braco je napisao/la: ↑23 dec 2024, 08:26
Virtu4l je napisao/la: ↑22 dec 2024, 22:24
braco je napisao/la: ↑21 dec 2024, 11:12
Nema veze direktno s nama ali evo članak od danas sa mocarta u kojem pišu koliki su budžeti regionalih ekipa koje su prošle dalje u Konferencijskoj ligi, tj. kolike plate imaju njihovi igrači i slično. Čisto da bacimo neko poređenje.
Zanimljivo je kako su "pogodili" budžet Borca, jer ono što piše u finansijskom izvještaju nema veze sa životom. Jedina dva kluba u ligi koja podnose realan finansijski izvještaj smo mi i Zrinjski. Ostali debelo kradu na doprinosima i platama uposlenih. Da radimo kao što rade Borac, Sarajevo ili Velež, mogli bi osloboditi još minimalno milion KM.
Naš primarnii cilj mora biti budžet od minimalno 10 miliona KM. To je neki minimum za stvaranje ekipe koja bi mogla dalje od četvrtog ili trećeg mjesta na tabeli.
To je nemoguće ostvariti bez prodaje igrača.
S obzirom da godinama ne prodajemo igrače, para od europe nema jer je gotovo nikad i ne igramo također već godinama, te nemamo investitora, dobro pa imamo i ovo što imamo faktički bez ijednog kapitalnog izvora prihoda.
@Virtu4l pa je li moguće da se konačno slažemo oko nečega.
Prema finansijskom izvještaju za 2023. godini ukupni prihodi Kluba su bili 8.5 miliona KM, s tim što je iz budžeta ukupno izdvojeno 2 miliona KM. Također u tom finansijskom izvještaju je i zarada od evropskih utakmica u 2023. godini koja je trebala biti oko 1.6 miliona KM.
Mislim da smo u 2024 dobili približna sredstva iz budžeta oko 1.8 - 2 miliona ali kako nije bilo evropskih utakmica itekako će prihodi biti manji. Napravljene su neki pozitivni pomaci u novom Generalnom sponzoru i potpisano je nekih novih sponzordkih ugovora ali isto tako nije bio niti jedan izlazni trasfer. Ne znam je li bilo kakvih naknada za treniranje obzirom da su braća Alibašić otišli put Arabije ali u biti to je to.
S tim u vezi očekujem da ukupni prihodi u 2024. godini ne prelaze 7 miliona KM (Naravno ukoliko možemo vjerovati finansijskom izvještaju). Sve ostalo bi me oduševilo. (Ovdje ne računam 1.5 miliona dobiti iz 2023 - nadam se da je pametno iskorišteno)
Realno, fali nam 3 miliona prihoda da bismo bili iole konkurentni u ligi. Ovdje će biti veliki problem ako nam za 2025. godinu skrešu budžetska sredstva a što je, negdje tamo, i za očekivati. Tako da ne očekujem da će se iz budžeta da 2025. izdvojiti više od milion KM. Dakle, fali na 4 miliona KM.
Da bismo to pokrili mi moramo, ne samo da se plasiramo u Evropu, već i da dobacimo bar do drugog pretkola što bi nam donijelo nekih 1.8 miliona KM. Dakle, ostaje 2.2 miliona koja jedino možeš navući prodajom jednog igrača godišnje.
Ove godine imamo Al Jabera, ali koga iduće? Na žalost, usljed finansijskih problema, razvila se politika kluba da se potpisuju igrači na godinu dana tako da u ovom trenutku mi imamo sljedeće igrače kojima imaju duži ugovor i samim tim potencijal da se zaradi na njima :
Tarik Abdulahovic (26)
Matej Cvetanoski (27)
Vedad Muftic (23)
Azur Mahmic (21)
Dzenan Sabic (18)
Ognjen Lausevic (19)
Edwin Odinaka (21)
Namjerno nisam dodao juniore sa profesionalnim ugovorima obzirom da su po nekima "nekvalitetni".
Ovdje je problem što većina ovih igrača nema ozbiljnu minutažu i samim tim njihova tržišna vrijednost je nedovoljna da pokrije taj dio koji treba da bismo dosegli tih 10 miliona KM. Bolja minutaža i afirmacija u prvi tim ovih momaka se mora ubrzati. Isto tako i mi navijači moramo podržati ove momke čak i kad griješe.
Mislim da igranje evropskih takmičenja svake godine nije nedostižno. Također, prodaja jednog igrača za milion eura ne bi trebala biti nedostižan faktor.
Ako hoćemo da uživamo u fudbalu i da ne dobijamo nervni slom svako malo mora se još štošta uraditi pa i na našu štetu :
- Za početak cijene članskih realno trebaju biti veće bar 20% kao i ulaznice na utakmicu.
- Posjeta mora biti veća.
- Unutarnje strukture Kluba (Ovdje mislim na stalno zaposlene u Klubu a ne na skupštinu i UO) moraju bti mnogo jače i profesionalnije (Iskreno mislim da nam je ovo najveći problem.)
- Omladinski pogon se mora reformisati (Nama ne svake godine iz U19 ekipe oprosti od fudbala nekoliko igrača????!!! - Jasno da ne mogu svi u prvi tim ali što su bili u U19 ako se ne misli profesionalno baviti fudbalom - Neće ih više ni Famos iz Hrasnice).
- Moramo izgraditi bolju poziciju u savezu
- Mora se poraditi na boljem skautingu igrača
- Više rizikovati sa mlađim igračima kod potpisivanja ugovora (Od ugovora na godinu dana nemamo ništa)
- Veća transparentnost Kluba prema članovima, bolji marketing itd itd itd...
U biti, sadašnja situacija nije toliko loša, ali nije ni bajna. Imamo mi dug put ispred sebe da dosegnemo i održimo tih 10 miliona budžeta. Meni lično, sve ovo do sada sa ovim UO na čelu sa Tunovićem te Rahimićem kao SD i Denisom kao šefom SŠ izgleda vrlo pozitivno i dobro. Moram reći da sa nestrpljenjem iščekujem kraj prelaznog roka i početak drugog dijela sezone. Vidjet ćemo kakav će rezultat njihovog rada biti po pitanju produženja ugovora sa trenutnim igračima i koja ćemo imena vidjeti u drugom dijelu.
Naravno, uvijek treba ostaviti prostora za skepticizam ali treba biti itekako strpljiv. Ništa nije nemoguće.