Sad ce ga dici na 10 a mozda i na 12.kraljttbvb je napisao/la: ↑08 jan 2025, 14:49Neko neki dan napisa da mu ja zao frizera.
Ovdje lik podigao sa 6 na 8 KM sisanje. Ok da je to sisanje pola sata, ono kad ti frizerka svaku dlaku posebno osisa, ali ovo je ono vojnicko sisanje sa masinom, lik te zavrsi za 5 minuta.
On i pomocnik mu, mjesecno ce vise placati drzavi 600 KM doprinosa, a sebi ce u dzep strpati 2 milje vise...
Chat - bez politike i ratnih prica
Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88
Re: Chat - bez politike i ratnih prica
"Ta američka razvojna liga... Tamo se ne igra odbrana, tamo se ne trenira, ja stvarno ne znam šta to oni tamo razvijaju"
lol šišanje će sad u sarajevu poskupit na 30 maraka
La birra con gli amici vale più di tutto quello che possiedo.
🧡❤️AS Roma ❤️🧡
❤️🤍 FK Sarajevo ❤️🤍
❤️🖤 Ripcity ❤️🖤
U prošlosti sam velike probleme uspešno rešavao bekstvom, ali kuda pobeći od sebe?
Smrt je ništa. Smrt ne boli. Uživaj - to je smisao.
🧡❤️AS Roma ❤️🧡
❤️🤍 FK Sarajevo ❤️🤍
❤️🖤 Ripcity ❤️🖤
U prošlosti sam velike probleme uspešno rešavao bekstvom, ali kuda pobeći od sebe?
Smrt je ništa. Smrt ne boli. Uživaj - to je smisao.
Vratite nam Fadila i respiratore, manje nas koštaju neg trojka.
- relativizam
- Kontakt:
kad je kolega davao otkaz u firmi u jer radi 9 godina a na minimalac prijavljen ,njemu gazda rece pa sto kukas i ja sam na minimalcu i pokaza mu izvod.feniksptica je napisao/la: ↑08 jan 2025, 13:47O tome koliko su poslodavci pohlepni govori da su i sebi uplaćivali minimalac vecinja njih...samo d asto manje mora dat drzavi
a ne vidi sto ima milion i po u autima,3 miliona u stanovima,vikendice te koliko vec ustedjevine.
kao sto neko rece i ja njih treba da zalim sad,evo sad cu...
eto rekli su ljudi da ce pomoci obrtnicima ,ovi sto imaju do 3 radnika jel.
samo su malo napravili faul u ovim izvjestajima gdje znaju da direktori imaju po 600 km platu a dobit milionska ,jer to je za inspekcije i kazne a oni samo pustili to,nije to stanje od juce prekuce nego zadnjih 30 godina.Sad su javno rekli da znaju za to a nisu nista ucinili
ovo mi izgleda kao svadja vlasti i privatnika ,de da mi uzimamo a ovi drugi daj da mi uzimamo
Alma Ras 1100 radnika dobit proslogodisnja 3mil i 100 hiljada KM, nova uredba donosi mu namete vece za skoro 4mil godisnje.
Znaci kljuc u bravu, prodaj masine, prostore nesto u prodaju nesto u zakup i to je to.
Ko ce odgovarati za 1100 porodica koje ce ostati bez posla, ako vlasnik odluci da zatvori firmu?
Znaci kljuc u bravu, prodaj masine, prostore nesto u prodaju nesto u zakup i to je to.
Ko ce odgovarati za 1100 porodica koje ce ostati bez posla, ako vlasnik odluci da zatvori firmu?
Izjava svakog robovlasnika u ovoj divnoj drzavi

Jedan grad, jedna ljubav!
da se razumijemo smatram da su vecina poslodavca **** i lopovi a to im je sve omogucila i iste je j napravila prosla vlast a i ova al ovo je logicno i ovo bi svi mi radili da smo vlasnici, zasto bi sebe prijavio na deset milja i placao 41.5% kad imas zakonsku mogucnost da platis 10% i sebe nagradis … ja kazem smanjenjem dolrinosa u fbih bi se omogucilo i svim radnicima povecanje plate sad da li bi to poslodavac iskoristio samo za dodatni profit i zadrzao identicnu platu i placao manje je druga stvar al bi se dala mogucnost za povecanjem i konkurentnost na trzistu rada bi bila veca …avenija je napisao/la: ↑08 jan 2025, 14:31Potom je pročitao listu top 50 poslodavaca u Federaciji, njihovu dobit i prijavljene plate direktora.
