Šta bi bilo da je lik fizički napao Federera. Mislim da bi ih suspendovali i da nebi više gledali ovaj veliki turnir u Parizu.jasko88 je napisao/la:Ma ovo je samo bio dokaz da je obezbjeđenje bilo katastrofa.Sreća pa je ovaj lik neki egzibicionista, a ovakve stvari se nikako ne bi smjele dešavati, pogotovo na ovako ozbiljnim turnirima. Ne zaboravite šta se desilo sa Monikom Seleš pri jednom istom takvom istupuel-fighter je napisao/la:Ma bruka i sramota za organizatore ovog Rolan Garrosa. Lik im uskače u teren i napada igrača, a obezbjeđenje stoji ko popišano.ribery je napisao/la:Ovu scenu sam jucer propustio, ne znam kako![]()
Grand Slam
Moderatori/ce: Monolog,Unofficialpage
- el-fighter
- Kontakt:
Re: Roland Garros 2009
Velež do groba života mi moga
Volim majko ja Zenico tebe i Veleža više nego sebe
Ne možeš postati tako brzo iza zadnjeg posta kojeg si postao/la.
- majestic24
- Kontakt:
Roger Federer je jedan od rijetkih sportista kojeg svi navijaci vole,nije bitno da li neko navija za Nadala, Djokovica ili za nekog dr,federera svi postuju. Takvu titulu definitivno treba zasluziti.
GLORY,GLORY MAN.UNITED : 1907–08, 1910–11, 1951–52, 1955–56, 1956–57, 1964–65, 1966–67, 1992–93, 1993–94, 1995–96, 1996–97, 1998–99, 1999–2000, 2000–01, 2002–03, 2006–07, 2007–08, 2008–09, 2010–11 , 2012-13
..:::The Black Mamba Strikes Again::...
- el-fighter
- Kontakt:
Pa neće se svi složiti sa tobom. I ja navijam za Nadala ali maksimalno poštujem Federera.majestic24 je napisao/la:Roger Federer je jedan od rijetkih sportista kojeg svi navijaci vole,nije bitno da li neko navija za Nadala, Djokovica ili za nekog dr,federera svi postuju. Takvu titulu definitivno treba zasluziti.
- majestic24
- Kontakt:
Ustvari,i mislio sam na postovanje.el-fighter je napisao/la:Pa neće se svi složiti sa tobom. I ja navijam za Nadala ali maksimalno poštujem Federera.majestic24 je napisao/la:Roger Federer je jedan od rijetkih sportista kojeg svi navijaci vole,nije bitno da li neko navija za Nadala, Djokovica ili za nekog dr,federera svi postuju. Takvu titulu definitivno treba zasluziti.
GLORY,GLORY MAN.UNITED : 1907–08, 1910–11, 1951–52, 1955–56, 1956–57, 1964–65, 1966–67, 1992–93, 1993–94, 1995–96, 1996–97, 1998–99, 1999–2000, 2000–01, 2002–03, 2006–07, 2007–08, 2008–09, 2010–11 , 2012-13
Fedex je neponovljiv. Može neko reći bolji je ovaj, onaj, al do sada se još nije pojavio čovjek koji je jednostavnije igrao tenis od njega. Ta elegancija i jednostavnost kojom on igra , (dok se drugi moraju natrčati da bi osvojili poen), je u najmanju ruku fascinantna i nevjerovatno je to kako se čini da j tenis lagana igra dok posmatraš njega.
Definitivno ako i dalje postoje neke dileme ko je najbolji igrač svih vremena, mislim da je konačno jasno, jer jedno je igrati i osvajati turnire, ali to činiti na tako jednostavan način na koji je to Federer radio i još uvijek radi, mislim da je zaista nestvarno
Definitivno ako i dalje postoje neke dileme ko je najbolji igrač svih vremena, mislim da je konačno jasno, jer jedno je igrati i osvajati turnire, ali to činiti na tako jednostavan način na koji je to Federer radio i još uvijek radi, mislim da je zaista nestvarno

Nesumnjivo da je Fed jedan od najvećih tenisera na svijetu svih vremena.jasko88 je napisao/la:Fedex je neponovljiv. Može neko reći bolji je ovaj, onaj, al do sada se još nije pojavio čovjek koji je jednostavnije igrao tenis od njega. Ta elegancija i jednostavnost kojom on igra , (dok se drugi moraju natrčati da bi osvojili poen), je u najmanju ruku fascinantna i nevjerovatno je to kako se čini da j tenis lagana igra dok posmatraš njega.
