Chat - bez politike i ratnih prica

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88

Oikamid

Re: Chat - bez politike i ratnih prica

Post Postao/la Oikamid » 03 jan 2025, 00:56

SDA-ovci i budžetlije preko noći postali stručnjaci za predviđanje ekonomskih tokova. Pri tome se slomiše da odbrane razne džombiće :mrgreen:

Virtu4l
Kontakt:

Post Postao/la Virtu4l » 03 jan 2025, 08:20

Europol dismantles network of hundreds of illegal sports streaming providers
The operation involved 15 countries, including Bulgaria, Croatia, France, Germany, Italy, the Netherlands, Romania, Sweden, Switzerland and the UK.

https://www.euronews.com/my-europe/2025 ... -providers
Sretan rođendan, predsjedniče!
Voli te tvoje Sarajevo.

meho-medo
Kontakt:

Post Postao/la meho-medo » 03 jan 2025, 09:42

Kod ovog minimalca od 1000 KM mozda i jesu visoki doprinosi, medjutim problem je kad se privreda navikne na "subvenciju" plata kroz minimalni porez na dobit od 10%+0%.

Zanimljivo bi bilo vidjet reakciju poslodavaca da je minimalac ostao isti a porez na dobit podignut na 20%+20% priblizno kao u cijeloj Evropi, kako li bi tada opravdali zabrinutost za radna mjesta.

Ono sto istinski treba zagovarat jest da se u ugovoru navede bruto plata, pa sutra kad se smanje doprinosi da ta razlika ostane radniku.
Takodjer uporedo sa smanjivanjem doprinosa treba ici na povecanje poreza na dobit na 20% i isplate dobiti/dividendi 20%. Sramotno je da je trenutni porez na isplatu dobiti 0%.

Medjutim dobro bi bilo tu postaviti odredjene kriterije, ukoliko je godisnja dobit manja od 100 hiljada staviti porez na dobit 10%+10%.
Dobit izmedju 100 i 500 hiljada porez na dobit 15%+15%.
Dobit preko 500 hiljada porez na dobit 20%+20%.
A doprinose na bruto platu zbirno smanjiti na oko 30 procenata.
"Želio sam da se strpim i sustegnem od tebe ali, izdala me je ljubav u srcu koja za tebe od davnina traje. İ znaj da sam se u tebe zaljubio, i sada kad to znaš čini što hoćeš."
(İbn Qajjim)

relativizam
Kontakt:

Post Postao/la relativizam » 03 jan 2025, 09:53

Wanderson je napisao/la:
02 jan 2025, 17:51
relativizam je napisao/la:
02 jan 2025, 17:40
Za novogodisnje popuste vidim u nekoj radnji u trznom 60%popust.
Vidim dzemper jedan kao što ja imam,platio ga u istanbulu prije 2 godine 45km,Polo US
Kad u radnji sa 230,popust na 110 KM tako nešto.

I takvi će mi sad doći i reci da ih država gasi
Druze ekonomski si nepismen, evo ti primjer jer sam i sam prije godinu distribuirao US Polo, u Istanbulu si ga platio nize jer je tamo fabrika i jos dvije u Italiji za EU trziste, dok je ovdje skuplji jer dok ga ja uvezem placam 35,36% drzavi + transport. Od mene ga je recimo uzimao Lulu Gold mozda si kod njih i vidio, pa dok se ja zaracunam, oni na tom dzemperu moraju imati 40KM ciste zarade da bi bili profitabilni.

Zato sto je taj dzemper duplo skuplji ovdje zahvali se nasoj drzavi, taj dzemper je skuplji ovdje nego i u EU zemljama, a ne Turskoj, a to nije zbog gazdi, nego zbog drzave i zakona, a ti recimo o tome pojma nemas i nastavljas da lupas gluposti.
oke ja sam ekonomski nepismen ali si ti ekonomski kriminalac,cim dajes platu u ruke sto je kaznjivo.