"Imamo firmu koja ima dobit 75 miliona, direktor je prijavljen na 651 KM. Onda imamo firmu s dobiti 15,9 miliona, direktor prima 722 KM. Dalje, 14,5 miliona dobit - 930 KM plata direktoru. To su vam ovi što protestuju. Razumijete li o kakvim brojkama govorimo? Ljudi, ovo nije sračunato ni protiv koga, nego da pomognemo radnicima. Dosta je varanja, dosta je koverti, dosta je 'dam ti, pa mi onda vratiš'. Ljudi moji, hoćemo li se boriti protiv toga? Evo, mi hoćemo", kazao je.
![]()
- kraljttbvb
- Kontakt:
Nemoj se ljutiti, ali što se tiče ove teme, niko ga ne lupa ko ti zadnjih dana. Ne znam koji te je privatnik zakinuo i zasto ih toliko mrzis, ali to ti ne daje za pravo da bezveze lupas.feniksptica je napisao/la: ↑08 jan 2025, 13:47O tome koliko su poslodavci pohlepni govori da su i sebi uplaćivali minimalac vecinja njih...samo d asto manje mora dat drzavi
Privatnik koji je po zakonu sebi morao uplacivati doprinose na platu od 850 KM (prije 10-ak godina je toliki bio federalni prosjek), a radnici uplacivao doprinose na minimalac od 430 KM, na kraju im ista penzija

Nije ovo Njemačka da pa ti sracunaju koliko si uplatio sebi doprinosa i skontaju koliko će ti vratiti para (kolika će ti biti penzija), nego BiH gdje svu razliku uzmu ovi na vlasti i razbacuju se parama ko da im je babovina...
Florian Wirtz tells Sports Illustrated: “I'm lucky to have so many excellent clubs right on my doorstep and to now be able to play for one of the best clubs in Germany and Europe”.
Pa ne samo Alma Ras, već komplet ta industrija lease poslova, u tekstilu ili bilo kojem drugom segmentu. Poslovi su dolazili u BiH zbog jeftine radne snage, pa su se Boss odijela šila u Travniku. Sad kad ta radna snaga poskupi, super za žene koje to šiju, ako zadrže posao, ali vrlo je vjerovatno da će biti isplativije sve prebaciti nazad u Bangladeš i ćao. Imaš veću minimalnu platu, ali nemaš posao. Ili će se, ako bude sreće, prebaciti u RS, pa će umjesto Travnika ta odijela šiti žene iz Dervente.Wanderson je napisao/la: ↑08 jan 2025, 14:57Alma Ras 1100 radnika dobit proslogodisnja 3mil i 100 hiljada KM, nova uredba donosi mu namete vece za skoro 4mil godisnje.
U svakom slučaju će ovo sve biti jako zanimljivo, ne bih bio u koži onima na koje novi zakon utiče.
E zamisli glupanu od premijera smeta na koliko je prijavljen vlasnik u svojoj firmiavenija je napisao/la: ↑08 jan 2025, 14:31Potom je pročitao listu top 50 poslodavaca u Federaciji, njihovu dobit i prijavljene plate direktora.
"Imamo firmu koja ima dobit 75 miliona, direktor je prijavljen na 651 KM. Onda imamo firmu s dobiti 15,9 miliona, direktor prima 722 KM. Dalje, 14,5 miliona dobit - 930 KM plata direktoru. To su vam ovi što protestuju. Razumijete li o kakvim brojkama govorimo? Ljudi, ovo nije sračunato ni protiv koga, nego da pomognemo radnicima. Dosta je varanja, dosta je koverti, dosta je 'dam ti, pa mi onda vratiš'. Ljudi moji, hoćemo li se boriti protiv toga? Evo, mi hoćemo", kazao je.
![]()

NEW PRIMITIVES ALL OVER BASCARSIJA
"Želјo je prapočelo svega što se ne predaje, bunt, krik, matica svih individualaca, karavan-saraj na dugom i uzaludnom putovanju ka pravednom."
"Želјo je prapočelo svega što se ne predaje, bunt, krik, matica svih individualaca, karavan-saraj na dugom i uzaludnom putovanju ka pravednom."