Zagpvornici smatraju da se nije pojavio bolji od njega.Teško je pobiti Rogerovu statistiku koja je nevjerovatna. Oni također smatraju da je teško naći protuargument za njegovu nadmoć na različitim podlogama.
S druge strane Federerovi kritičari će uvijek imati argument u statistici protiv Rafaela Nadala i tvrditi da ne može biti najbolji svih vremena kad nije nabolji ni u svom vremenu .Smatraju da je Sampras imao mnogo jaču konkurenciju (Becker,Edberg,Agassi, Muster .. ) u odnosu na Rogerovu do pojave Rafe.Također ko zna šta bi bilo da Borg nije u svojoj 25-oj bacio tenis a imao je već osvojenih 11 GS turnira.
Također se upoređuju Rafa i Federer , u svojoj 21-oj godini Federer je bio 13-i igrač na ATP listi i nije osvojio niti jedan GS niti turnir iz masters serije a Rafa je u 21-oj drugu godinu bio 2 igrač na ATP-u, imao osvojena 3 Roland Garrosa, 2 finala Wimbledona i nekoliko osvojenih turnira iz masters serije.
Sve to stoji qme, ali ja sam rek'o da je Federer najbolji svih vremena iz razloga na koji način on igra tenis.E sad nešto više o broju uspjeha i osvojenih turnira Federera i Nadala će se moći reći na kraju njihovih karijera jer su još uvijek obadva aktivni igrači.A što se tiče ovih starijih tenisera , svaka čast njima za sve što su uradili, ali mora se priznati da se u njihovo vrijeme igrao dosta sporiji tenis. E sad Sampras je još jedini teniser pored Federera kojem bi mog'o dati titulu "Najveći svih vremena", upravo zbog te teške konkurencije u njegovo vrijeme. A što se tiče Rafe, ja mu želim sve najbolje, pa ako mogne i da prestigne Federera u titulama, al' bojim se da on zbog tog svog načina na koji igra tenis jednostavno neće moći dugo, jer previše se fizički iscrpljuje, a i povrede ga već u ovim mladim godinama počinju da muče. Sad je pitanje šta će sa njim biti u Federerovim godinama 

Nisam ja pobijao tvoju tvrdnju u vezi Rogera, nego samo naveo dileme oko toga ko je najbolji.Upravo zbog tih nekoliko " ako " je teško i definisati ko je najboji teniser.jasko88 je napisao/la:Sve to stoji qme, ali ja sam rek'o da je Federer najbolji svih vremena iz razloga na koji način on igra tenis.E sad nešto više o broju uspjeha i osvojenih turnira Federera i Nadala će se moći reći na kraju njihovih karijera jer su još uvijek obadva aktivni igrači.A što se tiče ovih starijih tenisera , svaka čast njima za sve što su uradili, ali mora se priznati da se u njihovo vrijeme igrao dosta sporiji tenis. E sad Sampras je još jedini teniser pored Federera kojem bi mog'o dati titulu "Najveći svih vremena", upravo zbog te teške konkurencije u njegovo vrijeme. A što se tiče Rafe, ja mu želim sve najbolje, pa ako mogne i da prestigne Federera u titulama, al' bojim se da on zbog tog svog načina na koji igra tenis jednostavno neće moći dugo, jer previše se fizički iscrpljuje, a i povrede ga već u ovim mladim godinama počinju da muče. Sad je pitanje šta će sa njim biti u Federerovim godinama
Jedno je sigurno. Fed je teniser sa najviše GS titula i jedan od rijetkih koji ima mali GS.To su fakti i preko toga se ne može.