je*em ga i transport i uslugu koja ce dzemper od 50 km u Bosni napraviti da bude 250,to mozete pricati samo vi prodavaoci magle,radio sam u trgovinama ,covjek na dobavljenu robu odbije rabat od te firme koji ima,pa uracuna pdv pa onda marzu 50 i vise i dobije cijenu,s tim da neka roba ide marza i preko 100% ,a prvi poveca cijene robe kad je neka kriza kao svi povecavaju a nece da smanji marzu a da cijena ostane ista.

i onda ja ispadnem ekonomski nepismen

a ti i slicni tebi koji dajete radniku na banku 600 km a u ruke 500,600 ne mozete shvatiti da vi unistavate drzavu s tim godinama,radnika obezvrijednili koji nece penziju imati vecu od 500 km,radnik s tom platom ne moze dobiti kredit veci od 20,30k.
ne pase vam neradna nedjelja krivo vam sto sad nedjeljom u rs vise rade,ne pasu vam veci minimalci,navkli guliti i narod i radnike.

sad sprijeciti povecanje cijena,odrediti maksimalnu marzu na proizvode i struke i svi mirni

admin
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la admin » 03 jan 2025, 10:20

Rosicky je napisao/la:
03 jan 2025, 00:18
Wanderson je napisao/la:
02 jan 2025, 16:55
Vjeverica777 je napisao/la:
02 jan 2025, 16:49

Jesu ovo tvoja predviđanja ili?
Ima u ekonomiji pojam profitabilnost . Udio dobiti u ukupnim prihodima. Ako nemaš taj omjer barem 5 % onda ti firma nije profitabilna i nemaš šta dalje nastavljali, realnost. A naše firme imaju po 20 % minimalno, tako da ovo neće pogoditi nikoga , malo ce im biti manja dobit na kraju godine , i neće biti za novog Tiguana iz 2023.godine ,ali nije loš ni onaj iz 2021...
Teorija je jedno praksa je drugo.

Rođak mi je knjigovođa u jednoj firmi koja ima okruglo 100 radnika i svi su prijavljeni na minimalac, veliki je procenat onih koje gazda moze otpustiti i da mu rade na crno tipa cistacice, kuhinjski radnici, skladistari itd. zaposlenici koje inspekcija teze uoci prilikom kontrola i lako se izgube kada vide da je inspekcija tu.

Taj gazda od februara ima 30000KM vece izdatke, godisnje preko 360 hiljada KM, sta mislis da li ga to pogađa? Hoce li otpustiti njih sigurno 40%?
Taj isti gazda je 10,20godina driblao sa tim da je plaćao minimalac a na kovertu davao ostatak.Bez toga se velikoj vecini biznis ne bi ni razvio a pogotovo ne do razina 100radnika.
Ja sam u jednom kratkom periodu u koverti dobijao 75% plate.
Zanimljivo mi je da smatras da zakone treba napraviti tako da postane nemoguce razviti biznis, a ne tako da omogucis ljudima da legalno razvijaju biznis? Zar nije cilj imati jos 100 firmi sa po 100 zaposlenih svake godine?

I sam mislis da taj neki lik ne bi mogao razviti biznis da ga je uskladio sa zakonima, a eto sad kad je narastao - može. Znaci, zadovoljan si sistemom u kojem ce veliki da opstaju, a mali da propadnu i bilo sta novo ce biti osudjen i na propast? Zar ne bi trebalo biti moguce razviti biznis bez koverti? I sad treba svakom narednom koji pokusava onemoguciti da razvije biznis? Valjda nam je svima u interesu rast privrede i realnog sektora i da bismo trebali prizeljkivati zakone koji ce prvo tome pogodovati.

Sta imas od vece plate ako ti se sutra dijete nece imati gdje zaposliti?

Nevjerovatno mi je kako neki ovdje prizeljkuju zatvaranje firmi i propast realnog sektora koji jedini ubacuje novac u drzavu. Meni to zvuci kao ‘Nek komsiji crkne krava’.

chily-rz
Kontakt:

Post Postao/la chily-rz » 03 jan 2025, 10:57

Ljudi pljulju privredni sektor koji hrani ovaj državni aparat, da se razumijemo ne branim poslodavce, pogotovo one koji imaju veliku dobit, takvi su sami od sebe davno trebali dizati minimalac ali nema sumnje da oni nisu najveći problem nego baš ovaj državni aparat koji pojede ekonomiju, ovi što su izglasali milju za minimalne prihode imaju pet hiljada platu a dodju deset puta godišnje na posao i ne rade ništa konkretno.