Klasov polubijeli hljeb umjesto 1,7 KM sada košta 2 KM, ovo su razlozi
Nek ne brinu penzioneri, podijelit ce niskic petobu opet
Nek ne brinu penzioneri, podijelit ce niskic petobu opet
NEW PRIMITIVES ALL OVER BASCARSIJA
- feniksptica
- Kontakt:
Nijedan, cak sam i pisao da imam poštovanje za hrabrost i ideju za pokretanje vl biznisa.kraljttbvb je napisao/la: ↑08 jan 2025, 15:06Nemoj se ljutiti, ali što se tiče ove teme, niko ga ne lupa ko ti zadnjih dana. Ne znam koji te je privatnik zakinuo i zasto ih toliko mrzis, ali to ti ne daje za pravo da bezveze lupas.feniksptica je napisao/la: ↑08 jan 2025, 13:47O tome koliko su poslodavci pohlepni govori da su i sebi uplaćivali minimalac vecinja njih...samo d asto manje mora dat drzavi
Privatnik koji je po zakonu sebi morao uplacivati doprinose na platu od 850 KM (prije 10-ak godina je toliki bio federalni prosjek), a radnici uplacivao doprinose na minimalac od 430 KM, na kraju im ista penzija![]()
Nije ovo Njemačka da pa ti sracunaju koliko si uplatio sebi doprinosa i skontaju koliko će ti vratiti para (kolika će ti biti penzija), nego BiH gdje svu razliku uzmu ovi na vlasti i razbacuju se parama ko da im je babovina...
Ide mi na qurac sto su pi zde i sto nisu iskreni pa pod izgovorom da je ovo sve na stetu radnika da samo radniku nece bit dobro zapravo misle samo na sebe i ne mogu se pomiriti s tim. Boli njih za radnika
Sto se sami nisu sjetili postepeno povećavati plate radnicima godina.
Sto ih je samo 30% uplatilo neoporezive pomoci radnicima iz privatnog sektora ?
Kad već pričaju da im nije problem dat radniku nego porez na sve to. Jedni obični lažovi.
Da su odmah izašli poslije ovog zakona i rekli necemo ovako, ostaje manje nama, necu da mi ostaje manje nego sad, ovo je udar na mene a ne na radnika OK.
Msm nemoj da se ljutis
Plavo oko plakalo je.
BOT (ponude u inbox)
BOT (ponude u inbox)
- Slatinash_7
- Kontakt:
U ta tri miliona dobiti imaš plus i kola familiji, registracije, gorivo, stanovi, apartmani na moru, svako more na firmu mu ide, svaki trošak na firmu..Wanderson je napisao/la: ↑08 jan 2025, 14:57Alma Ras 1100 radnika dobit proslogodisnja 3mil i 100 hiljada KM, nova uredba donosi mu namete vece za skoro 4mil godisnje.
Pa jel moguće imati firmu od 1100 radnika svi na minimalcu? jel tebi to normalno? znači mora makar trećina ovih biti preko 1000 KM,neki bi trebali biti oko 750-800 KM, pola je vjerovatno na minimalcu i dio u koverti...
Što neko reče,jel bolje da rastu plate i cijene ili samo da rastu cijene? sve se nešto prikrivalo inflacijom u svijetu a ono dobiti samo rastu..
Samo 10% je "uplatilo" pomoć radnicima prošle godine a boga pitaj koliko od toga je samo skidanje koverte, a još manje ih je isplatilo obje pomoći..sve je jasno, dobit je narasla 40% za par godina, minimalna plata 10% a prosječna u realnom sektoru mozda 20%..
Slatina Bog i batina
Fukare Slatina i Modra blatina
90% ovih sto komentarisu su djeca i upravo ovi na minimalcu i oko minimalca pa misle poboljsat ce im se zivot jer su im se podigla primanja za 200,300KM, a standard zivota ce otici 500KM gore.
Nepismenjaci.
Kakvo koprcanje 

- Slatinash_7
- Kontakt:
Nek propadnemo svi uključujući i mene koji nisam na minimalcu i djed moj i nena na penziji ali makar nek umremo jer je neko nešto pokušao promijeniti a ne da umremo jer se ne radi ništa a HIFA i ekipa dizali cijene goriva svakodnevno neopravdano, protivzakonito, platili kazne,zaradili i boli ih ona stvar..