- ultrasstyle_tz
- Kontakt:
e ovako,da i ova tema nebi postala kao NBA liga,tj.ubjedjivanje ko je bolji Roger Federer ili Rafael Nadal,zamolio bi vas da ako neko ima jos nesto da kaze u vezi Roland Garrosa 2009,da to napise i da tema lagano ide pod kljuc,do Wimbledona dalju raspravu nastavljamo na temama ATP i WTA tour
crveno-crno srce kuca jace nego ikada!
@ultrasstyle_tz
Zar je bitno? Sve dok je rasprava konstruktivna i na kulturnom nivou?
Statistika govori u Federerovo ime, a statistiku ne možemo pobiti. Međutim kada se pogleda malo dublje, da se primjetiti da Federer nije imao konkurenciju u zlatnom dobu njegovog tenisa (2004, 2005, 2006). Impresivno zvuči njegovih 14 GS titula, ali uporedite njegove protivnike u finalu, sa protivnicima Samprasa? Agassi, Courier, Ivanisevic, Becker, Chang, Rafter su klasa iznad Philippoussisa, Safina, Roddicka, Baghdatisa, Soderlinga, Đokovića ili Gonzaleza. Federer je bio i ostao majstor poteza, vjerovatno čovjek koji je igrao najljepši tenis u istoriji, ali da li je najveći svih vremena, to će ostati vječito pitanje.
Mislim da je Sampras igrao se velikanima tenisa, kojima Rogerova konkurencija nije ni blizu. Rafa na stranu, ali uz Rafino ime će se uvijek lijepiti etiketa "zemljaš".
Zar je bitno? Sve dok je rasprava konstruktivna i na kulturnom nivou?
Statistika govori u Federerovo ime, a statistiku ne možemo pobiti. Međutim kada se pogleda malo dublje, da se primjetiti da Federer nije imao konkurenciju u zlatnom dobu njegovog tenisa (2004, 2005, 2006). Impresivno zvuči njegovih 14 GS titula, ali uporedite njegove protivnike u finalu, sa protivnicima Samprasa? Agassi, Courier, Ivanisevic, Becker, Chang, Rafter su klasa iznad Philippoussisa, Safina, Roddicka, Baghdatisa, Soderlinga, Đokovića ili Gonzaleza. Federer je bio i ostao majstor poteza, vjerovatno čovjek koji je igrao najljepši tenis u istoriji, ali da li je najveći svih vremena, to će ostati vječito pitanje.
Mislim da je Sampras igrao se velikanima tenisa, kojima Rogerova konkurencija nije ni blizu. Rafa na stranu, ali uz Rafino ime će se uvijek lijepiti etiketa "zemljaš".
Sretan rođendan, predsjedniče!
Voli te tvoje Sarajevo.
Voli te tvoje Sarajevo.
- ultrasstyle_tz
- Kontakt:
ima i toga...samo bojim se da ne postane kao ona rasprava ko je bolji Kobe ili LeBron James,koja je potpuno unistila temu NBA liga,ali moze bit da si upravu 

crveno-crno srce kuca jace nego ikada!
Ne diraj nas živ bio
Ma neće se to ovdje desiti, ipak je ovo tenis

Ma neće se to ovdje desiti, ipak je ovo tenis

Voli te tvoje Sarajevo.
Voli te tvoje Sarajevo.
Nema ovdje ubjeđivanja, Iznose se samo činjenice.ultrasstyle_tz je napisao/la:ima i toga...samo bojim se da ne postane kao ona rasprava ko je bolji Kobe ili LeBron James,koja je potpuno unistila temu NBA liga,ali moze bit da si upravu
Za mene je Pete Sampras bio najveći, ali da li je bio najbolji?! Vjerovatno nije , jer Fed ima bolju statistiku od Petea odnosno Fed ima najbolju statistiku svih vremena a ima negativan omjer sa Rafom ( 13 : 7 ) od 7 finala Grand Slam turnira ( 3 RG, 3 Wimbledona i 1 AO ) Rafa ga je dobio 5 puta i dobio ga je na sve tri podloge.