Centre forward
Kontakt:

Post Postao/la Centre forward » 03 jan 2025, 11:08

Koji to privredni sektor hrani državu ? Koji su to giganti koji drže našu ekonomiju u životu ?
05.09.1995 ♥

11-0-0 Rekordmeister

Ratzel Hettner Ritter Meyer Waldseemüller CF Gauss

kraljttbvb
Kontakt:

Post Postao/la kraljttbvb » 03 jan 2025, 11:12

slika

:mrgreen: :mrgreen:
Florian Wirtz tells Sports Illustrated: “I'm lucky to have so many excellent clubs right on my doorstep and to now be able to play for one of the best clubs in Germany and Europe”.

chily-rz
Kontakt:

Post Postao/la chily-rz » 03 jan 2025, 11:16

Centre forward je napisao/la:
03 jan 2025, 11:08
Koji to privredni sektor hrani državu ? Koji su to giganti koji drže našu ekonomiju u životu ?
Pa odakle pare za ovoliki državni aparat ako nije kroz privredu i na kredit?

Šta to proizvode političari u ovoj zemlji osim tenzija i uhljeba na državnoj sisi. Ne hrani direktno niko ali kroz poreze uzimaju velike pare koje nestaju jer valja poplacati razne uhljebe na političkoj sceni i sve one koji su instalirani na neka izmišljena radna mjesta. Uzimaju poreze na sve živo a ništa se ne vraća ljudima, tolike pare za zdravstvo a nigdje zdravstva, uzimaju pare kroz poreze za saobraćajnu infrastrukturu a istu grade na kredit kao i sve ostalo.

Dakle, želim reći da političari u ovoj državi su najmanje rentabilni jer rade malo ili nimalo a uzimaju najviše i još uz to su razvili mrežu uhljeba na državnim jaslama.

Marsal
Kontakt:

Post Postao/la Marsal » 03 jan 2025, 11:37

Neki dan baš gledam svoju platnu listu, leglo 998 neto, a doprinosi na tu platu su bili 491 marka. Ako ima slučajno poslodavac koji ne može dat te novce i nek otpusti radnika (mene prvog). Naći ću nafaku na drugom mjestu.
Heroji Grada Zenice = NGG Za Čelik i UG Robijaši 1988

chily-rz
Kontakt:

Post Postao/la chily-rz » 03 jan 2025, 11:49

Poenta je u tome da većina ljudi neće osjetiti ovo povećanje osim na penzijama koje će svakako kroz tridesetak godina bit upitne, i danas su na kredit ali pitanje je do kad će neko davati kredite državi penzionera.

Poenta je u tome da je država kroz ovo povećanje namakela sebi još love koje će opet potrošiti na neki novi vozni park ili će sebi opet izglasati veća primanja ali malo je vjerojatno da će te pare preusmjeriti na razvoj privrede i ekonomije.

Onaj ko je do sad imao 1800 maraka pa makar i pola na kovertu sad će imati 1500 maraka jer će većina poslodavaca gledati da ovo dodatno oporezivanje stavi i na teret radnika.

Saurman
Kontakt:

Post Postao/la Saurman » 03 jan 2025, 11:52

Svim poslodavcima kojim se ne sviđa ovo povećanje minimalca mogu otpustiti radnike i sami zasukati rukave.Bjednicima puno dati 500 eura minimalca.
1974---1975---1976---2001---2013---2020

Jabroni
Kontakt:

Post Postao/la Jabroni » 03 jan 2025, 11:59

Ako izuzmem direktore poput Wandersona koji su mijenjali auto svakih 6 mjeseci, ovim će biti pogođeni samo vlasnici koji su sebe prijavljivali na minimalac.
Niko trenutno nema luksuz da otpušta i smanjuje plate. I ovo niskoplaćenih radnika što ima se jedva nalazi. Te prijetnje i zastrašivanje otkazima više ne prolazi ni kod nepismenog naroda.

