u RS je kompletna plata oporezovana, nema neoporezivog toplog obroka ni prevoza. U RS je lični odbitak 1000, porez na dohodak 8%, a doprinos na zdravstvo 10,5%. Ugovori moraju biti na bruto.
Oko 300 KM manje troškova na platu od 1000 NETO ima privrednik u arSU nego privrednik u Federacije. Ne bi me čudilo da mnogi Rahmani iz Tešnja , Gračanice itd itd prebacuju sjedišta firmi u Doboj , jbg 30 radnika x300 x12 mjeseci, dovoljno njima.
Ovdje ce najvise najebati mikro i mala preduzeca. Sredne i velike firme su svakako imale vecinu zaposlenih cije plate su prelazile 1000KM svakako tako da oni to nece ni osjetiti toliko. Ako se dobro sjecam, Bingo je prosle ili pretposle godine govorio da svi zaposleni imaju minimalno 1000KM. Nebitno.
Imam tri jarana koji su mikro i male firme. Jedan jaran ima jednog zaposlenog na bijelo (njega) i sad mu je namet jos 680KM. Doduse, sam sebi placa tako da ce malo vise doprinosa morati platiti al opet njemu pare ostaju. Drugi jaran ima pet zaposlenih na bijelo. Njemu je ovo vec malo veci udar. u pitanju je proizvodnja gdje je imao jeftinu radnu snagu ali nema sanse da mu je ostajalo par hiljada mjesecno. On je odlucio povecati cijene finalnog proizvoda pa sta bude. Nema srca nikoga otpustiti jer mu radnici trebaju, ali nije bio spreman za toliki trosak. On vec mora stvoriti 7-8000 mjesecno samo za radnike. Treci jaran ima cak 13 zaposlenih a vec je poslovao na margini. On definitivno zatvara firmu i radi na crno.
To je neki moj (polu) bliski krug ljudi i kako su oni ovo dozivjeli. Moj stav je da je drzava naglo podigla minimalnu platu. Ovo je trebalo uraditi u tri navrata po 100-200KM da se ljudi mogu prilagoditi i progutati.