Zato i kažem da je teško za nekog reći da je najbolji teniser svih vremena.
- el-fighter
- Kontakt:
Može li neko otvoriti temu za sva 4 Grand Slam trunira, a ne ovako da svaki turnir ima svoju temu.
Neka administrator ovu temu preimenuje u "Grand Slam". Najbezbolnije rješenje 

Voli te tvoje Sarajevo.
Voli te tvoje Sarajevo.
Svaka era ima svoje šampione
Piše: Gordan Gabrovec
Foto: AFP, Reuters
--------------------------------------------------------------------------------
Rasprave o tome tko je najveći tenisač svih vremena nisu počele, niti će završiti s Rogerom Federerom. U njegovu slučaju s procjenama, što ističe i Federer, treba pričekati do dana kada bude odigrao posljednji meč.
U tim se raspravama koriste razni argumenti: Grand Slam naslovi, godine na vrhu ljestvice, osvojeni turniri... Činjenica je da prave, jedinstvene mjere nema, niti će je biti.
Tko može tvrditi da rekordan broj osvojenih Grand Slam turnira ne bi bio na 20 ili više da Rod Laver zbog prelaska u profesionalce nije propustio 20 Grand Slam turnira od 1963. do 1968. godine? Kad je odlazio u profesionalce, iza sebe je ostavio Grand Slam iz 1962. i sedam uzastopnih finala, a 1969. ponovio 1962. i postao jedini tenisač s dva Grand Slam kompleta.
Može li se zanemariti Björna Borga koji je završio karijeru s 26 godina, samo jednom igrao na Australian Openu, a tri godine zaredom osvajao Roland Garros i Wimbledon? Hoće li itko nadmašiti 109 naslova iz 163 finala Jimmyja Connorsa, koji je propustio pet najboljih godina u Roland Garrosu i samo dvaput igrao Australian Open (jednom pobjednik, jednom finalist)? Ivan Lendl je surekorder s 19 Grand Slam finala i ima ukupno 94 naslova. Andre Agassi je kompletirao Grand Slam i još ima najviše naslova na turnirima iz Masters serije (17). Pete Sampras je uz 14 Grand Slam naslova, šest sezona zaredom završio kao broj 1.
Možda je najbliže istini, štogod to bilo, došao Mats Wilander, također jedan iz galerije velikana:
- Treba prestati s tim raspravama tko je najveći. Svaka era ima svoje šampione, a Roger Federer je vjerojatno najkompletniji tenisač svih vremena.
Pete Sampras je rekordnih 14 Grand Slam naslova osvojio u rasponu od 12 godina i za to su mu trebala 52 turnira. Počeo je osvajati ranije nego Federer, s tek navršenih 19 godina, dok je Švicarac za prvi naslov čekao gotovo do 22. rođendana. No, kad je jednom krenuo, postao je teško zaustavljiv. Do 14. naslova stigao je na svom 40. Grand Slam turniru.
Do prošle sezone Federer je osvajao najmanje dva Grand Slam trofeja godišnje, a u tri sezone i po tri, dok Sampras nikad nije uspio osvojiti više od dva naslova u jednoj sezoni (to je napravio triput).
Sampras je posljednji naslov osvojio sa 31 godinom na US Openu 2002., što mu je bio posljednji meč u karijeri. Federer do 31. rođendana može odigrati još 13 Grand Slam turnira.
Pete Sampras (12. kolovoza 1971.)
Roger Federer (8. kolovoza 1981.)
Pete Sampras Roger Federer
1 19 god (US '90.) 21 god (WIM '03.)
2 21 god (WIM '93.) 22 god (AUS '04.)
3 22 god (US '93.) 22 god (WIM '04.)
4 22 god (AUS '94.) 23 god (US '04.)
5 22 god (WIM '94.) 23 god (WIM '05.)