Ono što se slažem je da se previše izdvaja državi od plate, za usluge koje građanin (ne) dobija. Tu sam 100% za smanjenje, ali to nije direktno vezano za povećanje minimalca.

avenija
Kontakt:

Post Postao/la avenija » 03 jan 2025, 12:15

Ma po fb vidim ko najvise kmeči na ovu odluku koja djelomično razbija robovlasnički sistem i ugnjetavanje radnika kao u Africi robova. Evo vidim dvojicu iz liste prijatelja da na svaku vijest botuju i lijepe tekst kako će sve propasti. Medjutim uzet cu jednog od njih koji je vlasnik 2 računarske radnje u Zenici. U jednoj radi on u drugoj žena i imaju jednog u servisu. Ja kod njega uzimam stvari jer je iz moje stranke pa da poguram malo. :mrgreen: I sada ja sam siguran da on mjesecno ima 7-8 hiljada KM zarade jer vidim kakav život vodi i siguran sam da je prijavljen na 308 eura i tako vara drzavu plaćanjem doprinosa na 308 eura minimalca a ne 3-4 hiljade eura koje stvarno zaradi. Gledam vec 4 dana isti takav kmeči 24 sata i nevjerujem. Inače idu el.sanke Vlašić, Istanbul, Split, Rijeka, Venecija, Egipat svakog vikenda.
DVA NAJTRAGIČNIJA DATUMA U HISTORIJI ZENICE:
02.10.2016 KASUMOVIĆ POSTAO GRADONAČELNIK ZENICE
21.10.1697 EUGEN SAVOJSKI SPALIO ZENICU DO TEMELJA

GeriOldman
Kontakt:

Post Postao/la GeriOldman » 03 jan 2025, 12:22

avenija je napisao/la:
02 jan 2025, 19:05
slika

Samo kantoni Zenica i Tuzla imaju izvoz u drzavi preko 2 milijarde. Sarajevo da ne izvozi struju koja se proizvede u Kaknju i Tuzli i ostale usluge većinom naših javnih preduzeća svih u FBIH bi imalo izvoz kao Grahovo. Ljudi ne znaju proizvesti čačkalicu i izvesti. 5 milijardi deficita jedan grad pravi.

Neodrživo stanje.

Kantoni Zenica, Tuzla pa i USK bi procvjetali da se izdvoje iz FBiH i da budu samostalni.
Zenica radi, Sarajevo se gradi. Vazda bilo, vazda će i biti. Crkni od muke.
1921

dscile
Kontakt:

Post Postao/la dscile » 03 jan 2025, 12:26

Saurman je napisao/la:
03 jan 2025, 11:52
Svim poslodavcima kojim se ne sviđa ovo povećanje minimalca mogu otpustiti radnike i sami zasukati rukave.Bjednicima puno dati 500 eura minimalca.
Isto kao da su do sada ljudi radili za 300 eura, a sad ce za 500.

Ovo je obicnom radniku ni iz dzepa ni u dzep, dok je udarac samo na poslodavce koji ce sada imati vece namete na platu radnika. Doduse, bice udar i na ostale, jer ce vjerovatno cijene razlicith usluga sada otici opet koji procenat gore.

Sto se mene tice, slazem se sa bilo kakvim dizanjem standarda, ali ako vec ovako drasticno mijenjas zakonski minimalac, moras donijeti i neke uredbe koje ce pomoci poslodavcima, jer su nam nameti nenormalni. Nisu svi poslodavci tajkuni, dosta obrta svakako jedva opstaje.

soxx
Kontakt:

Post Postao/la soxx » 03 jan 2025, 12:29

chily-rz je napisao/la:
03 jan 2025, 11:49
Poenta je u tome da većina ljudi neće osjetiti ovo povećanje osim na penzijama koje će svakako kroz tridesetak godina bit upitne, i danas su na kredit ali pitanje je do kad će neko davati kredite državi penzionera.