Da su samo 10% pametnije ovu uredbu donijeli bilo bi nam još duplo bolje al i ovo je top!
Kukajte direktori i vlasnici preduzeća sa dobitima po 10 miliona a radnici na minimalcu 100 godina..kukajte i propadnite!
Da su samo 10% pametnije ovu uredbu donijeli bilo bi nam još duplo bolje al i ovo je top!
Kukajte direktori i vlasnici preduzeća sa dobitima po 10 miliona a radnici na minimalcu 100 godina..kukajte i propadnite!
Slatina Bog i batina
- feniksptica
- Kontakt:
Standard zivota i cijene su prije ove odluke bile otisle pa do nekih 80% manje vise par postotaka, a plate nisu nista.
Ako vec mora ic gore a išlo bi svakako, neki izgovor bi se našao, barem nek i plata raste da ljudi lakse premoste
Ako vec mora ic gore a išlo bi svakako, neki izgovor bi se našao, barem nek i plata raste da ljudi lakse premoste
Plavo oko plakalo je.
BOT (ponude u inbox)
BOT (ponude u inbox)
Čuj direktor milinske firme sa 651 KM plate, ahahahaha, valja sad sebi doprinos uplatit, ahahah
- JayCatwright
- Kontakt:
kakva je botina irfo jbt, nisam ga do sad upratio 

- Shategabri
- Kontakt:
Jasno je zašto galame, treba ih dodatno oporezovati da se malo stišajuJohnCleese je napisao/la: ↑08 jan 2025, 13:11Ja bih uzvratio ofanzivom na ovu ofanzivu robovlasnika.Shategabri je napisao/la: ↑08 jan 2025, 13:02A privatnik Rahman sebi u džep doprinose koje je trebao platiti državi.JohnCleese je napisao/la: ↑08 jan 2025, 12:43
Moje misljenje bazirano na osnovu iskustava jer statistike po ovom pitanju sto cu napisati nema je sljedece.
U manjim i srednjim sredinama na dosadasnjem minimalcu ( bez koverte) su mahom radnici, a mnogo cesce radnice koje rade u teksitilnim, kozarskim i sl fabrikama, spremacice i domari.
Ogromni postotak tih radnica nisu uslovljeni egzistencijalnim problemima i potrebama. ( Bogu hvala).
Rade iz dosade ( grubo zvuci), ne zele da budu domacice i "prijasnje" zene koje brinu iskljucivo o kuci i djeci, plus manje provode vremena sa partnerom, manje gledaju svekrvu, manje gledaju bastu ili prašinu po komodi ......
Naviknu se brzo na radnu atmosferu, mahalanje na radnom mjestu u odnosu na dosadanje po kucama, dobiju osjecaj "moderne evropske zene" itd.
Vrijedi taj njihov dinar sigurno, međutim kuću, stan, skolovanje, auta, eventualno ljetovanje iznese drugi radnik iz kuce koji radi za 3-4 puta vecu svotu ili salje iz vana.
Na osnovu uzoraka kojim baratam jedva da ih je 20 % zaposleno za tih 700 km (bez dodatne koverte) iz cisto egzistencijalnih razloga.
U velikim sredinama svakako je mnogo manji broj zaposlenih na minimalcu cak i ako su radili sa podjednakom spremom i na slicnim radnim mjestima kao koleginice iz manjih sredina.
Npr. Ako su u Gorazdu imale 700 za isti posao u Sarajevu imaju oko milje.
Hocu da kazem da takvi radnici cini vjerovatno i polovinu od 220 000 radnika koji su prijavljeni do 1000km.
Svejedno ne mislim da su budale.
Drugu polovinu cine oni koji primaju jos dodatno na ruke a rade kod robovlasnika.
Za ovakve mogu reci da su klasicni podanici.
E, sad se buni što je tolike godine krao, pa eto više ne može.
I kao što vidimo iz pojedinih primjera navedenih na temi, naći će oni opet načina i rupe da sebe namire, pa bilo to i preko leđa levata koji pristaju na njihove uslove.
Udario bih porez na godisnju dobit.

Koševo Zapad
Trenutno korisnika/ca: Anpa, Jabroni, JackW, jasmin10, kraljttbvb, VensanKasel i 13 gostiju.