Oni unutar Saveza imaju odjel za dijasporu, naravno to je igraci u regionu, sa max fokusom na Bosnu. Ali taj Odjel je u repku dovukao Rakitica i Petrica (trebali igrati za Svicaraku) dovukli Simunica (trebao za Australiju), Viduku nisu uspjeli. Ne znam jos igraca, gledao sam emisiju kada su ovo pricali da bukvalno imaju ljude koji putuju po Njemackoj, Austriji i svim zemljama gdje ima dijaspore, a to nije rijec i zadnjem valu 90te iseljavanje, nego o igracima koji su treca generacija i onda ih ganjaju/uvjeravaju. Imaju bruku igraca koje prate od 10te godine, neki propadnu do 17te, ali imaju jak odjel za te stvari. Sad su nekog od 22-23 uzeli od Austrije.Levin je napisao/la: ↑15 dec 2024, 18:37Šta podrazumjevaš pod "dijasporski igrači"? Samo 6 od 26 igrača trenutne Hrvatske reprezentacije nije igralo u nekoj od liga u Hrvatskoj. Mnogi su igrali u 1. HNL a neki su uzeti iz omladinskih pogona ali koliko ih pratim većina ih potiče iz hrvatskih škola fudbala.Argentina je napisao/la: ↑15 dec 2024, 18:15
Slazem se sa svima osim sa poredjenje naae i hrvatskw lige. Prije 20 godina su imali milionski transfer unutar lige (Kranjcar). Preveliki broj dobrih rezultata u Evropi (ne samo Dinamo) i milionske transfere koje je radilo pola lige (Slaven Belupo, Osijek...)
Mi sami sebe puno podcjenjujemo i imamo puno prostora. Koliko znaci Savez i repka, vidi se bas na primjeru Hrvatske, jer njihov Savez vrhunski radi na dijasporskim igracima, a onda i liga profitira.
Edit : U potpunosti se slažem da sami sebe potcjenjujemo. Itekako moramo poraditi na mentalitetu.
To je sistem za koji im treba skinuti kapu.