6 23 god (WIM '95.) 24 god (US '05.)
7 24 god (US '95.) 24 god (AUS '06.)
8 25 god (US '96.) 24 god (WIM '06.)
9 25 god (AUS '97.) 25 god (US '06.)
10 25 god (WIM '97.) 25 god (AUS '07.)
11 26 god (WIM '98.) 25 god (WIM '07.)
12 27 god (WIM '99.) 26 god (US '07.)
13 28 god (WIM '00.) 27 god (US '08.)
14 31 god (US '02.) 27 god (RG '09.)
Evo jedan dosta dobar tekst o " najvećim " u tenisu.Kažem dosta dobar jer se novinar koji ga je napisao već dugo vremena svrstava u "pretjerane" obožavatelje lika i djela Rogera Federera.
Također molba adminu da ovu temu preimenuje u Grand Slam i ubaci postove sa tema US Open 2008 i Australian Open 2009 pa da onda ne otvaramo teme za svaki grand slam posebno.
Piše: Gordan Gabrovec
Foto: AFP, Reuters
--------------------------------------------------------------------------------
Rasprave o tome tko je najveći tenisač svih vremena nisu počele, niti će završiti s Rogerom Federerom. U njegovu slučaju s procjenama, što ističe i Federer, treba pričekati do dana kada bude odigrao posljednji meč.
U tim se raspravama koriste razni argumenti: Grand Slam naslovi, godine na vrhu ljestvice, osvojeni turniri... Činjenica je da prave, jedinstvene mjere nema, niti će je biti.
Tko može tvrditi da rekordan broj osvojenih Grand Slam turnira ne bi bio na 20 ili više da Rod Laver zbog prelaska u profesionalce nije propustio 20 Grand Slam turnira od 1963. do 1968. godine? Kad je odlazio u profesionalce, iza sebe je ostavio Grand Slam iz 1962. i sedam uzastopnih finala, a 1969. ponovio 1962. i postao jedini tenisač s dva Grand Slam kompleta.
Može li se zanemariti Björna Borga koji je završio karijeru s 26 godina, samo jednom igrao na Australian Openu, a tri godine zaredom osvajao Roland Garros i Wimbledon? Hoće li itko nadmašiti 109 naslova iz 163 finala Jimmyja Connorsa, koji je propustio pet najboljih godina u Roland Garrosu i samo dvaput igrao Australian Open (jednom pobjednik, jednom finalist)? Ivan Lendl je surekorder s 19 Grand Slam finala i ima ukupno 94 naslova. Andre Agassi je kompletirao Grand Slam i još ima najviše naslova na turnirima iz Masters serije (17). Pete Sampras je uz 14 Grand Slam naslova, šest sezona zaredom završio kao broj 1.
Možda je najbliže istini, štogod to bilo, došao Mats Wilander, također jedan iz galerije velikana:
- Treba prestati s tim raspravama tko je najveći. Svaka era ima svoje šampione, a Roger Federer je vjerojatno najkompletniji tenisač svih vremena.
Pete Sampras je rekordnih 14 Grand Slam naslova osvojio u rasponu od 12 godina i za to su mu trebala 52 turnira. Počeo je osvajati ranije nego Federer, s tek navršenih 19 godina, dok je Švicarac za prvi naslov čekao gotovo do 22. rođendana. No, kad je jednom krenuo, postao je teško zaustavljiv. Do 14. naslova stigao je na svom 40. Grand Slam turniru.
Do prošle sezone Federer je osvajao najmanje dva Grand Slam trofeja godišnje, a u tri sezone i po tri, dok Sampras nikad nije uspio osvojiti više od dva naslova u jednoj sezoni (to je napravio triput).
Sampras je posljednji naslov osvojio sa 31 godinom na US Openu 2002., što mu je bio posljednji meč u karijeri. Federer do 31. rođendana može odigrati još 13 Grand Slam turnira.
Pete Sampras (12. kolovoza 1971.)
Roger Federer (8. kolovoza 1981.)
