bromazepam je napisao/la: ↑04 jan 2025, 14:07
Marsal je napisao/la: ↑04 jan 2025, 12:33
Ali čovječe dragi doprinos se plaća na bruto, a ne na netto. To 70% je čisto izvrtanje stvari za neuke koji liste u životu nisu vidjeli.
Doprinos na brutto platu je 42% koje država uzima za sebe i onda 10% ličnog odbitka na netto platu gdje ako ti je netto 1000 država uzme 10% iznad 300 što je 70 maraka, a gdje postoje porezne olakšice pa ti ne uzme toliko. Porezne olakšice koje ja nemam doduše.
Vidiš kako su agresivni zadnjih pet dana zaštitnici robovlasnika potpomognuti medijima koji rade u službi poslodavaca, cilj je zastrašivanje običnih građana jer se udarilo na extra profit "privrednicima".
Posebna su
g o v n a ekonomski analitičari, predstavnici poslodavaca i ostali koji će sve uradit da popljuju prvu normalnu odluku vlade, a ni sami ne vjeruju u nebuloze koje pišu.
Sto je najzalosnije vecina predstavnika tih poslodavaca su upravo onaj zadnji sljam robovlasnika koji bi da im i dalje radnici rade za 350KM. Takav je prvi onaj Smailbegovic, a onda vecina ovih kantonalnih i sindikalnih sa ublehasom Satorovicem na kraju. Svi su oni protiv prava radnika, jer je bitno da je njima dobro i da ne fali njihovom dupetu, a radnik je svakako broj na papiru.
I sam radim zadnje tri godine kod jednog takvog kojem radnici generisu dobit od 5,5-7% na prihod koji je preko 10 mil KM. Ko zeli racunati zna da je to jako dobar poslovni rezultat uz jos minimalno 100k izvucenih para iz firme na druge nacine, koji su vec tu uracunati..
U te tri godine se nije sjetio nikada sam podici platu radnicima, nego je sve na neke individualne ili kolektivne zahtjeve popustao i sitne ustupke radio. Eh, sada ovom odlukom je vec receno da se prihodi moraju popraviti za cca 30% kako bi se opravdao rast plata, a to jedino kako mozes jeste kroz rast prodajnih cijena.
Upravo ona metodologija mislim da ce biti pogubna za veliki dio ovakvih Rahmana, jer onaj dobri dio zdrave konkurencije odavno ima plate preko 1000KM i mislim da ce uz blage kozmeticke promjene to lako iznivelisati, a ovamo ces ti kroz povecanje cijena postati nekonkurentan.
Evo postavljam pitanje zasto se naprimjer Bingo kao jedan od najvecih poslodavaca oglasio. Zato jer su mu radnici sa minimalnom platom skoro blizu ove nove minimalne plate i njemu to nece biti preveliki teret za iznijeti.
Samo dakle ovaj sljam od privatnika kojima je malo kamara bozija i koji radnika gleda kao broj na papiru se na ovo zali.
Ali gdje ce se jos pojaviti realan problem i koji ce mozda biti okidac za neke vece stvari je javni sektor. Vecina budzeta je vec usvojena i mislim da povecanja plata nisu planirana, a realno veliki broj NK radnika je tu ispod ove plate vec. Dizanjem plate tim radnicima na 1000KM, doci ce do prvih pobuna onih koji imaju start 1100-200, a velik je broj tih sluzbenika na pocetnom nivou sa tom platom, dovest ce do najezde odnosno lanca u kojem ce svi traziti povecanje plate za prvobitni iznos. Tu ce budzetski korisnici imati problem i kako ce se dalje otpetljati biti ce zanimljivo..
Svako dobro

Tako blizu, a tako daleko.