii » 09 jan 2025, 16:15

avenija je napisao/la:

1 kg pileći file.
1 litar Coca Cola.
1 litar ulja.
1 kg brašna.
Pileci file 1kg 12-15€
1 l Coca-Cola 1,5€
1l ulja suncokretovo 2,5€
1 l brasna 1,5€
1 kg faširanog jbg otp 10-15 € sve zavisi koji kvalitet hoćeš.
Ovo su cijene u marketu gdje ja kupujem jer mi je najbliže stanu,kupovao sam i na drugim mjestima,to je prednost npr imaš vise različitih prodavnica gdje možeš kupiti,ali cijene i kvalitet robe jednako variraju. Meso npr većinom uzimam kod turcina,tu iskreno odaberem ja sam sebi komad mesa koji da mi samelje,sa piletinom kod turcina nisam bio zadovoljan,puno je konzumiram,a imala mi je čudan ukus i miris,zato sam prešao na ovu sto je plaćam 14,5€ kg,ali je bar ukusna.

Virtu4l
Kontakt:

Post Postao/la Virtu4l » 09 jan 2025, 16:16

Kanadska poslanica, Elizabet Mej, predložila je da tri američke države, Kalifornija, Oregon i Vašington, postanu deo Kanade.

Kaže da ukoliko bi te države odlučile da se odvoje od SAD dobile bi besplatnu zdravstvenu zaštitu i strog zakon o oružju.

:mrgreen:

Sretan rođendan, predsjedniče!
Voli te tvoje Sarajevo.

alemsa
Kontakt:

Post Postao/la alemsa » 09 jan 2025, 16:17

Arvid je napisao/la:
09 jan 2025, 15:36
alemsa je napisao/la:
09 jan 2025, 15:09
avenija je napisao/la:

1 kg pileći file.
1 litar Coca Cola.
1 litar ulja.
1 kg brašna.
$9 kila
2 litra $2.30
$2.37 2.26kg
Jel istina da je kod meksikanaca najjeftinija klopa
Tacosi i to da, ali po restoranima tu je to, neki obicni restoran ti je $12-15 meal.

@virtual

:rol: nek se smiri dok joj Usa nije odradila anexiju :mrgreen: Mada nece Ameri s Francuzima.

baboedindzeko09
Kontakt:

Post Postao/la baboedindzeko09 » 09 jan 2025, 16:31

Najglasniji koji podržavaju ovo su botovi vladajućih i oni koji pojma nemaju o privatnom biznisu. Na forumu ih je lako prepoznati jer botuju godinama otvoreno i ne kriju to.

Isto tako ovi koji su žestoko protiv ovog su botovi opozicije ili vlasnici privatnih biznisa.

Ko je realan i gleda sa strane, bez da otvoreno botuje za jedne ili druge, zna da ovo nije dobra odluka i zna da ovo neće na dobro izaći osim što će se federalna kasa puniti. Najveći doprinosi u EU, umjesto da ih smanjimo na 5-10% i postanemo jedna vrsta Paname ili Sejšela ovdje, mi u još veću dubiozu.
DEVEDESETKA - FORUMAŠ DECENIJE

harden
Kontakt:

Post Postao/la harden » 09 jan 2025, 16:42

izgleda ce poskupiti i toalet papir, opuhane sve police nema niceg

Asteriks
Kontakt:

Post Postao/la Asteriks » 09 jan 2025, 16:47

avenija je napisao/la:

1 kg pileći file.
1 litar Coca Cola.
1 litar ulja.
1 kg brašna.
Pileći file - 12,8 eura. Opet zavisno od vrste uzgoja, imaš i skuplje.

Cola litar msm euro.

Suncokretovo ulje, od 1,45 do preko 2 eura, zavisno od kvalitete itd.

Može mi bit cca 450 eura da se kvalitetno hranim u Minchenu. Kada djevojka doseli, poboljšat će se kvalitet kuhinje. Stan plaćam 950 eura.

Plata blizu 2400 eura. Ovo je na 38 sati sedmično. Bez dodatnih dana, koje ne mogu uzet jer je još probni period. Inače se može izbit na 3k.
Zadnja izmjena: Asteriks, dana/u 09 jan 2025, 16:49, ukupno mijenjano 1 put.
Without a moral compass, the human mind will justify anything.

Odgovori

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: brig, Huske, Jabroni, jasmin10, sirBobbyMoore i 13 gostiju.