Pete Sampras Roger Federer
1 19 god (US '90.) 21 god (WIM '03.)
2 21 god (WIM '93.) 22 god (AUS '04.)
3 22 god (US '93.) 22 god (WIM '04.)
4 22 god (AUS '94.) 23 god (US '04.)
5 22 god (WIM '94.) 23 god (WIM '05.)
6 23 god (WIM '95.) 24 god (US '05.)
7 24 god (US '95.) 24 god (AUS '06.)
8 25 god (US '96.) 24 god (WIM '06.)
9 25 god (AUS '97.) 25 god (US '06.)
10 25 god (WIM '97.) 25 god (AUS '07.)
11 26 god (WIM '98.) 25 god (WIM '07.)
12 27 god (WIM '99.) 26 god (US '07.)
13 28 god (WIM '00.) 27 god (US '08.)
14 31 god (US '02.) 27 god (RG '09.)
Evo jedan dosta dobar tekst o " najvećim " u tenisu.Kažem dosta dobar jer se novinar koji ga je napisao već dugo vremena svrstava u "pretjerane" obožavatelje lika i djela Rogera Federera.
Također molba adminu da ovu temu preimenuje u Grand Slam i ubaci postove sa tema US Open 2008 i Australian Open 2009 pa da onda ne otvaramo teme za svaki grand slam posebno.
- ultrasstyle_tz
- Kontakt:
Re: Grand Slam
ultrasstyle_tz je napisao/la:eto ga,uradjeno je to sto ste trazili

Voli te tvoje Sarajevo.
Voli te tvoje Sarajevo.
Jučer su počele kvalifikacije za ovogodišnje izdanje Wimbledona.
Wimbledon je startao davne 1877 ( All England Lawn Tennis and Croqute Club ) a nastao je od igre koju je predstavio Major Walter Clopton Wingfield u Engleskoj 1875 .
Pravila tenisa tih godina su bila skoro identična današnjim samo su male razlike vremenom bile u visini mreže i površini servis polja odnosno razlici između servis linije i mreže.
1905 Wimbledon poprima internacionalni karakter jer tada počinju nastupati i strani igrači ( mahom iz Francuske,USA i Australije ).
1922 napravljen je centralni teren sa 14.500 sjedišta koji je svoj izgled uz nekoliko rekonstrukcija zadržao i do današnjih dana.Centre Court je otvorio Kralj George V.
Najviše pobjeda na Wimbledonu ima Pete Sampras ( 93, 94, 95, 97, 98, 99, 00), samo je Krajicek pobjedom nad Samprasom u polufinalu 1996 ( kasniji pobjednik te godine ) uspio prekinuti njegovu dominaciju na Wimbledonu.
Najviše uzastopnih naslova imaju Borg ( 76, 77, 78, 79, 80, 1981 izgubio u finalu od McEnroea i Roger Federer ( 03, 04, 05, 06, 07, prošle godine ga u finalu dobio Nadal )
Najmlađi pobjednik je Boris Becker , 1985 imao nepunih 18 godina kada je osvojio Wimbledon i ujedno prvi igrač nenositelj-pobjednik Wimbledona.
Najviše izgubljenih finalnih mečeva imaju Boris Becker ( gubio u finalima 88, 90, 91, 95 ) zatim Jimmy Connors ( 75, 77, 78, 84 ) te Goran Ivanišević ( 92, 94, 98 )
Goran Ivanišević je ujedno i jedini igrač sa WC koji je bio pobjednik Wimbledona ( 2001 i nezaboravno finale sa Rafterom )
igrači koji nikad nisu osvojili naslov u All England Clubu su između ostalih Ivan Lendl , Jimmy Connors, Mats Wilander, Pat Rafter......
Lični stavovi :
Iako je Australian Open , zbog vremenskih uslova , vjerovatno najteži grand slam mislim da se sa Wimbledonom ne može ništa mjeriti i s pravom predstavlja nezvanični svjetski šampionat u tenisu.