Poenta je u tome da je država kroz ovo povećanje namakela sebi još love koje će opet potrošiti na neki novi vozni park ili će sebi opet izglasati veća primanja ali malo je vjerojatno da će te pare preusmjeriti na razvoj privrede i ekonomije.

Onaj ko je do sad imao 1800 maraka pa makar i pola na kovertu sad će imati 1500 maraka jer će većina poslodavaca gledati da ovo dodatno oporezivanje stavi i na teret radnika.
Ma ja eto tako lahko ce gazda spustit radniku 300KM platu. Pa ti bi prvi napustio firmu

Nije vise "ako neces ti ima ko hoce"

A sumnjam da je u interesu gazdi da izgubi dobrog radnika zbog 300KM
Zadnja izmjena: soxx, dana/u 03 jan 2025, 12:29, ukupno mijenjano 1 put.

Rosicky
Kontakt:

Post Postao/la Rosicky » 03 jan 2025, 12:29

Marsal je napisao/la:
03 jan 2025, 11:37
Neki dan baš gledam svoju platnu listu, leglo 998 neto, a doprinosi na tu platu su bili 491 marka. Ako ima slučajno poslodavac koji ne može dat te novce i nek otpusti radnika (mene prvog). Naći ću nafaku na drugom mjestu.
Već se razmatra zakon i koje su posljedice ako netko uspije dokazati da nakon sto primis minimalac poslodavac trazi dio da mu vratis :D

Idemo nazad u 2001 godinu

admin
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la admin » 03 jan 2025, 12:37

avenija je napisao/la:
03 jan 2025, 12:15
Ma po fb vidim ko najvise kmeči na ovu odluku koja djelomično razbija robovlasnički sistem i ugnjetavanje radnika kao u Africi robova. Evo vidim dvojicu iz liste prijatelja da na svaku vijest botuju i lijepe tekst kako će sve propasti. Medjutim uzet cu jednog od njih koji je vlasnik 2 računarske radnje u Zenici. U jednoj radi on u drugoj žena i imaju jednog u servisu. Ja kod njega uzimam stvari jer je iz moje stranke pa da poguram malo. :mrgreen: I sada ja sam siguran da on mjesecno ima 7-8 hiljada KM zarade jer vidim kakav život vodi i siguran sam da je prijavljen na 308 eura i tako vara drzavu plaćanjem doprinosa na 308 eura minimalca a ne 3-4 hiljade eura koje stvarno zaradi. Gledam vec 4 dana isti takav kmeči 24 sata i nevjerujem. Inače idu el.sanke Vlašić, Istanbul, Split, Rijeka, Venecija, Egipat svakog vikenda.
Taj iz tvoje stranke ne vara drzavu, osim mozda na tom radniku u servisu.

On sasvim legalno moze sebe da prijavi na minimalac i na to plati 70% doprinosa, a onda svu dobit isplati sebi sa 10% poreza. To je sve u skladu sa zakonom.

Jedino mozda ako tog radnika prijavljuje na manje nego sto mu daje.

Ali tvoj post tacno pokazuje kako to vidi prosjecan radnik, svi su lopovi i krivi za njegovu nevolju, pa i oni koji nisu. Svako krade od tebe, od tog privatnika do Sarajeva cijelog, samo ti posten a u stranci iz ideala i ljubavi … nidze veze, ruzno je tako genralozovati i za sve sto nisi sam postigao u zivotu kriviti nekog drugog.

irfo
Interni moderator
Kontakt:

Post Postao/la irfo » 03 jan 2025, 12:38

Marsal je napisao/la:
03 jan 2025, 11:37
Doprinosi su 41% bruto plate, sto je otprilike 71% neto plate, uglavnim se na platnu listu ne stavlja puni bruto iznos, ima u zakonu dio koji se zove doprinosi na teret poslodavca i doprinosi na teret uposlenika. U platnu listu se uglavnom stave ovi prvi.
NEW PRIMITIVES ALL OVER BASCARSIJA

"Želјo je prapočelo svega što se ne predaje, bunt, krik, matica svih individualaca, karavan-saraj na dugom i uzaludnom putovanju ka pravednom."

Odgovori

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: JackW, kraljttbvb, napoleon72 i 8 gostiju.