Najbolji meč na Wimbledonu , finale iz 2001 Ivanišević-Rafter iako ni prošlogodišnje finale ne zaostaje puno.
Prvo nerviranje zbog Wimbledona je bilo 1987 kada sam kao klinac gledao polufinale između Bobe Živojinovića i Lendla koje je Lendl dobio sa 3:2 ( i dan danas sam mišljenja da bi Boba dobio Casha u finalu )
Turnir počinje u ponedjeljak 22.06.2009. mislim da će ga prenositi OBN a za one koji imaju DIGI TV , biće cjelodnevni prenosi na B 92, Sport Klub ( hrvatski , srpski ), Sport 1 , Sport Ro....
Wimbledon je startao davne 1877 ( All England Lawn Tennis and Croqute Club ) a nastao je od igre koju je predstavio Major Walter Clopton Wingfield u Engleskoj 1875 .
Pravila tenisa tih godina su bila skoro identična današnjim samo su male razlike vremenom bile u visini mreže i površini servis polja odnosno razlici između servis linije i mreže.
1905 Wimbledon poprima internacionalni karakter jer tada počinju nastupati i strani igrači ( mahom iz Francuske,USA i Australije ).
1922 napravljen je centralni teren sa 14.500 sjedišta koji je svoj izgled uz nekoliko rekonstrukcija zadržao i do današnjih dana.Centre Court je otvorio Kralj George V.
Najviše pobjeda na Wimbledonu ima Pete Sampras ( 93, 94, 95, 97, 98, 99, 00), samo je Krajicek pobjedom nad Samprasom u polufinalu 1996 ( kasniji pobjednik te godine ) uspio prekinuti njegovu dominaciju na Wimbledonu.
Najviše uzastopnih naslova imaju Borg ( 76, 77, 78, 79, 80, 1981 izgubio u finalu od McEnroea i Roger Federer ( 03, 04, 05, 06, 07, prošle godine ga u finalu dobio Nadal )
Najmlađi pobjednik je Boris Becker , 1985 imao nepunih 18 godina kada je osvojio Wimbledon i ujedno prvi igrač nenositelj-pobjednik Wimbledona.
Najviše izgubljenih finalnih mečeva imaju Boris Becker ( gubio u finalima 88, 90, 91, 95 ) zatim Jimmy Connors ( 75, 77, 78, 84 ) te Goran Ivanišević ( 92, 94, 98 )
Goran Ivanišević je ujedno i jedini igrač sa WC koji je bio pobjednik Wimbledona ( 2001 i nezaboravno finale sa Rafterom )
igrači koji nikad nisu osvojili naslov u All England Clubu su između ostalih Ivan Lendl , Jimmy Connors, Mats Wilander, Pat Rafter......
Lični stavovi :
Iako je Australian Open , zbog vremenskih uslova , vjerovatno najteži grand slam mislim da se sa Wimbledonom ne može ništa mjeriti i s pravom predstavlja nezvanični svjetski šampionat u tenisu.
Najbolji meč na Wimbledonu , finale iz 2001 Ivanišević-Rafter iako ni prošlogodišnje finale ne zaostaje puno.
Prvo nerviranje zbog Wimbledona je bilo 1987 kada sam kao klinac gledao polufinale između Bobe Živojinovića i Lendla koje je Lendl dobio sa 3:2 ( i dan danas sam mišljenja da bi Boba dobio Casha u finalu )
Turnir počinje u ponedjeljak 22.06.2009. mislim da će ga prenositi OBN a za one koji imaju DIGI TV , biće cjelodnevni prenosi na B 92, Sport Klub ( hrvatski , srpski ), Sport 1 , Sport Ro....
"I arrived in London today to get ready for The Championships. Wimbledon has so much history and tradition, to walk thru the grounds on the days before the tournament starts is inspiring and breathtaking. It was a great afternoon and hitting on the grass again was super fun. I am excited to be back." - Roger Federer
Voli te tvoje Sarajevo.
Voli te tvoje Sarajevo.
Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 2 gosta.